Politika & Kriminal

Nakon pritiska javnosti američki biskup optužen za prikrivanje pedofilije podnio je ostavku

Papa je odmah prihvatio ostavku Richarda Malonea

FOTO: Screenshot/Youtube (Daybreak TV Productions)

Nakon što je mjesecima bio pod žestokim pritiskom javnosti da napusti dužnost biskupa u Buffalu SAD, biskup Richard Malone, 73, podnio je u srijedu ostavku koju je papa Franjo odmah prihvatio. Malonea su njegovi suradnici optužili da je prikrivao optužbe protiv svećenika koji su seksualno zlostavljali i uznemiravali djecu. Dnevni list Buffalo News objavio je da FBI i glavni državni odvjetnik u New Yorku istražuju zlostavljanja svećenika te zataškavanje njihovih zločina u biskupiji koja ima oko 600.000 vjernika.

Do sada je protiv biskupije Buffalo podneseno više od 220 tužbi zbog zlostavljanja svećenstva te je zbog toga već 106 žrtava dobilo 175 milijuna dolara odštete. Vatikan nije koristio sustav koji je papa uspostavio ranije ove godine, što bi omogućilo najvišem biskupu u regiji, u ovom slučaju njujorškom kardinalu Timothyju Dolanu, da sam otvori istragu.

Čovjek poslan u istragu je i sam prijavljen za zlostavljanje

Umjesto toga Vatikan je poslao Apostolsku vizitaciju koju je predvodio biskup Nicholas DiMarzio, no problem je što je prošlog mjeseca agencija Associated Press izvijestila da je i sam DiMarzio suočen s optužbama za seksualno zlostavljanje djeteta. Rezultati te istrage nisu objavljeni, ali Malone je bio s biskupima iz SAD-a koji su se u Rimu sastali s papom Franjom u sklopu redovitih sastanaka “ad limina”.

Nevolje za biskupa Malonea počele su prošle godine kad ga je njegova administrativna pomoćnica Siobhan O’Connor na televiziji optužila da prikriva optužbe protiv svećenika za seksualno zlostavljanje. Biskupija je, naime, objavila popis 48 svećenika koji su vjerodostojno optuženi za seksualno zlostavljanje djece, dok je O’Connor tvrdila da je na popisu bilo više od 100 svećenika. No taj je popis na misteriozan način nestao. Nedavno je pak jedan svećenik svojim svjedočenjem dotukao biskupa Malonea.

Kompromitirajuća snimka puštena na radiju

On je, naime, pustio na radiju Bufallo snimku razgovora biskupa Malonea i njegovih savjetnika u kojem se biskup brine što bi se moglo dogoditi ako optužbe za seksualno zlostavljanje i uznemiravanje sjemeništaraca od strane jednog svećenika postanu javne.

“To bi mogao biti kraj za mene kao biskupa”, rezignirano je zaključio Malone u procurjelom snimku. Svećenik Matthew Bojanowski, biskupov tajnik, poslao je pak medijima pismo u kojem se sugerira da je s biskupom Maloneom imao romantičnu vezu. Stoga ne čudi da je nedavno 12.000 vjernika potpisalo peticiju u kojoj se traži ostavka Malonea zbog prevare i tihog podupiranja zločinima svećenika. Anketa Buffalo Newsa pokazala je da 86 posto katolika želi da biskup Malone podnese ostavku.

Podneseno preko 500 tužbi

Protiv svih osam katoličkih biskupija države New York podneseno je do sada više od 500 tužbi zbog seksualnog zlostavljanja. Sve te tužbe podnesene su na temelju novog zakona koji je dopustio da se mogu podnijeti prijave protiv svećenika zbog seksualnog zlostavljanja u djetinjstvu, bez obzira kada se to dogodilo. U proteklih mjesec dana u okrugu Monroe podignuto je više od 40 tužbi protiv biskupije Rochester, koja obuhvaća 12 županija i broji više od 300.000 katolika.

Zbog toga je biskupija Rochester već prijavila bankrot, a očekuje se da će to uskoro napraviti i biskupija Buffalu. Rochesterska biskupija postala je prva katolička biskupija u državi New York koja je podnijela zahtjev za zaštitu od bankrota. Međutim biskupija Buffalo suočava s tri puta više tužbi od biskupije Rochester, a ima manje neto imovine od susjedne biskupije.

Zbog toga je nadbiskupija iz New Yorka već unaprijed podignula tužbe protiv 30 osiguravajućih društava, bojeći se da će te tvrtke odbiti platiti odštetu za seksualna zlostavljanja koja su se dogodila prije više desetaka godina.

Za još članaka poput ovog, prijavite se na Telegramove newslettere

Bespoštedno novinarstvo koje gura društvo naprijed.

Za neograničeno čitanje Telegrama i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

Pretplatite se
Već imam pretplatu