Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Politika & Kriminal

Nakon predsjedničina napada, pučka pravobraniteljica za Telegram: ‘mandat joj se, nažalost, temelji na jačanju straha od migranata’

Vidović se posebno čudi Božinoviću kojem je osobno pričala o problemima koje ima s MUP-om na terenu

04.07.2019., Slunj - Obilazak granicnog prijelaza Bogovlja i Kordunski Ljeskovac.
Mirjana Hrga, ministar unutarnjih poslova Davor Bozinovic, predsjednica Kolinda Grabar-Kitarovic, nacelnik Glavnog stozera OS RH Mirko Sundov Photo: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL
FOTO: PIXSELL

Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović danas je prilično zlobno oplela po Pučkoj pravobraniteljici Lori Vidović. Predsjednica je prvo pokušala obraniti hrvatske policajce, rekavši da su ozlijede na koje se se migranti često žale posljedica teškog terena po kojem se kreću, nakon čega je novinare provela kroz šikaru kako bi to i pokazala, piše N1. Potom je Grabar-Kitarović pitala ministra unutrašnjih poslova Davora Božinovića je li pravobraniteljica ikad došla vidjeti kakvo je stanje na terenu, da bi na kraju predsjednica i ministar pravobraniteljicu zajednički pozvali da dođe vidjeti što se radi i kako se radi.

Pučka pravobraniteljica je za Telegram komentirala mali performans koji su oko njenog posla izveli predsjednica i ministar unutarnjih poslova.

Vidović: Čudi me Božinović, predsjednica ne

– Izgleda da predsjednicu savjetnici opet nisu dobro informirali i šteta je da nisu pročitali dio mog Izvješća za prošlu godinu koje se odnosi na tu problematiku. Ja osobno i moji kolege smo često na terenu, i ne samo kad se radi o pravima migranata, ali nikad samo protokolarno i s novinarima i tako ćemo i dalje nastaviti raditi, kazala nam je Vidović.

Istupom predsjednice Vidović nije iznenađena.

– I do sada se, nažalost, njen mandat se temeljio između ostalog i na jačanju straha od migranata. Za mene je inzistiranje na ljudskim pravima svih koji se nalaze na području naše zemlje, jedini način da svi zaista budemo sigurni. Čudi me, međutim, reakcija ministra Božinovića jer je on osobno informiran o našem radu i terenskim obilascima, o tome kontinuirano dobiva dopise, kao i o tome da nam MUP uskraćuje podatke. Jedan takav dopis je dobio i prošli tjedan, zaključuje Vidović.

Nemaju ključeve?!

Radi se o slučaju obilaska postaje granične policije Tovarnik. Kad su se djelatnici Ureda pučke pravobraniteljice raspitivali za pojedinačne predmete o tretmanu iregularnih migranata, rečeno im je, kako je policijski službenik koji ih vodi na godišnjem odmoru, zbog čega su „svi predmeti zaključani u ormaru“, a ovlast da ih izvade van nisu imali ni pomoćnik načelnika, niti voditelj odjela za nezakonite migracije.

Policijsko postupanje prema migrantima i pokušaji da se taj problem rasvijetli bila je tema intervjua koji je pučka pravobraniteljica Lora Vidović nedavno dala za Telegram. Prije toga razgovora Vidović je saborskom Odboru za ljudska prava otkrila da policija djelatnicima njenog Ureda, pa i njoj osobno, ne dozvoljava pristup podatcima i policijskim predmetima vezanim za postupanje prema migrantima.

Nije dobila podatke od policije

Kako je Vidović ispričala za Telegram, u to se i osobno uvjerila kada je u policijskoj postaji Donji Lapac pokušala provjeriti ta postupanja. Na to ju je potaknula prijava jedne međunarodne organizacije o tome da je hrvatska policija, uz upotrebu sile, uništavanje mobitela i pucanje u zrak potjerala u BiH između dva minska polja grupu migranata među kojima je bila i trudnica. Detaljima o tom slučaju su u policijskoj evidenciji prvo bezuspješno pokušali pristupiti djelatnici njezinog Ureda, kazala je pravobraniteljica.

„Osobno sam bila u nenajavljenom obilasku policijske postaje u Donjem Lapcu. Sve što su mi policijski službenici tamo smjeli reći bilo je: “U tijeku je migrantska kriza, policija postupa po zakonu”. Kad sam zatražila podatke o postupanjima iz policijske evidencije, policijski službenik mi je prepustio računalo i rekao – samo izvolite, uđite unutra. No, za ući u sustav treba imati lozinku, koju ja, naravno, nemam. Da je on ušao sa svojom lozinkom, uz jednostavnu zabilješku bi bilo jasno da je ušao na moje traženje što je, uostalom, način na koji smo podatke o migrantima donedavno dobivali”, kazala je Vidović.

Sugerirano joj je da ne inzistira

Dotični službenik joj na kraju nije dao uvid u policijska postupanja, a zanimljivo je to što se timovi iz njezinog ureda sa sličnim opstrukcijama ne susreću kada u policijskim postajama provode nadzor oko pitanja koja se ne tiču migranata. I drugi primjeri s terena koje je pravobraniteljica spomenula u intervjuu upućuju na zaključak da MUP na različite načine opstruira rad njezinog ureda i uskraćuje joj informacije o postupanju prema migrantima. Štoviše, Vidović je ispričala kako joj je sugerirano da ne inzistira previše na pitanjima povezanim s migrantima.

Telegram Klub kolaž Telegram Klub kolaž
Telegram Klub logo

Klub ekskluzivnih ponuda, pogodnosti i popusta,
samo za pretplatnike Telegrama.

Saznajte više