Politika & Kriminal

Nakon četiri dana potrage pronađeno je tijelo i trećeg radnika Hidroelektrane Dubrovnik, još se ne zna uzrok požara

Potragu su otežavali nepovoljni vremenski uvjeti, a kanal u kojem je pronađen su već dva puta pregledali

Dubrovnik: Nekoliko osoba prevezeneo u bolnicu zbog požara u HR Plat 10.01.2019., Hidroelktrana Plat, Plat, Zupa dubrovacka - Eksplozija i pozar u hidroelktrani Plat. Nacelnik policije Ivan Pavlicevic potvrdio je da je u odvodnom kanalu pronadjeno bezvotno tijelo jednog od trojice nestalih radnika hidroelektrane kojeg su ronioci izvukli na povrsinu. Za drugom dvojicom jos se traga.
Pozar u hidrocentrali Plat je ugasen. Pretpostavlja se da je uzrok pozara tehnicke naravi, a o uzroku ce vjestacenje provesti centar Ivan Vucetic. Sva trojica djelatnika za kojima se traga su s podrucja Dubrovnika. 
Photo: Grgo Jelavic/PIXSELL
FOTO: PIXSELL

Načelnik dubrovačke policije Ivan Pavličević izjavio je u nedjelju navečer kako je tijelo trećeg radnika Hidroelektrane Dubrovnik, koji je nestao u požaru u četvrtak ujutro pronađeno u uskom prostoru sporedne cijevi odvodnog tunela hidroelektrane, koja je već bila pretraživana, ali na nedovoljnoj dubini.

Pavličević je na izvanrednoj konferenciji za medije u Platu istaknuo kako u ranijim pretragama ronioci u taj dio hidroelektrane nisu mogli ući s opremom ni detaljno ga pregledati pa je bilo potrebno ispumpati cijeli odvodni kanal, čime se smanjila razina vode i u sporednoj cijevi.

Slijedi rekonstrukcija događaja

Napomenuo je da je u trenutku pronalaska tijela na mjestu događaja napravljen očevid, a idućih dana bit će rekonstruiran događaj, od uzroka požara koji je još nepoznat do modaliteta stradavanja nesretnih radnika. U četverodnevnoj potrazi sudjelovalo je više desetaka djelatnika policije te pripadnika HGSS-a, vatrogasnih postrojbi i dobrovoljnih društava, ronioca, radnika HE Plat, mještana.

“Kako je potraga odmicala povećavao se broj ljudi u potrazi na kopnu, moru i u zraku, koliko su vremenski uvjeti dopuštali”, izjavio je Pavličević. Opsežna danonoćna potraga za trećim radnikom Hidroelektrane Plat, koji je nestao u požaru u četvrtak, vodila se na širokom području od Prevlake do Mljeta, ali do nedjelje navečer nije bilo rezultata.

Kanal su već dva puta pregledali

Potragu su otežavali i nepovoljni vremenski uvjeti. U subotu navečer je odlučeno da se nakon ispuštanja vode još jednom temeljito pregleda odvodni kanal hidroelektrane, koji je prethodno dvaput pregledan.

U požaru koji je u četvrtak oko 9 sati buknuo u HE Plat nestala su tri radnika. Beživotno tijelo prvog pronađeno je u četvrtak oko 14 sati u odvodnom kanalu hidroelektrane, a drugog oko 21,50 sati na obali mora u Cavtatu, a za trećim se tragalo do nedjelje navečer.

U potrazi su sudjelovali policija, HGSS, sve vatrogasne postrojbe i dobrovoljna vatrogasna društva s juga Hrvatske, djelatnici HE Plat, mještani, ronioci i Obalna straža Omiš, a medicinski tim je bio cijelo vrijeme u pripravnosti.

Za još članaka poput ovog, prijavite se na Telegramove newslettere

Bespoštedno novinarstvo koje gura društvo naprijed.

Za neograničeno čitanje Telegrama i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

Pretplatite se
Već imam pretplatu