Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Politika & Kriminal

Politika & Kriminal Nakon optužbi za malverzacije poznati hrvatski vinar Galić mora vratiti 10 milijuna kuna u EU fond

Epilog slučaja o kojem je Telegram prvi pisao: Europski ured za borbu protiv prevara (OLAF) proveo je istragu protiv HDZ-u bliskog tajkuna. Sada mu se oduzima novac, a on najavljuje žalbu

Čuvena kutjevačka vinarija Galić mora vratiti 10 milijuna kuna dodijeljenih iz EU fondova. Epilog je to slučaja o kojem je još 24. lipnja prva pisala Telegramova Ana Raić Knežević. Ukratko, Europski ured za borbu protiv prevara (OLAF) otkrio je malverzacije s europskim novcem koji je vinar Josip Galić dobio na natječaju ministarstva poljoprivrede.

Radove na novoj zgradi vinarije, za koje je odobren novac iz fondova, obavljala je tvrtka u vlasništvu sina Josipa Galića što je, ustvrdio je OLAF, nedopušteno. Stoga su zatražili da se novac vrati, a hrvatskom tužiteljstvu preporučeno je da protiv vinara i izvođača radova pokrene kazneni postupak.

Vinarija Galić: ‘Šokirani smo odlukom’

Iz Agencije za plaćanje u poljoprivredi, koja je nadležna za ovaj slučaj, Jutarnjem listu službeno su potvrdili: “poništena je odluka o odobrenju projekta i donesena odluka o povratu sredstava isplaćene potpore u iznosu od 10,047.422 kuna”.

Vinar Josip Galić šokiran je ovom odlukom te je, objavljeno je također u današnjem Jutarnjem listu, smatra nezakonitom. Njegovi odvjetnici za Telegram su još u srpnju najavili kako će “svaki zahtjev za utvrđivanjem nepravilnosti i povratom potpore odlučno osporavati svim raspoloživim pravnim sredstvima”.

Sin osuđen za namještanje javnih poslova

Telegram je još prije dva mjeseca kontaktirao i Županijsko državno odvjetništvo, s upitom hoće li postupiti prema preporuci OLAF-a i pokrenuti kazneni progon. Odgovorili su nam kako su još prošle godine zaprimili anonimnu prijavu o sumnjivom tijeku novca iz EU fonda za gradnju Vinarije Galić ta da od tada provode izvide. Hoće li otvoriti istragu, još nisu odlučili.

O Josipu Galiću u posljednje vrijeme izvještavamo relativno često. Primjerice, Drago Hedl otkrio je kako je dobio 7 milijuna kuna iz državnog projekta za spas Slavonije, a zatim je tim novcem obnovio svoj hotel na Rabu.

Pisali smo i o vinarevom sinu, Ini Galiću koji je nedavno nepravomoćno osuđen zbog sumnje da je sudjelovao u namještanju javnih poslova, a prije nekoliko smo tjedana objavili još jedan Hedlov tekst naslovljen “Novo otkriće o tajkunu bliskom HDZ-u: Kako je za mali novac došao do vrijednih nekretnina propale tvrtke Franje Lucića”.

Telegram Klub kolaž Telegram Klub kolaž
Telegram Klub logo

Klub ekskluzivnih ponuda, pogodnosti i popusta,
samo za pretplatnike Telegrama.

Saznajte više