Nakon 26 godina, dovršeno je istraživanje raketiranja Banskih dvora; kazneno prijavljeno 6 ljudi

U Ravnateljstvu policije održali su pressicu tim povodom

ZADNJA IZMJENA: pro 13, 2017
Foto: N1 screenshot

U Ravnateljstvu policije održala se konferencija za novinare povodom dovršenog kriminalističkog istraživanja Banskih dvora 1991. godine koje su izveli zrakoplovi nekadašnje Jugoslavenske vojske. Policija podnosi kaznenu prijavu protiv šest osoba, pet državljanina Srbije i jednog državljanina Hrvatske. Među ovom šestorokom su bivši majori i general majori bivše protuzračne obrane JNA, a niti jedna od prijavljenih osoba ne nalazi se u Hrvatskoj, pa će za njima biti raspisana međunarodna tjeralica.

“Danas želimo izložiti detalje onoga što se dogodilo prije 26 godina. Kao što vidite, istraživanje je trajalo 26 godina i bilo je jako složeno i sustavno. Danas smo stvorili takav skup činjenica da podnosimo kaznenu prijavu protiv šest osoba, pet državljana Srbije i jedna osoba koja je državljan Repulike Hrvatske. Ono što je bitno konstatirati je da je uložen veliki napor i da su u ovom dijelu krim istraživanja sudjelovala i SOA i VSOA. Konstatiramo da prijavljujemo šest ljudi koji su sudjelovali u planiranju i izvršenju napada na Banske dvore. 7. listopada 1991. godine je s dva zrakoplova izvršeno bombardiranje s ciljem destabilizacije RH”, rekao je Ante Gudelj iz krim policije, javlja N1.

Planirali, organizirali i izvršili napad

Gudelj je rekao da se te osobe terete da su planirale, organizirale i izvršile napad na Banske dvore u trenutku kada je tamo bio tadašnji predsjednik Tuđman te da su osobe raspolagale s tom informacijom. “U tom je napadu poginula jedna osoba, a materijalna šteta je 35 milijuna kuna. Policija je, istina, nakon 26 godina, procesiuirala šest počinitelja teških kaznenog djela”, rekao je Gudelj.

Prijavljeni su: LJ.B. (78) general major zapovjednik 5. vazduhoplovnog korpusa, S.J. (68) pukovnik, u ono vrijeme načelnik odjela u Komandi ratnog zrakoplovstva i protuvazdužne obrane JNA, Đ.M. (62) načelnik štaba 105. lovačkog bombarderskog avijacijskog puka iz Zemunika koji je bio izmješten u Udbini, Č.K. (66)kapetan prve klase referent u 2. detašmanu kontraobavještajne grupe RZ i PVO koji je dojavio informaciju o sastanku Tuđmana, Markovića i Mesića, R.D. (61) pilot kapetan prve klase zapovjednik eksadrile u 105. puku, D.L. (59) pilot u 105. puku koji sada kao aktivni civilni pilot u JAR-u.

Tuđman je navodno bio na ručku s Mesićem i Markovićem

Tog 7. listopada 1991., zrakoplovi Jugoslavenske narodne armije napali su ondašnje sjedište hrvatskih vlasti. Predsjednik Franjo Tuđman bio je na ručku s tadašnjim predsjednikom Predsjedništva SFRJ Stjepanom Mesićem i predsjednikom jugoslavenskog Saveznog izvršnog vijeća Antom Markovićem. Sva trojica političkih čelnika preživjela su napad.

U ovom raketiranju, što ga je vrh JNA pokušavao negirati, optužujući čak Hrvatsku da je sama izvela eksploziju, jedna osoba je poginula, a četiri su ranjene. Od šest ispaljenih raketa, dvije su pogodile Banske dvore, ostale su pogodile zgrade u susjedstvu.

Dva zrakoplova JNA

Dan nakon tog napada, Hrvatski sabor donio je odluku o raskidu svih državnopravnih veza s ostalim republikama i pokrajinama SFRJ. Napad se dogodio nešto prije 15 sati kada su rakete na središte grada gdje je u to vrijeme bio i Tuđmanov ured ispalila dva zrakoplova JNA. Tih dana JNA je zajedno s pobunjenim Srbima snažno napadala gotovo cijelu Hrvatsku, dok je međunarodna zajednice još uvijek vjerovala da se sukob može riješiti mirnim putem.

Do sada su postojale informacije kako je hrvatski državni vrh dan ranije, dakle 6. lilstopada 1991. već imao informacije da se na vojnom aerodromu Željava kraj Bihaća događa nešto čudno. Zbog toga je ocijenjeno da bi JNA mogla izvesti novi iznenadni napad. Sve informacije proslijeđene su predsjedniku Tuđmanu.

Jedna raketa pogodila je i Dubravkin put

On je sa svojim gostima iz dvorane u kojoj su ručali izašao nešto prije 15 sati, no, kroničari onog vremena, tvrde kako je prema protokolu sastanak trebao trajati upravo do 15 sati kada je napad i izvršen. Uz Tuđmana, Markovića i Mesića na sastanku su bili i i Gojko Šušak, ministar obrane Republike Hrvatske; Antun Vrdoljak, Zdravka Bušić….

Jedna raketa pogodila je tog dana i restoran na Tuškancu – Dubravkin put. U toj eksploziji život je izgubio Marko Mikić, koji je tamo bio s cisternom za gorivo.

Ana Raić Knežević
Telegram autor
1992 članka Više o autoru
Više s weba
Ostanite uz telegramov program