Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Politika & Kriminal

Najveću izlaznost imaju Dubrovačko-neretvanska i Karlovačka županija te Grad Zagreb. Najmanja je u Slavoniji

DIP objavio: Najslabija izlaznost je u 5., slavonskoj jedinici

FOTO: Maja Sever/Twitter/screenshot

Unatoč pandemiji koronavirusa, 620 tisuća birača izašlo je u nedjelju prijepodne na izbore za Hrvatski sabor. Najbolji odaziv je u 1. izbornoj jedinici koju čine centar i zapad Zagreba, a najslabiji u 5., slavonskoj jedinici, otkrivaju podaci Državnog izbornog povjerenstva (DIP).

Izraženo u postotcima, u Hrvatskoj je do 11,30 sati glasovalo 18,09 posto birača, dok je prije nepune četiri godine, na izborima 2016., u istom vremenu svoje pravo iskoristilo njih 18,7 posto, odnosno 640 tisuća, objavilo je u podne Državno izborno povjerenstvo (DIP).

U 1. izbornoj jedinici glasovala je petina birača (20 posto), no dobar odaziv imaju i 10., dalmatinska (19, 77 posto) kao i 7. izborna jedinica (19 posto). Najmanji odaziv je u 5., slavonskoj, gdje je glasovalo 16,56 posto birača.

Vodi Dubrovačko-neretvanska županija

Gledano po županijama, prednjače Dubrovačko-neretvanska (20, 26 posto), Karlovačka (19, 8) te Grad Zagreb u kojemu je do 11,30 sati glasovalo 120 tisuća birača, odnosno gotovo petina (19, 43 posto).

U Zagrebu, u Klasičnoj gimnaziji u Križanićevoj ulici, je i osam posebnih biračkih mjesta na kojima glasuju privremeno upisani birači, oni glasuju za liste jedinica u kojima imaju prebivalište.

Slabiju izlaznost imaju Vukovarsko-srijemska (15, 97 posto), Brodsko-posavska (16, 06) te Međimurska županija (16, 4 posto).

Birači vrlo disciplinirani

Potpredsjednica DIP-a Ana Lovrin kaže da parlamentarni izbori protječu u redu, birači su vrlo disciplinirani i većina nosi zaštitne maske. “Ima nešto dojava o sitnim nepravilnostima koje se odmah ispravljaju, no to ne utječe na regularnost izbora”, kazala je Lovrin. Pojašnjava kako birači, primjerice, dojavljuju da netko nije držao propisani razmak zbog sprječavanja zaraze.

Kazala je i kako do DIP-a nisu stigle dojave da problema s glasovanjem ima 50-ak birača zaraženih koronavirusom koji su se javili da žele glasovati, kao ni 500-tinjak birača u samoizolaciji.

U inozemstvu izašlo 17.ooo birača

U inozemstvu, gdje se glasuje drugi dan, na biračka je mjesta ukupno izašlo 17 tisuća birača, najviše u BiH (13 tisuća) i u Njemačkoj (2.400). Hrvatska dijaspora, odnosno birači bez prebivališta u Hrvatskoj mogu izabrati tri od 151 zastupnika.

Pravo glasa na nedjeljnim parlamentarnim izborima ima 3 milijuna 860 tisuća hrvatskih birača, od kojih se za glasovanje u inozemstvu aktivno registriralo oko 185 tisuća. Nove podatke o odazivu DIP će objaviti u 17 sati, a prve izborne rezultate u 21 sat.

Telegram Klub kolaž Telegram Klub kolaž
Telegram Klub logo

Klub ekskluzivnih ponuda, pogodnosti i popusta,
samo za pretplatnike Telegrama.

Saznajte više