Najveća šuma na svijetu gori već mjesecima, a ovaj grafikon najbolje pokazuje što to znači za ostatak svijeta

Uništenje tako velike šumske površine će izazvati dodatno globalno zatopljenje

ZADNJA IZMJENA: kol 12, 2019

Globalne temperature u lipnju i srpnju bile su rekordne diljem svijeta, a isto vrijedi i za sibirsko područje Rusije, gdje su temperature šest stupnjeva više od prosjeka temperatura između 1981. i 2010. godine. Suhi uvjeti koji su nastali zbog tih vrućina pogodovali su širenju požara, koji je u posljednja dva mjeseca uništio sedam milijuna hektara šume. Od početka godine, vatre na Sibirskom području opustošile su područje od 13 milijuna hektara, što je površina veća od države Grčke.

U srpnju je Alexander Uss, guverner sibirske regije Krasnoyarska, izjavio da gašenje požara nema smisla, te da je možda čak i štetno. Par dana nakon toga, oglasio se i ruski predsjednik Vladimir Putin, koji je poslao vojsku na područje. Aktivirao se čak i američki predsjednik Donald Trump, koji je ponudio ruskom predsjedniku pomoć u gašenju požara. Nakon toga, guverner Uss je promijenio stav, te podržao ruski Greenpeace u borbi protiv najvećeg požara u sibirskoj povijesti.

Šumske službe nisu dovoljno financirane

“Ne radi se o mnogo požara, no oni su rasprostranjeni na ogromnoj površini, a dim pokriva na stotine kilometara. U Krasnoyarsku kao da nema zraka za disanje, a dim je došao čak i do Uralskog gorja”, izjavio je Pyotr Tsvetkov, čovjek koji radi u šumarskoj službi još od 1972. Izvor požara su, po nekim tvrdnjama, ljudi koji su na šumskim cestama bacali opuške ili palili logorske vatre.

Kritičaru kažu da je problem u tome što je vlada inertna, te tvrde da je glavni problem u tome što šumarske službe nisu dovoljno financirane. Premda zvuči kao da se radi o nekim područjima gdje se posebno pazi na šume, stvar je ustvari kompletno drugačija. U tim zonama ne postoji apsolutno nikakva kontrola, piše Bloomberg.

There is one thing i don’t understand. When we lost just a part of the Cathedral it was a world-wide tragedy. People…

Gepostet von Alexandra Shubina am Dienstag, 30. Juli 2019

Guverner čeka da padne kiša

Prije nego je vojska obećala poslati ljudstvo i opremu, služba za zaštitu od požara imala je samo 3000 vatrogasaca i 24 zrakoplova i helikoptera, koji bi bili dostatni za gašenje požara na samo četiri posto šumske površine. Rusija je sada proglasila izvanredno stanje u regijama Krasnoyarsk i Irkutsk, što je površina veća od cijele države Indije. Premijer Dmitry Medvedev također je naložio niz odredbi kojima želi zaštititi šume od požara.

Međutim, mnogi stanovnici Sibira nemaju povjerenje u vladu i njenu sposobnost sprječavanja i gašenja požara. Guverner Uss je, primjerice, sasvim ozbiljno predložio da je najpametnije pričekati da padne kiša, pa da će ona zaustaviti požare. Kaže da je to poznata internacionalna praksa. Ovoga tjedna, ponosno je izjavio da su napraviti veliki korak u borbi protiv požara, te su zaustavili požar prije nego li je zahvatio naseljeno područje. Unatoč toga, oko 900.000 hektara u Krasnoyarsku i dalje gori.

Uništenje velike površine ove najveće šume na svijetu vjerojatno će prouzročiti dodatno globalno zatopljenje, budući da šume iz atmosfere uklanjaju ugljični monoksid.

Ivan Luzar
Telegram autor
1819 članaka Više o autoru
Više s weba
Ostanite uz telegramov program