Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Politika & Kriminal

Mnogi se pitaju što se u SAD-u mora dogoditi da se postrože zakoni o oružju

Zakonodavci neće uraditi gotovo ništa kako bi otežali dostupnost oružja

A San Bernardino police officer stands by a flowers on the sidewalk on Waterman Avenue near the Inland Regional Center on December 3, 2015 in San Bernardino, California. Police continue to investigate a mass shooting at the Inland Regional Center in San Bernardino that left at least 14 people dead and another 17 injured.  AFP PHOTO /ROBYN BECK / AFP / ROBYN BECK
FOTO: AFP

Bit će mnoštvo molitvi nakon posljednjeg masovnog ubojstva u Sjedinjenim Američkim Državama, ali jako malo konkretnih poteza za donošenje strožih zakona o kupovini i posjedovanju oružja, piše AFP. Usprkos pritisku američkih građana, zakonodavci neće uraditi gotovo ništa kako bi otežali dostupnost oružja.

Najsmrtonosniji masakr

Četrnaest osoba je ubijeno, a ranjena je 21 u srijedu u San Bernardinu u Kaliforniji. Policija je nedugo nakon pucnjave ubila dvoje osumnjičenih u razmjeni paljbe. Time je masakr u San Bernardinu postao najsmrtonosniji pokolj u SAD-u nakon onoga u školi Sandy Hook 2012. u kojem je ubijeno 26 osoba, a od toga dvadesetero djece.

NY Daily News svojom se naslovnicom osvrnuo na ovaj krvavi pohod i ljude koji su zbog sporosti da se postroži zakon o nabavi oružja izgubili živote. “I dok posljednja grupa Amerikanaca leži u lokvama krvi, kukavice koji doista mogu zaustaviti pošast oružja kriju se iza beznačajnih floskula”, stoji na naslovnici njujorških novina.

Naslovnica na kojoj velikim slovima piše God isn’t fixing this, postala je vrlo popularna i potaknula je američku javnost na brojne komentare. U tekstu NY Daily Newsa pitaju se što to nude predsjednički kandidati, molitvu, umjesto rješenje o kontroli nošenja oružja. “Moje misli i molitve su sa žrtvama i njihovim obiteljima u San Bernardinu,” napisao je Ben Carson. Republikanski kandidat Lindsey Graham je napisao “Misli i molitve su sa San Bernardinom”.

Demokrati traže kontrolu oružja

Demokratski kandidati, piše NY Daily News, imaju ipak drugačiji ton.“Odbijam ovo prihvatiti kao normalno. Moramo poduzeti mjere da se zaustavi ovakvo oružano nasilje”, napisala je Hillary Clinton. “Masovne pucnjave postaju gotovo svakodnevna pojava u ovoj zemlji,” napisao je Bernie Sanders na Twitteru.

Predsjednik Barack Obama ponovno poziva na strožu kontrolu oružja, a neuspjeh provođenja smislenih ograničenja nakon pucnjave u školi Sandy Hook nazvao je najvećim razočaranjem njegova mandata. I dok obični građani podržavaju strože zakone o oružju, republikanska stranka drži oba doma američkog parlamenta i odbijaju bilo kakvu reformu.

Lobistička organizacija NRA

Oružje je moćan politički simbol u SAD-u, gdje je pravo na oružje propisano amandmanom američkog ustava. Lobistički organizacija Nacionalno udruženje vlasnika oružja (NRA) ima veliki utjecaj na oblikovanje odgovora na nasilje vatrenim oružjem posljednjih godina. Njihov stav je da je lijek za svaki problem više oružja, kako je to rekao njihov izvršni dopredsjednik Wayne LaPierre: “Jedino što može zaustaviti zlog čovjeka s oružjem je dobar čovjek s oružjem”. Kako piše AFP, mnoštvo Amerikanaca ga je i poslušalo što je dovelo do gotovo dvostrukog povećanja broja civila koji imaju dozvolu za skriveno nošenje vatrenog oružja.

Uobičajeno je nakon svakog masovnog ubojstva čuti izlike kako danas nije pravo vrijeme za razgovor o zakonima iz poštovanja prema žrtvama. “Ti ljudi samo žele misliti i moliti se, a NRA im plaća da se samo mole i misle te ne rade ništa”, izjavio je Igor Volsky. On je nakon posljednje tragedije odlučio upozoriti na političare koji dobivaju novac od lobističkih organizacija.

Nakon što su mnogi američki političari uputili molitve za žrtve pokolja u San Bernardinu, Volsky je pokazao koliko novaca su političari dobili kako bi nudili samo molitve.

Više pucnjava nego dana u godini

Kritičari upozoravaju da odgoda rasprave o oružju kako se ne bi politizirala tragedija dovodi do toga da je nemoguće imati raspravu zato što ima masovnih pucnjava više nego dana u godini. Prema stranici Mass Shooting Tracker koja prati masovne pucnjave, pucnjave u kojima je najmanje četiri osobe ranjeno, ove godine bilo je 352 takvih incidenata.

Policija san Bernardina objavila je i popis identificiranih žrtava. Najmlađa je Aurora Godoy (26), a najstariji Isaac Amanion (60). Ostale žrtve su Shannon Johnson, Bennetta Bet-Badal, Larry Kaufman, Harry Bowman, Yvette Velasco, Robert Adams, Sierra Clayborn, Nicholas Thalasinos, Tin Nguyen, Juan Espinoza, Damian Meins i Michael Wetzel.

“Moramo ostati snažni te pružiti potporu svakoj osobi pogođenoj ovim bezobzirnim napadom”, izjavio je šerif John McMahon u pisanoj izjavi.

5.000 komada oružja jednog vlasnika

O lakoj dostupnosti oružja u Americi najbolje govori slučaj Brenta Nicholsona. U pretrazi njegove kuća policija je pronašla toliko komada vatrenog oružja da i šest tjedana nakon pretresa nisu dovršili sortiranje i identifikaciju. Šerif Jay Brooks kaže: “Potpuno je promijenio našu definiciju mnoštva oružja. Ne znam da li je ikad bila tolika zapljena oružja”. Policija smatra da su pronašli oko 5.000 komada oružja, a dobar dio njih je bio ukraden. Nicholsonova zaliha oružja pronađena je manje-više slučajno. 21. listopada policija ga je zaustavila nakon što je prošao pokraj znaka Stop i primijetili su cijevi pušaka iz sjedala. Pretragom vozila pronašli su dvadeset pušaka i devet pištolja, a jedan dio tog oružja bio je ukraden, piše Reuters.

Nicholson je bio u zatvoru kada je došla policija s pozivom za sud, zamjenik šerifa zamjetio je neku ukradenu opremu i vratili su se s nalogom za pretragu. Trebalo im je šest dana da iznesu oružje i streljivo.

Telegram Klub kolaž Telegram Klub kolaž
Telegram Klub logo

Klub ekskluzivnih ponuda, pogodnosti i popusta,
samo za pretplatnike Telegrama.

Saznajte više