Politika & Kriminal

Nakon više od 10 godina osuđen Čolak; dobio 2 godine zatvora za utrkivanje po autoputu i smrt djevojke. Opačak oslobođen

Presuda je još uvijek nepravomoćna

05.11.2010., Bosiljevo - U teskoj prometnoj nesreci koja se dogodila na 62. kilometru autoceste prema Rijeci kod cvora Bosiljevo u potpunosti izgorio Ferrari koji je vozio automobilisticki as Marin Colak. Zenska osoba poginula je u nesreci. Ferrari je sletio s ceste i izgorio. Photo: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL
FOTO: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL

Marinu Čolaku i Daliboru Opačku danas je izrečena nepravomoćna presuda za prometnu nesreću u kojoj je prije više od 10 godina poginula 20-godišnja Ivana Obad.

Tridesetšestogodišnji Čolak na zagrebačkom Županijskom sudu osuđen je na dvije godine zatvora te plaćanje 2000 kuna sudskih troškova, dok je 43-godišnji Opačak oslobođen krivnje, javlja Jutarnji list. Na izricanju presude bila su obojica osuđenika. Oslobođeni Opačak se, piše Jutarnji, nakon izricanja presude, rasplakao.

Oba optužena tijekom suđenja su tvrdili da nisu krivi. Podsjetimo, nesreća se dogodila 5. studenog 2010. a prva optužnica podignuta je 2012. godine. Međutim, nakon poništenja prvotne presude suđenje je ponovljeno.

Što je u optužnici?

Prema optužnici, Čolak se 5. studenog 2010. u 12,20 sati kretao Ferrarijem autocestom A6 iz smjera Zagreba prema Rijeci lijevim prometnim trakom brzinom od 181,5 kilometar na sat, dok se Opačak kretao desnim trakom u svojem Nissanu 350. Čolak je, tvrdi tužiteljstvo, započeo prelazak iz lijevog u desni prometni trak, a da se nije uvjerio kako to može učiniti bez opasnosti za druge sudionike u prometu.

Opačak je, vozeći brzinom od 205,3 kilometara na sat, započeo kočiti, no nije mogao smanjiti brzinu na vrijeme pa su se automobili okrznuli. Nissan je prednjim lijevim kotačem dotaknuo zadnji desni kotač Ferrarija, nakon čega je taj dodir destabilizirao Ferrari koji se počeo nekontrolirano kretati te je sletio desno izvan kolnika. Automobil se prevrnuo i zapalio pri čemu je poginula suvozačica Ivana Obad.

Optužnica protiv obojice je podignuta 2012., a 2015. obojica su osuđena na tri godine zatvora. Nakon što je Županijski sud u Rijeci 2018. poništio presudu suđenje je krenulo ispočetka na zagrebačkom Općinskom kaznenom sudu, ali se ubrzo sud proglasio nenadležnim pa je spis završio na karlovačkom Županijskom sudu. Odlukom Vrhovnog suda predmet je prošle godine delegiran na zagrebački Županijski sud.

Bespoštedno novinarstvo koje gura društvo naprijed.

Za neograničeno čitanje Telegrama i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

Pretplatite se
Već imam pretplatu