Nakon dugih 7,5 godina potvrđena optužnica protiv mladića koji je na Ribnjaku nožem izbo Franu Despića

Nakon više od sedam godina počet će se rasplitati ovaj tragični događaj

ZADNJA IZMJENA: ruj. 30, 2015
Foto: prtsc Youtube

Smrt Frane Despića, mladića koji je ubijen još 15. ožujka 2008. godine u zagrebačkom parku Ribnjak, i čija je smrt postala gotovo zaštitni znak nasilja na zagrebačkim ulicama, ipak će dobiti svoj sudski epilog.

Naime, Županijski sud u Zagrebu potvrdio je danas, punih sedam i pol godina od tog tragičnog događaja, optužnicu protiv 29-godišnjeg Aleksandra Koprenice. On je, i prvotno bio osumnjičen za taj brutalni napad, no tužiteljstvo je bilo odustalo o daljnjeg postupka da bi naknadno ipak podilo optužnicu kojom mu na teret osim ubojstva, stavlja i ozljeđivanje još jednog mladića.

Sukob prije napada

Prema optužnici, Despić, inače pripadnik navijačke skupine BBB, te je večeri zajedno sa svojih desetak prijatelja prišao društvu u kojem se nalazio tada 23-godišnji Koprenica. Namjeravali su ih, navodno, tražiti piće, a kako bi ih se shvatilo ozbiljnije bili su oboružani drvenim letvama što su ih nekoliko trenutaka ranije istrgnuli s koševa za smeće u parku. Ubrzo je između dvije skupine izbila svađa, što je prerasla i u sukob. U jednom trenutku Koprenica je, tvrdi tužiteljstvo, iz ruksaka koji je donio sa sobom izvadio sklopivi nož te Despiću zadao više uboda. Nekoliko puta ubo ga je prsni koš i leđa, a porezao ga je i po rukama i vratu.

Dok je Despić nasmrt iskrvario, Koprenica je nasrnuo i na njegovog prijatelja, kojeg je također nožem ozlijedio. Porezao ga je po zatiljku, te ga ubo u predjelu zdjelice. Zbog toga je optužen za ubojstvo i pokušaj nanošenja teške ozljede.

Je li Koprenica priznao napad?

Iako se ranije nagađalo da je Koprenica čak priznao da je te večeri izbo Despića, tužiteljstvo je priopćilo kako tijekom istraga nisu bili pronađeni dokazi ni protiv njega, niti protiv nekog drugog počinitelja. Ni iz iskaza brojnih svjedoka pred čijim se očima ovaj okršaj dogodio nije se tada navodno mogla utvriditi krivnja, a korisne rezultate nisu dala ni provedena vještačenja. No, postupak je početkom 2012. godine obnovljen, nakon što je ispitana djevojka koja je posvjedočila da je upravo Koprenica ispikao i Despića i njegovog prijatelja. Ona je te večeri bila u društvu s Koprenicom, te ga je nakon tog sukoba vidjela kako nešto baca u koš za smeće.

Ana Raić Knežević
Telegram autor
1041 članak Više o autoru