Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Politika & Kriminal

Nakon skandala koji su se protezali mjesecima, Renata Sabo više nije šefica Državnih nekretnina

Zviždačica Đerek uporno je prokazivala nepravilnosti u državnoj tvrtki i bivša ravnateljica nije osvojila novi mandat

Dosadašnja direktorica Državnih nekretnina Renata Sabo koja je na čelu te državne tvrtke bila od 2017., više neće biti na toj funkciji. Iako se prijavila na natječaj te je pozvana na razgovor, na kraju nije ušla niti u uži krug od šest kandidata koje je Vladi predložio nadležni ministar prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine, Ivan Paladina.

O Sabo je Telegram puno pisao; lani krajem studenoga otkrili smo kako je prošle godine, javljajući se na natječaj za novi mandat, prepravila svoj životopis. Natječaj je na kraju poništen, ali je Sabo do raspisivanja novog, 16. ožujka ove godine, ostavljena na funkciji vršiteljice dužnosti direktorice.

Zanimljivo, zviždačica Maja Đerek, kojoj je Sabo dala otkaz iz Državnih nekretnina s mjesta direktorice za poslovne prostore nakon što ju je upozorila na niz nepravilnosti, također se javila na natječaj, ali je za razliku od svoje bivše šefice ipak bila u užem izboru. S obzirom na broj afera koje su u proteklih pola godine izbile oko Sabo te uhićenja i ostavke bivšeg nadležnog ministra Darka Horvata, bilo je i očekivano da neće biti ponovno izabrana za direktoricu.

Problematičan Sabin mandat

Kako smo ranije izvještavali, Đerek je svoja saznanja o mogućim kriminalnim radnjama u Državnim nekretninama za vrijeme Sabina mandata sažela u kaznenoj prijavi na 37 stranica te je kasnije dala i iskaz u USKOK-u. Prema njenom intervjuu za Nacional, ministar obrane Mario Banožić sa Sabo je osobno odabrao državni stan koji će dobiti i u koji je kasnije uložen velik novac kako bi se obnovio. Pritom su djelatnice Državnih nekretnina za ministra Banožića navodno morale kupovati jastučiće, peglu, ukrasne biljke i ostali dekor.

Đerek je otkrila i kako su Državne nekretnine šefu Ureda premijera Zvonimiru Frki-Petešiću stan od 96 kvadrata u strogom centru Zagreba obnovile u rekordnom roku, svega dva mjeseca nakon potresa u ožujku 2020. godine. U intervjuu za 24 sata Đerek je izjavila kako Državne nekretnine za 200-tinjak poslovnih prostora nikada nisu izdale račune, a među njima je bilo i desetak onih koje je zakupio Jozo Brkić, brat Milijana Brkića. Otkrila je i kako je predsjednik Sabora Gordan Jandroković urgirao za jednog zakupca koji nije plaćao zakup.

Telegram je pak otkrio kako Državne nekretnine tvrtki Event masters iz Zagreba nisu naplatile 2,3 milijuna kuna za najam prostora u Splitu na elitnoj lokaciji. Đerek je tvrdila kako je pokušala utjerati dugove ali ju je Renata Sabo u tome spriječila. A uskoro joj je i dala otkaz.

Nova šefica bavila se nekretninama u Hrvatskoj pošti

Na zatvorenom dijelu sjednice Vlade odlučeno je da se temeljem javnog natječaja na čelo Državnih nekretnina imenuje Mirela Habijanec. Riječ je o pravnici koja je gotovo 14 godina radila u Hrvatskoj pošti.

Prema njenom Linkedin profilu tamo je zaposlena 2008. na radnom mjestu referenta. Već nakon dvije godine postaje direktoricom Službe za imovinsko – pravne poslove. Na toj poziciji ostaje sve do veljače ove godine kada postaje voditeljica Odjela za imovinsko – pravne poslove. Telegramu su iz Pošte potvrdili da se u tom odjelu bavila i nekretninama.

Habijanec je diplomirala na Pravnom fakultetu u Zagrebu te je završila i poslijediplomski specijalistički studij Organizacije i menadžmenta na zagrebačkom Ekonomskom fakultetu.

Telegram Klub kolaž Telegram Klub kolaž
Telegram Klub logo

Klub ekskluzivnih ponuda, pogodnosti i popusta,
samo za pretplatnike Telegrama.

Saznajte više