Politika & Kriminal

Nakon odlaska Zadravec, u Vinogradsku se vraća dio radiologa: 'Imamo dovoljno ljudi za redovito funkcioniranje'

Privremeni šef bolnice kaže da je sad sve OK. Neki od radiologa povukli su otkaze, drugi se vraćaju na kraće radno vrijeme

03.03.2020., Zagreb - Vinogradska bolnica. Doktorica Dijana Zadravec, sefica radiologije i zamjenica ravnatelja KB Sestre milosrdnice. Photo: Sanjin Strukic/PIXSELL
FOTO: Sanjin Strukic/PIXSELL

Nekolicina radiologa, koji su ranije napustili Klinički bolnički centar Sestre milosrdnice, sad su se nakon smjene predstojnice Klinike za radiologiju dr. Dijane Zadravec odlučili vratiti. Osim toga, vršitelj dužnosti ravnatelja bolnice dr. Zoran Vatavuk tvrdi kako su neki koji su najavili svoj odlazak sada od njega odustali. Stoga, prema njegovim tvrdnjama, bolnica sada ima dovoljan broj radiologa za “redovito funkcioniranje sustava”.

“U lipnju nam dio osoblja koristi ostatak lanjskih godišnjih odmora, ali kolegice i kolege radiolozi koji su u mirovini ponudili su nam svoju pomoć u tom razdoblju. Bude li potrebe svakako ćemo prihvatiti ovu hvalevrijednu inicijativu. Uz to, ravnatelji KBC Zagreb prof. dr. Ante Čorušić i KB Dubrava prof. dr. Ivica Lukšić stavili su nam na raspolaganje dio njihovih radiologa za ispomoć bude li zatrebalo”, izjavio je dr. Vatavuk te dodao kako su potezi njegovih kolega dokaz solidarnosti u bolničkom sustavu.

Liječnica koja je povukla otkaz

Nekoliko detalja o povratku radiologa u Vinogradsku doznao je Index koji navodi kako je jedna liječnica na otkaznom roku povukla otkaz, dok će se dvoje radiologa vratiti na četverosatno radno vrijeme, “jer tako mogu zakonski na upražnjeno radno mjesto”.

Svoju je pomoć također ponudila i jedna specijalistica radiologije koja je krajem prošle godine otišla u mirovinu.

Uskoro nalazi inspekcija

Inače, u Vinogradskoj su danima inspekcija Ministarstva zdravstva i Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, koju je ondje uputio ministar Vili Beroš. Te dvije inspekcije trebaju detaljno ispitati ukupno dosadašnje poslovanje, te utvrditi je li bilo kakvih propusta u zdravstvenom radu ili kršenja zakona, kako je to sugerirano u javnim istupima dr. Zadravec.

Uz to, od Ministarstva financija ministar zdravstva zatražio je i obavljanje proračunskog nadzora, odnosno kontrolu trošenja sredstava hrvatskih poreznih obveznika.

“Svu raspoloživu dokumentaciju dali smo inspekcijama na uvid kako bi se utvrdile sve činjenice iz dosadašnjeg poslovanja naše ustanove, kako u medicinskom tako i financijskom dijelu, jer nam je svima stalo da se dođe do točnih podataka i potpune istine“, kazao je dr. Vatavuk koji ujedno napinje da se u idućih nekoliko dana mogu očekivati rezultati inspekcijskog nalaza koji će biti predočeni ministru zdravstva, te njemu kao privremenom čelniku bolnice, a potom i obznanjeni javnosti.

Za još članaka poput ovog, prijavite se na Telegramove newslettere

Bespoštedno novinarstvo koje gura društvo naprijed.

Za neograničeno čitanje Telegrama i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

Pretplatite se
Već imam pretplatu