Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Politika & Kriminal

Politika & Kriminal Navalni optužuje Apple i Google da su postali Putinovi poslušnici: 'U dosluhu su'

Navalni ih napada jer su uklonili njegovu aplikaciju za ruske parlamentarne izbore

MOSCOW, RUSSIA - FEBRUARY 20, 2021: Alexei Navalny's lawyers Olga Mikhailova and Vadim Kobzev (L-R front) and opposition activist Alexei Navalny (C background) attend the announcement of the verdict in the defamation case at an offsite hearing of Russia's Magistrates' court at Moscow's Babushkinsky District Court. The court has found Navalny guilty of defaming WWII veteran Ignat Artyomenko and has ordered to pay a 850,000 ruble ($ 11,477) fine. Video screen grab. Press Office of Moscow's Babushkinsky District Court/TASS

A STILL IMAGE TAKEN FROM VIDEO PROVIDED BY A THIRD PARTY. EDITORIAL USE ONLY,Image: 592293729, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no
FOTO: Profimedia

Čelnik ruske oporbe Aleksej Navalni koji je u zatvoru, optužio je u četvrtak Apple i Google da su u dosluhu s Kremljem, pošto su dvije velike internetske kompanije na zahtjev ruskih vlasti uklonile njegovu aplikaciju za ruske parlamentarne izbore.

“Na ovim izborima nije me toliko iznenadio Putin namještanjem rezultata, već to kako je svemoćni Big Tech poslušno postao njegov pomagač”, napisao je Navalni u poruci koju je njegov tim objavio na Instagramu.

“Na velikim zaslonima nam poručuju da žele ‘napraviti od svijeta bolje mjesto’, a zapravo su lašci i licemjeri”, dodao je Navalni, smjerajući otvoreno na Google, Apple i Telegram.

Uklonili mu aplikaciju

Google i Apple su u petak pod pritiskom Moskve uklonili iz svojih trgovina u Rusiji aplikaciju tima Alekseja Navalnog preko koje je on poručivao za koje se oporbene kandidate može glasati na izborima organiziranim od 17. do 19. rujna da bi se pomrsili računi Vladimiru Putinu.

Google je usto blokirao dvije videosnimke na Youtubeu, kojega je vlasnik, preko kojega su pristaše ruskog oporbenjaka objavljivali te upute. I aplikacija Telegram za razmjenu šifriranih poruka, veoma popularna u Rusiji, uklonila je te upute 18. rujna na zahtjev ruske agencije za nadzor telekomunikacija.

Izvori s kojima je AFP stupio u vezu rekli su da su vlasti prijetile da će uhititi zaposlenike Googlea i Applea u Rusiji. Ruska oporba je osudila sveobuhvatnu prijevaru na ovim izborima na kojima je stranka na vlasti osvojila dvotrećinsku većinu izbacivši iz utrke kritičare Vladimira Putina.

Telegram Klub kolaž Telegram Klub kolaž
Telegram Klub logo

Klub ekskluzivnih ponuda, pogodnosti i popusta,
samo za pretplatnike Telegrama.

Saznajte više