Politika & Kriminal

Najskandalozniji istup predsjednice do sada: 'Ako Bandić bude osuđen, u zatvor ću mu nositi kolače'

Kaže da u životu najviše cijeni lojalnost i odanost

11.11.2019., Zagreb - Sluzbeno predstavljanje Izbornog programa Kolinde Grabar-Kitarovic u Kongresnoj dvorani Zagrebackog velesajma.Kolinda Grabar Kitarovic, Milan Bandic. Photo: Igor Soban/PIXSELL
FOTO: PIXSELL

Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović, koja se nedavno suočila s kritikama javnosti zbog toga što je pjevala na proslavi rođendana zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića, danas je imala jedan od svojih skandaloznijih istupa.

U intervjuu koji je dala za Media Servis predsjednica je još jednom pokušala obraniti svoje ponašanje na proslavi rođendana. Poručila je da je svatko nevin dok mu se ne dokaže krivnja, dodavši da, ako s nekim politički surađuje, onda mora biti toliko korektna da ostane ono što jest.

Predsjednici je važna lojalnost

“Ne mogu se i ne smijem dodvoravati građanima ili onima koji su protiv gospodina Bandića da bih pokupila neke političke bodove. Moram biti dosljedna sebi. I u životu najviše cijenim lojalnost i odanost. Lojalnost prema državi, narodu, zajednici, obitelji i svojim prijateljima, pa čak i ako su optuženi. A ako su osuđeni, onda ću gospodinu Bandiću u zatvor nositi kolače ili što je već dopušteno”, kazala je Grabar Kitarović, prenosi Media Servis.

Predsjednica je ipak dodala kako ne vjeruje da će do toga doći. Osvrnula se i na objavu fotografije Slobodana Praljka na društvenim mrežama povodom druge godišnjice njegova samoubojstva. “In memoriam jednom hrvatskom generalu i neću dalje objašnjavati”. Novinarka ju je pokušala podsjetiti da se radi o osuđenom ratnom zločincu, na što je Grabar Kitarović rekla ovako: “Neću dalje objašnjavati. On se borio za prava hrvatskoga naroda, odslužio je ono za što se osuđen. Dogodilo se što se dogodilo. Veliki propust Haaškoga suda. Neću to dalje komentirati.”

Štrajk je postao igrokaz

Govoreći o štrajku, predsjednica je podsjetila da je Vlada Zorana Milanovića dva puta smanjivala koeficijente složenosti poslova. Sindikatima je predbacila da tada nisu štrajkali. “Krenuli su u štrajk ove godine i ja im dajem legitimno pravo za štrajk jer je to ustavno pravo. Međutim, držim da se u međuvremenu sve pretvorilo nažalost u nešto što je više-manje postalo igrokaz i mjesto nadmetanja nekih političkih interesa”, rekla je.

Reformu obrazovanja predsjednica je nazvala „totalnim razočaranjem”, dodavši kako misli da je to što reforma nije provedena kako treba jedan od razloga za štrajk kod nekih nastavnika. Komentirajući ponašanje ministrice obrazovanja Blaženke Divjak tijekom štrajka, predsjednica je rekla da podržava pravo ministara da se bore za svoj resor, ali novac za plaće dolazi iz državnog proračuna. „To je novac hrvatskih poreznih obveznika i kad tražite svoja prava mislim da mora biti u duhu solidarnosti da razmišljate i o pravima drugih”, kazala je predsjednica za Mediaservis, za kraj rekavši da o sudbini ministrice Divjak mora odlučiti premijer.

Za još članaka poput ovog, prijavite se na Telegramove newslettere

Bespoštedno novinarstvo koje gura društvo naprijed.

Za neograničeno čitanje Telegrama i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

Pretplatite se
Već imam pretplatu