Politika & Kriminal

Nakon pritiska medija Vlada se pokrenula: hitno će omogućiti svim stranim studentima da rade u RH

Vlada se sada toliko požurila s izmjenom diskriminatornog zakona da će ga izmijeniti bez Sabora, svojom uredbom

Strani studenti koji studiraju na nekom od visokih učilišta u Hrvatskoj, a nisu građani Europske unije i nisu na nekoj od studijskih razmjena, uskoro će moći raditi studentske poslove posredovanjem student servisa. To im je dosad bilo onemogućeno jer su jednostavno bili izostavljeni iz Zakona o obavljanju studentskih poslova.

U Hrvatskoj je oko 1500 studenata iz trećih zemalja, a zakon donesen krajem listopada 2018. stavio ih je u krajnje nelagodnu poziciju da se tijekom studija u Hrvatskoj ne mogu barem donekle uzdržavati svojim radom, što su mediji detaljno problematizirali protekloga mjeseca. Telegram je potom analizirao situaciju u nasumično odabranih 11 zemalja članica Europske unije; pokazalo se kako niti u jednoj od njih ne postoji zakonska praksa prema kojoj studenti iz trećih zemalja ne mogu obavljati studentske poslove.

Vlada hitno mijenja Zakon

S pitanjem o diskriminatornom zakonu javili smo se sredinom prosinca Ministarstvu obrazovanja; zanimalo nas je jesu li strani studenti omaškom izostavljeni iz zakona ili je posrijedi neki drugi razlog. Odgovor do danas nismo dobili, no iz istog su Ministarstva 27. prosinca u javno savjetovanje uputili Nacrt Uredbe o izmjeni Zakona o obavljanju studentskih poslova. Javno savjetovanje zatvara se već danas, a Zakon će svojom Uredbom izmijeniti Vlada RH, na što je ovlaštena u periodu ustavne stanke zasjedanja Sabora.

U obrazloženju za donošenje Uredbe o izmjeni Zakona, priznaje se kako dosadašnji Zakon ne prepoznaje osobu “koja je student iz neke od trećih zemalja, odnosno student iz Europskog prostora visokog obrazovanja, Europskog gospodarskog prostora i Švicarske Konfederacije niti student pod međunarodnom zaštitom u Republici Hrvatskoj”.

Osim toga, potreba za izmjenom Zakona pravda se projektima internacionalizacije visokog obrazovanja, kao i nemogućnošću ispunjavanja ciljeva u projektima financiranim sredstvima Europske unije. “Nastavljajući se na snažno argumentirane predstavke akademske zajednice i Hrvatske udruge poslodavaca predlaže se žurno donošenje Uredbe o izmjeni Zakona o obavljanju studenskih poslova u dijelu koji se odnosi na definiciju studenta”, stoji u obrazloženju.

Rad više ne isključuje studij

U definiciju studenta donošenjem Uredbe uvrstit će se i sve one osobe koje su u Republici Hrvatskoj pod međunarodnom zaštitom. Naime, izbjeglice su u Hrvatskoj definirane kao posebno ranjiva skupina u visokom obrazovanju, a “posebnu i nezaobilaznu prepreku integraciji ali i egzistenciji studenata izbjeglica predstavlja ukidanje prava na studentske poslove, jer su svojim statusom redovitog studenta izgubili pravo na rad, kao i na socijalnu pomoć, a ne mogu obavljati studentske poslove”.

Zato se u obrazloženju Ministarstva ističe kako je takvim studentima onemogućeno redovito studiranje jer moraju birati između rada i studija; u takvom su položaju i studenti koji nisu državljani Hrvatske ili Europske unije pa će izmjena Zakona to sada konačno prepoznati i dokinuti diskriminatornu praksu.