Nakon istupa šefice njemačkih konzervativaca, sve je izglednije da će Europski pučani stvarno maknuti Orbana

Kramp-Karrenbauer kaže kako bi EPP mogao suspendirati mađarsku stranku Fidesz

ZADNJA IZMJENA: ožu 20, 2019
Foto: Profimedia, ddp images

Njemačka čelnica konzervativaca Annegret Kramp-Karrenbauer rekla je u srijedu kako bi Europska pučka stranka mogla suspendirati mađarsku stranku Fidesz dok se ne obnovi povjerenje. “Sve dok u potpunosti ne obnovimo povjerenje u Fidesz ne može biti punopravnog članstva u EPP-u”, rekla je Kramp-Karrenbauer za Reuters u srijedu.

“Zamrzavanje” članstva također je jedna od mogućnosti, dodala je čelnica njemačke stranke CDU. Predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker rekao je za njemački radio kako je savjetovao EPP-u da izbaci Fidesz, stranku mađarskog premijera Viktora Orbana.

Autoritarnost i izrugivanje europskih vrijednosti

Orban će tijekom dana sudjelovati na sastanku predstavnika Europske pučke stranke (EPP) iz cijele Europske unije na kojem će pasti odluka o izbacivanju ili ostanku njegove stranke Fidesz u glavnoj europskoj političkoj grupaciji desnog centra.

Sastanak EPP-a mogao bi biti rasplet spora između populističkog, protuimigrantski nastrojenog Orbana i više proeuropskih, ‘mainstream’ stranaka unutar najjačeg političkog bloka u Europskom parlamentu koji mađarskog premijera optužuju za autoritarnost i izrugivanje europskih vrijednosti, prije svega vladavine prava.

Juncker na plakatima kao marioneta

Od 28 stranaka članica, njih 13 je zatražilo glasanje o isključenju ili suspenziji Fidesza iz EPP-a nakon što je stranka postavila plakate na kojima je Juncker, i sam član EPP-a, bio prikazan kao lutka na koncu kojom upravlja milijarder George Soros, također na meti mađarskih vlasti zbog navodnog zagovaranja nekontrolirane imigracije u Mađarsku.

Ulozi su veliki za obje strane. Gubitkom Fideszovih zastupnika, trenutno njih 12, EPP bi nakon europskih izbora u svibnju mogao izgubiti primat kao najveća stranka u EP-u. Za Orbana pak, biti u političkoj grupaciji s Kršćanskim demokratima (CDU) i vladajućim strankama iz Nizozemske, Belgije i Skandinavije, znači imati pristup glavnim igračima i zadržati ugled koji nedostaje populistima izvan mainstreama.

Teo Marević
Telegram autor
Više s weba
Ostanite uz telegramov program