Politika & Kriminal

Nakon optužbi za malverzacije poznati hrvatski vinar Galić mora vratiti 10 milijuna kuna u EU fond

Epilog slučaja o kojem je Telegram prvi pisao: Europski ured za borbu protiv prevara (OLAF) proveo je istragu protiv HDZ-u bliskog tajkuna. Sada mu se oduzima novac, a on najavljuje žalbu

Čuvena kutjevačka vinarija Galić mora vratiti 10 milijuna kuna dodijeljenih iz EU fondova. Epilog je to slučaja o kojem je još 24. lipnja prva pisala Telegramova Ana Raić Knežević. Ukratko, Europski ured za borbu protiv prevara (OLAF) otkrio je malverzacije s europskim novcem koji je vinar Josip Galić dobio na natječaju ministarstva poljoprivrede.

Radove na novoj zgradi vinarije, za koje je odobren novac iz fondova, obavljala je tvrtka u vlasništvu sina Josipa Galića što je, ustvrdio je OLAF, nedopušteno. Stoga su zatražili da se novac vrati, a hrvatskom tužiteljstvu preporučeno je da protiv vinara i izvođača radova pokrene kazneni postupak.

Vinarija Galić: ‘Šokirani smo odlukom’

Iz Agencije za plaćanje u poljoprivredi, koja je nadležna za ovaj slučaj, Jutarnjem listu službeno su potvrdili: “poništena je odluka o odobrenju projekta i donesena odluka o povratu sredstava isplaćene potpore u iznosu od 10,047.422 kuna”.

Vinar Josip Galić šokiran je ovom odlukom te je, objavljeno je također u današnjem Jutarnjem listu, smatra nezakonitom. Njegovi odvjetnici za Telegram su još u srpnju najavili kako će “svaki zahtjev za utvrđivanjem nepravilnosti i povratom potpore odlučno osporavati svim raspoloživim pravnim sredstvima”.

Sin osuđen za namještanje javnih poslova

Telegram je još prije dva mjeseca kontaktirao i Županijsko državno odvjetništvo, s upitom hoće li postupiti prema preporuci OLAF-a i pokrenuti kazneni progon. Odgovorili su nam kako su još prošle godine zaprimili anonimnu prijavu o sumnjivom tijeku novca iz EU fonda za gradnju Vinarije Galić ta da od tada provode izvide. Hoće li otvoriti istragu, još nisu odlučili.

O Josipu Galiću u posljednje vrijeme izvještavamo relativno često. Primjerice, Drago Hedl otkrio je kako je dobio 7 milijuna kuna iz državnog projekta za spas Slavonije, a zatim je tim novcem obnovio svoj hotel na Rabu.

Pisali smo i o vinarevom sinu, Ini Galiću koji je nedavno nepravomoćno osuđen zbog sumnje da je sudjelovao u namještanju javnih poslova, a prije nekoliko smo tjedana objavili još jedan Hedlov tekst naslovljen “Novo otkriće o tajkunu bliskom HDZ-u: Kako je za mali novac došao do vrijednih nekretnina propale tvrtke Franje Lucića”.

Za još članaka poput ovog, prijavite se na Telegramove newslettere

Bespoštedno novinarstvo koje gura društvo naprijed.

Za neograničeno čitanje Telegrama i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

Pretplatite se
Već imam pretplatu