Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Politika & Kriminal

Nakon predsjednice u listopadu, danas je i kardinal Puljić napao Daytonski sporazum i založio se za izmjene

Predsjednica je inicijativu za izmjene Daytona iznijela u listopadu, no nakon što je američka veleposlanica u BIH dosta oštro reagirala, više nije istupala na tu temu

18.04.2016., Zagreb - Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Tihomir Oreskovic sastao se u Banskim dvorima s kardinalom Vinkom Puljicem. Vinko Puljic. 
Photo:
FOTO: PIXSELL

Vrhbosanski nadbiskup kardinal Vinko Puljić u današnjem istupu iznio je, gotovo identično kao nedavno predsjednica Kolinda Grabar Kitarović, određene kritike Daytonskog sporazuma.

Predsjednica je o Daytonu govorila u listopadu, prilikom susreta s predsjednikom Europske komisije Jean-Claudeom Junckerom. “Osobno držim da je Daytonski sporazum i ovako i onako već izmijenjen. Brojnim amandmanima na ustav BiH odmaknuli smo se od tog Daytona. Nužno je sad potrebno usredotočiti se na to što se dogodilo i koliko su ti amandmani utjecali na eroziju upravo konstitutivne jednakosti triju naroda u BiH jer, ponavljam, BiH je specifična država. U njoj nisu jednaki samo svi građani,nego i tri konstitutivna naroda. Barem bi trebali biti”, rekla je predsjednica tada.

Kardinal smatra Dayton nepravednim

U intervjuu koji je u ponedjeljak dao za Dnevni avaz, Puljić poručuje kako se mir u BiH ne može graditi na temelju ozakonjenja etničkog čišćenja u ratu i da se takve nepravde moraju ispraviti jer u protivnom nema trajne stabilnosti te kako je upravo na tom tragu i incijativa hrvatske predsjednice za izmjene Daytonskog sporazuma.

“Kreatori (Daytonskog) sporazuma moraju shvatiti da stvari treba drugačije postaviti, da se nepravda ispravi. Ne može se mir graditi a ozakoniti etničko čišćenje i to smatrati normalnim”, kazao je vrhbosanski nadbiskup dodajući da s pravednim mirom stanje u BiH sigurno ne bi bilo ovko loše kako je danas. Istaknuo je da svaka buduća promjena ustroja BiH mora obuhvatiti cjelokupni teritorij, jer država mora “podjednako štititi prava svakog čovjeka i svaki identitet koji je njen sastavni dio”.

Pokretanje razgovora sa SAD-om

Predsjednica je u listopadu, u razgovoru s Junckerom, rekla i kako drži “da će se u smislu izmjena incijative za izmjene Daytonskog sporazuma pokrenuti i razgovori sa SAD-om”. “Dosad sam o tome razgovarala s američkim i mnogim europskim dužnosnicima. Bez obzira na to kako budu tekli procesi, u svakom slučaju trenutna europska inicijativa koja postoji, a to sam naglašavala i u Londonu, ne može se fokusirati samo na gospodarske i socijalne procese, ona mora biti i politička.

Dakle, kako je BiH sui generis slučaj, treba postaviti neke uvjete koje bi država trebala ispuniti kako bi postala u potpunosti funkcionalna i na taj način ne samo napredovala na putu u članstvo EU i NATO, nego doista uredila i političke odnose na nivou države. Ta politička sadržajnica, izgradnja institucija je iznimno bitna i to je ono što nedostaje europskoj inicijativi”, rekla je predsjednica.

‘SAD stoji čvrsto iza Daytonskog sporazuma’

No, američka veleposlanica u BiH Maureen Cormack nije se složila s predsjedničinom inicijativnom za izmjenu Daytona. U intervjuu koji je koji je dala za banjalučke “Nezavisne novine” Cormack je kazala kako SAD čvrsto stoji iza Daytonskog mirovnog sporazuma jer je on ispunio svoju temeljnu zadaću i osnov je mira koji u BiH traje već 21 godinu. “SAD čvrsto podupire Daytonski sporazum kao temeljno jamstvo mira u Bosni i Hercegovine a promjene koje su toj zemlji potrebne treba provoditi kroz prilagodbu standardima koji vrijede u demokratskim državama, posebice članicama Europske unije”, rekla je Cormack.

Dodala je kako je isključivo na građanima BiH odlučiti kakve točno promjene žele odnosno kako je izbor imeđu “većeg paketa” i postupnih promjena kroz svako od pregovaračkih poglavlja u pregovorima o pristupanju Europskoj uniji.

Telegram Klub kolaž Telegram Klub kolaž
Telegram Klub logo

Klub ekskluzivnih ponuda, pogodnosti i popusta,
samo za pretplatnike Telegrama.

Saznajte više