Politika & Kriminal

Najmoćnija žena u hrvatskom biznisu smatra da informatika mora postati obavezan predmet u školama

Gordana Kovačević gostovala je u emisiji Pressing N1 televizije

FOTO: prtscr/N1

Gordana Kovačević, predsjednica tvrtke Ericsson Nikola Tesla, nedavno je proglašena najmoćnijom ženom u biznisu. Gostujući u Pressingu N1 televizije naglasila je važnost obrazovanja i informatike u školstvu.

Kovačević smatra da informatika mora postati obavezan predmet u hrvatskom školstvu. “Apsolutno mora biti obavezna. Živimo u digitalnoj ekonomiji. Djeca od 2-3 godine spretno barataju novim tehnologijama. Mala djeca su rođena s mobitelom u džepu. Kad mi netko kaže da IT nije u školama jer nema novca i vremena, mislim da je to alibi. Čim prije IT mora doći u škole kao obavezni predmet”, smatra Kovačević.

Zahtjevi pred mladim zaposlenicima

Upitana za uvjete što ih potencijalni mladi zaposlenici moraju zadovoljavati, Kovačević odgovara: “Važno je da mladi razumiju što je to ICT i tehnologije budućnosti. Želimo ih usmjeriti da biraju tehničke fakultete. Postoji percepcija da je to dosadno, ali mi želimo promovirati što radimo i čime se bavimo. Želimo im približiti ICT”.

Hrvatska država nedovoljno ulaže u istraživanje i znanost, a Kovačević komentira stanje u industriji: “Hrvatska je mala zemlja i otvarati velike pogone s niskom radnom snagom… Nismo pravo mjesto za takvu industriju. Neki moji snovi su se ostvarili, koje smo imali prije 20 godina, da se fokusiramo na razvoj i istraživanje.

Sve napredne ekonomije su prepoznale da je razvoj i istraživanje ono što stvara nova rješenja i usluge i osigurava razvoj zemlje. Ako pogledamo strategiju Europa 2020., cilj je 3 posto BDP-a uložiti u razvojno istraživačke aktivnosti. Neke zemlje su već prešle taj broj. Mi smo na oko 0,7 posto, što je izuzetno malo. Pažljivo moramo voditi brigu da u RH promoviramo istraživanje”.

Mogućnost za novog Teslu

Na današnji dan 1943. godine umro je Nikola Tesla. Upitana postoji li mogućnost da se u Hrvatskoj rodi novi Tesla, Kovačević kaže: “Ponosno nosimo ime Nikole Tesle. Imamo i slike Tesle i Ericssona. Tesla je živio u drugim vremenima. Mi živimo u doba umreženog društva, gdje je ICT omogućio lakšu komunikaciju i suradnju. Više vjerujemo u timove i organizacije. Postoji šansa za tim Tesla”.

Za još članaka poput ovog, prijavite se na Telegramove newslettere

Bespoštedno novinarstvo koje gura društvo naprijed.

Za neograničeno čitanje Telegrama i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

Pretplatite se
Već imam pretplatu