Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Politika & Kriminal

Politika & Kriminal Na današnji dan prije 28 godina, nakon 87 dana opsade, pao je Vukovar

Tijekom opsade Vukovara stradalo je 2717 hrvatskih branitelja i civila, a grad je gotovo sravnjen sa zemljom

Bombed buildings are riddled with bullet holes and streets are filled with rubble after a three-month battle between the Croatian armed forces and the Yugoslavian Federal Army in Vukovar. The Yugoslavian Federal Army completely destroyed the Croatian city and killed thousands of civilians., Image: 15114616, License: Rights-managed, Restrictions: Content available for editorial use, pre-approval required for all other uses.
This content may not be materially modified or used in composite content., Model Release: no, Credit line: Profimedia, Corbis
FOTO: Profimedia, Corbis

Komemorativnim skupom u dvorištu vukovarske bolnice te kolonom sjećanja gradskim ulicama do Memorijalnog groblja žrtava iz Domovinskog rata Vukovarci, ali i cijela Hrvatska, prisjećaju se na 28. obljetnicu sloma obrane Vukovara, najbolnijih dana u novijoj povijesti toga grada. Tada je tijekom opsade Vukovara, koja je trajala 87 dana, stradalo 2717 hrvatskih branitelja i civila, a grad je gotovo sravnjen sa zemljom.

Obilježavanje Dana sjećanja danas je počelo paljenjem 3000 lampiona koje su zapalila djeca vukovarskih osnovnih škola duž 5,5 kilometara dugog Križnog puta od Opće županijske bolnice Vukovar i Bolnice ratnih veterana do memorijalnog groblja žrtava iz Domovinskog rata. Kolone hodočasnika od ranog se jutra slijevaju u grad, a u 10 sati počinje komemorativni program “Vukovar – posebno mjesto pijeteta”. Na njemu se očekuje dolazak predsjednice Kolinde Grabar Kitarović, premijera Andreja Plenkovića i predsjednika Sabora Gordana Jandrokovića.

Kolona sjećanja

Državni vrh će se pridružiti Koloni sjećanja koja će se formirati nakon komemorativnog programa te krenuti put Memorijalnog groblja žrtava Domovinskog rata. Ispred Spomen-obilježja žrtvama iz Domovinskog rata, molitvu za vukovarske žrtve predvodit će Đuro Hranić, đakovačko-osječki nadbiskup i metropolit, nakon čega će biti odane počasti žrtvama Vukovara polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća.

Misu za pokojne i nestale u Domovinskom ratu u 13 sati služit će mostarsko-duvanjski biskup Ratko Perić. U 17 sati niz Dunav će u Vukovaru u spomen na ubijene i nestale branitelje Vukovara biti pušteni lampioni, “Svjetlosna rijeka sjećanja”.

Paljenje svijeća diljem zemlje

Inače, žrtve Vukovara jučer su se u večernjim satima prisjetili brojni građani diljem zemlje. Na ulicama i trgovima palili su svijeće u sjećanje na one koji su u Gradu heroju izgubili život. U Zagrebu su tako lampioni paljeni duž Vukovarske ulice, a građani su se okupili pored spomenika Franji Tuđmanu gdje je svijeće zapalio i premijer u pratnji svoje obitelji.

Ondje je održan i svečani program kojem je prisustvovao i gradonačelnik Milan Bandić. Svijeće su u Vukovaru zapaljene kod Spomenika za žrtve agresije, a u svojim gradovima palili su ih i Splićani, Varaždinci, Osječani…

Bitka za Vukovar

Bitka za Vukovar počela je 25. kolovoza 1991. kada su bivša JNA i srpske paravojne postrojbe krenule u opći tenkovsko-pješački napad na Vukovar. Hrvatska vojska organizirala je nekoliko pokušaja deblokade Vukovara na koji je znalo dnevno padati i do 11.000 bombi, granata i raketa, a među napadima najizloženijim objektima bila je bolnica na koju je svakodnevno padalo prosječno 700 granata. Nakon posljednjeg neuspjelog pokušaja deblokade, 12. i 13. studenoga, skupine branitelja pokušavale su samostalno izaći iz opkoljenog Vukovara i domoći se slobodnog vinkovačkog područja.

Opkoljeni Vukovar branilo je oko 1800 pripadnika Zbora narodne garde (ZNG) i policije te dragovoljaca HOS-a ustrojenih u 204. brigadu hrvatske vojske. Nakon gotovo tromjesečne vojne opsade obrana grada slomljena je 18. studenoga 1991. godine. U srpske koncentracijske logore odvedeno je oko 7000 zarobljenih hrvatskih branitelja i civila, a iz grada je prognano oko 22.000 Hrvata i ostalih nesrba.

Telegram Klub kolaž Telegram Klub kolaž
Telegram Klub logo

Klub ekskluzivnih ponuda, pogodnosti i popusta,
samo za pretplatnike Telegrama.

Saznajte više