Politika & Kriminal

Nakon 4 sata završio sastanak školskih sindikata i Vlade: 'Blizu smo dogovora'

Štrajk ide dalje, kao i najavljeni prosvjed

Za još važnih vijesti, istraga i analiza pretplatite se na Dnevni Telegram newsletter.

Nakon više od četiri sata završio je sastanak školskih sindikata i predstavnika Vlade. Dogovora još uvijek nema, ali sindikati su izašli vidno zadovoljni, kažu da su blizu. “Možemo reći da smo danas, 30. dan štrajka, napokon zaista razgovarali. Približavamo se rješenju problema. Sastanci će se nastaviti. Očekujemo da ćemo idući tjedan doći do rješenja. Stvari se izgleda napokon pomiču”, rekli su pred novinarima predstavnici sindikata Ana Tuškan i Branimir Mihalinec.

Kažu da štrajk ide dalje, kao i najavljeni prosvjed za ponedjeljak, ali da su dogovoreni novi razgovori i da bi moglo doći do dogovora. Detalje nisu htjeli otkrivati. “Nećemo otkrivati detalje pregovora, time bi ih mogli ugroziti. Mi smo prvi put zadovoljni, nadam se da nismo naivni”, rekao je Mihalinec.

Tko je bio na sastanku

Sastanak je počeo u Banskim dvorima u 14.30 sati, između predstavnika sindikata obrazovanja, Ane Tuškan i Branimira Mihalinca, s predstojnikom Ureda premijera Zvonkom Frkom Petešićem.

Na sastanku su bili i posebni savjetnik premijera Zvonko Kusić i predstavnici Ministarstva znanosti i obrazovanja te Ministarstva rada i mirovinskog sustava, potvrđeno je iz Vlade novinarima.

Pomirljivi Plenković

Premijer Andrej Plenković ponovno je danas na sjednici Vlade pozvao predstavnike Sindikata hrvatskih učitelja i Nezavisnog sindikata srednjih škola Hrvatske na razgovore.

“Pozivam predstavnike sindikata na razgovore, mi moramo još malo tu odrazgovarati, pronaći rješenje. Ono što je sigurno i što odgovorno tvrdimo i što ministrica zna, apsolutno dijelimo stav da ne ići u školu nije rješenje”, naglasio je Plenković.

Divjak najavila novu ponudu

Ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak sastala se nakon sjednice s premijerom Andrejem Plenkovićem i ministrom rada i mirovinskog sustava Josipom Aladrovićem, a nakon sastanaka izjavila je da se radi na novoj ponudi sindikatima.

Radi se na tome da se dođe do nove ponude, rekla je Divjak dodavši kako će ta ponuda biti prvo predstavljena sindikatima, o čemu će ih obavijestiti Ured premijera. Mihalinec je uoči sastanka u Banskim dvorima izjavio kako su sindikalci dobili hitan poziv na sastanak, a obećali su premijeru da će se odazvati na svaki sastanak.

“Očekujem konzultacijski sastanak, da vidimo kako Vlada misli naći rješenje problema. Naravno da to nisu pregovori, pregovori su ono što će biti vjerojatno kasnije”, rekao je Mihalinec novinarima.

Veliki prosvjed ide dalje

Što se tiče najavljenog velikog prosvjeda u ponedjeljak na Jelačićevu trgu, Mihalinec je ranije danas poručio da prosvjed može biti spriječen “jedino tako da Vlada i mi potpišemo sporazum o 6,11 posto povećanja koeficijenata”.

I glavna tajnica Sindikata hrvatskih učitelja Ana Tuškan potvrdila je da se sve aktivnosti nastavljaju, odnosno štrajk i pripreme za prosvjed.

Otkrijte još članaka kao ovaj u Telegramovim newsletterima

Bespoštedno novinarstvo koje gura društvo naprijed.

Za neograničeno čitanje Telegrama i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

Pretplatite se
Već imam pretplatu