Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Politika & Kriminal

Nakon Telegramovog otkrića Butković u Hrvatske ceste šalje stručnjake za javnu nabavu kako bi pročešljali sporne ugovore

Iako se očekivalo, ministar na današnjoj sjednici nije smijenio direktora Škorića

FOTO: Patrik Macek/PIXSELL

U Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture danas je održana Sjednica skupštine Hrvatskih cesta na kojoj je resorni ministar Oleg Butković donio odluku kako će u Hrvatske ceste (HC) iz ministarstva poslati stručnjake za javnu nabavu koji bi trebali pročešljati sporne natječaje i ugovore o kojima je prvi pisao upravo Telegram.

“Zaključeno je, kako je nužno prikupiti dodatne informacije i podatke o postupcima javne nabave odabira konzultanata i izvoditelja radova na projektima izgradnje dijela obilaznice Omiša: dionica DC70 – most Cetina – Omiš istok te projekta izgradnje dionice DC403 – čvor Škurinje – luka Rijeka. Navedene podatke će analizirati predstavnici Ministarstva mora, prometa i infrastrukture te će izvještaj predstaviti Skupštini”, javili su nam iz Ministarstva.

Iako se očekivalo da će na današnjoj sjednici možda biti smijenjen direktor Josip Škorić ili možda čak cijela Uprava HC, to se ipak nije dogodilo. Ministar će očito prije konačne odluke dati vremena stručnjacima da utvrde što se to točno događa s natječajima u ovoj državnoj firmi. Podsjećamo i kako je prošli tjedan DORH-u stigla i anonimna kaznena prijava protiv Uprave HC-a.

Provjeravat će se sumnjivi natječaji

Kako smo već pisali u nekoliko navrata, HC su posao izrade natječaja za dionice ukupne vrijednosti 800 milijuna kuna (omiška obilaznica I dionica luka Rijeka – Škurinje) na sumnjiv način dodijelile maloj konzultantskoj tvrtki bez iskustva u cestogradnji čija je vlasnica Željka Gomuzak Anić, inače certificirana psihoterapeutkinja.

Njena tvrtka Snaga ideje d.o.o. potom je raspisala natječaje za spomenute projekte koji su odmah izazvali reakcije stručnjaka i drugih ponuditelja. Naime, na natječaju za obilaznicu oko Omiša posao je dobio austrijski Strabag jer je jedini imao potrebne reference iz natječajne dokumentacije (gradnja specifičnog mosta kojeg je unatrag 10 godina radio jedino Strabag) iako su se drugi potencijalni ponuditelji žalili tražeći da se uvjeti promijene kako bi se mogli javiti i oni.

Nakon otkrića Telegrama da se radi o potencijalno namještenom i znatno preplaćenom natječaju te da je u svemu upitna i uloga Snage ideje budući da se takvi natječaji obično raspisuju unutar HC-a gdje u Odjelu za nabavu radi 25-ero zaposlenika, u državnoj cestarskoj tvrtki počeli su poništavati natječaje koje je raspisala Snaga ideje za dionicu kod Rijeke te su pritom na izvanrednoj sjednici Uprave smijenili šeficu Odjela za nabavu Savku Brekalo.

Uprava HC-a u otvorenom ratu

Večernji list pak izvještava kako je u Upravi HC-a zapravo u tijeku rat članova uprave. Na jednoj su strani navodno Nikša Konjevod (HDZ), Senko Bošnjak (HSLS) i Alen Leverić (HNS) dok je na drugoj strani direktor Josip Škorić (HDZ). Te navode Telegramu je potvrdio i naš izvor.

Trojica članova Uprave direktora optužuju da je pogodovao Strabagu u slučaju omiške obilaznice, dok on tvrdi da se oni žele miješati u rad neovisnoga povjerenstva koje provodi natječaje i tako pogodovati nekim interesnim grupacijama. Večernji podsjeća i kako su ranije stručnjaci za javnu nabavu iz Ministarstva mora, prometa i infrastrukture provjeravali i natječaj oko sporne nabave katamarana u Jadroliniji što je rezultiralo smjenom dva člana uprave.

Hoće li se to dogoditi i ovaj put znat će se nakon što stručnjaci obave analize. Prema Telegramovim izvorima kao nasljednik Škorića, u slučaju da bude smijenjen samo on, spominje se drugi član Uprave, također HDZ-ovac, Nikša Konjevod.

Telegram Klub kolaž Telegram Klub kolaž
Telegram Klub logo

Klub ekskluzivnih ponuda, pogodnosti i popusta,
samo za pretplatnike Telegrama.

Saznajte više