Nakon smjene šefa bolnice slučaj je eksplodirao: on optužuje politiku, Grad tvrdi da je muljao. Što se događa?

Bivši ravnatelj tvrdi da je smjenu orkestrirala gradska zastupnica Bandićeve stranke, a ona ga optužuje za muljanje sa zapošljavanjem

ZADNJA IZMJENA: pro 5, 2019

Upravno vijeće Dječje bolnice Srebrnjak na sjednici u srijedu naprasno je smijenilo ravnatelja bolnice dr. Boru Nogala. Službeni razlog je taj što je navodno u razdoblju od 2014. do 2019. godine bez suglasnosti resornog ministarstva zaposlio devet liječnika. Nogalo, koji je taj posao radio 23 godine, te je optužbe odmah demantirao. Tvrdi kako se u pozadini njegove smjene zapravo krije pokušaj “određenih interesnih skupina” da se dočepaju vrijednog zemljišta bolnice i preuzmu projekt vrijedan 60 milijuna eura, koji je on vodio. Napravili smo mali pregled priče koja je danas eskalirala.

1. Kako je priča krenula?

Priča je krenula jučer, u obliku priopćenja koje je medijima poslano iz Dječje bolnice Srebrnjak. S obzirom na ton priopćenja, očito je da njegovi autori nisu članovi Upravnog vijeća koje je Nogala smijenilo. U priopćenju se upozorava da će u srijedu, u 14:30, biti održana izvanredna sjednica Upravnog vijeća na kojoj će se pokrenuti postupak razrješenja ravnatelja Nogala. Za smjenu se optužuje prof. dr. sc. Ana Stavljenić Rukavina, koja je, stoji u priopćenju, u svojstvu predsjednice Upravnog vijeća odlučila smijeniti Nogala „u ime i za račun interesne skupine koju zastupa”. U priopćenju nije objašnjeno o kakvoj se skupini radi.

2. Što tvrdi dr. Nogalo?

Nogalo je na toj sjednici zbilja i smijenjen, a ubrzo nakon toga istupio je i u medije. Tvrdio je kako su ga maknuli zbog Centra za translacijsku medicinu, projekta koji je financiran iz strukturnih fondova EU-a i vrijedan je 60 milijuna eura. Nogalo tvrdi kako taj njegov projekt želi preuzeti dr. sc. Ana Stavljenić Rukavina, bivša ministrica koja ga je, tvrdi, zbog toga i smijenila. Nogalo je spomenuo i vrijedno zemljište, 80 tisuća kvadrata zemljišta u podsljemenskoj zoni, koje uključuje i dvorac Brestovec, koji je u vlasništvu bolnice Srebrnjak. Prema Nogalu, na Centar i zemljište oko su bacili građevinski, sveučilišni i privatni lobiji. „Nisam pristao ni na kakve kombinacije i zato su sada na brzinu izmislili moju smjenu”, kazao je.

3. Što tvrdi Upravno vijeće bolnice?

Upravno vijeće bolnice navodi kako je razlog Nogalove smjene nešto posve drugo. Prema dokumentu koji je dobio Večernji list, Nogala optužuju da je zapošljavao mimo odluka Vijeća. Za nekoliko zapošljavanja Nogalo navodno nije dobio suglasnost Vijeća. Umjesto toga, tvrdi se o dokumentu, priložio je neke prijašnje odluke za zapošljavanje da bi dobio suglasnost Ministarstva zdravstva. Tako se navodi da je umjesto pedijatara zaposlio liječnika školske medicine, doktore medicine bez specijalizacije i specijalista hitne medicine, a dječjeg kirurga najprije je zaposlio pa tek potom ishodio odluku. Spominje se i da je otorinolaringologa zaposlio na temelju odluke kojom je Upravno vijeće odobrilo zapošljavanje doktora bez specijalizacije.

4. Što se danas događalo?

Nogalo jučer nije precizirao tko se sve nalazi u lobijima koji žele projekt Centra i vrijedno zemljište, osim što je rekao da ih predstavlja Stavljenić Rukavina. Detalje je trebao otkriti na konferenciji za medije danas u bolnici Srebrnjak. Kako mu navodno nije dopušten ulaz u bolnicu, Nogalo je presicu održao ispred bolnice. Smijenjeni ravnatelj je okupljenim novinarima kroz suze ponovio optužbe koje je iznio jučer, o velikom projektu i vrijednom zemljištu.

Osvrćući se na projekt koji je bolnici priskrbio 60 milijuna eura iz europskih fondova, Nogalo je kazao kako su on i njegov tim na tome radili deset godina, a da se sada govori da on na njemu uopće nije radio uopće i da je njegov potpis na ugovoru falsificiran. Dodao je da bolnica nikada nije bolje financijski stajala, i da liječi djecu iz cijele Hrvatske.

„Ne stvaram duge liste čekanja, stalno sam radio kontra sustava, nisam htio potpisivati ugovore s HZZO-om jer su nepošteni. Inkriminira mi se sad to kao minus”, požalio se. „Meni nisu imali što drugo naći nego da sam primio doktora pedijatra na natječaj na koji se nitko nije javio. Primite mladog dečka koji je volontirao, radio, a ugovor je odobrilo Upravno vijeće”, rekao je o optužbama o protupravnom zapošljavanju. Najavio je i pravnu bitku kako bi dokazao da je smjena protuzakonita.

5. Što na sve kažu u bolnici?

Nogalo presicu nije uspio održati u bolnici, ali tamo je pred novinare izašlo troje njegovih kolega koji ga podržavaju. Među njima se našla i primarijus Lana Tambić Bukovac, predsjednica stručnog vijeća bolnice koja je jučer odbila Nogala zamijeniti na mjestu ravnateljice. Tambić Bukovac još je jučer smjenu nazvala neprihvatljivom, a rekla je i da osoblje bolnice stoji iza Nogala. „Podržavaju ga svi zaposleni, više od 90 posto ih je potpisalo podršku, a i ostali bi da nisu odsutni zbog bolovanja i slično”, rekla je.

I jedan član Upravnog vijeća, prof. Davor Plavac danas je na presici kazao da je u dokumentu koji je podijelila predsjednica Upravnog vijeća bilo „neistina i falsifikata”. Dodao je kako Nogalu nije dano primjereno vrijeme da se očituje na „objede koje se navode u nalazu Ureda za kontrolu Grada Zagreba”, te da je uvjeren kako će se na sudu dokazati da Nogalo nije radio ništa izvan svojih ovlasti. Bivšeg ravnatelja je podržala i voditeljica projekta Dječjeg centra za translacijsku medicinu Mirjana Turkalj, rekavši da će se Centar bez Nogala naći izložen ljudima koji ne žele da se provede na transparentan način. „Gradski ured za nabavu htio je preuzeti projekt. Čini se da hoće preuzeti cijelu priču i ugroziti projekt”, izjavila je prof. Turkalj.

6. Kako iz Grada Zagreba objašnjavaju smjenu?

Predsjednica Upravnog vijeća Ana Stavljenić Rukavina danas je održala konferenciju za novinare u zgradi Gradske uprave, na kojoj je iznijela svoju verziju priče oko smjene ravnatelja Nogala. Kazala je da Upravno vijeće nije moglo odlučivati o tome hoće li ga smijeniti već su to naprosto morali učiniti. „Kada vijeće dobije izvješće o propustima u postupanju, dužno je razriješiti ga”, rekla je.

Na presici je govorila i Jelena Pavičić Vukičević, zamjenica gradonačelnika, koja je Nogala također optužila da je muljao sa zapošljavanjem. Konkretno, rekla je ovako: „Bit ću vrlo eksplicitna. Što biste rekli da ravnatelj neke škole raspiše natječaj za učitelja matematike, a onda na to mjesto primi učitelja likovnog jer je ostavio dobar dojam. To se dogodilo u Srebrnjaku”, kazala je. Tvrdi i da su se na Srebrnjaku obavljali zahvati za koje bolnica nema licencu, a za što u Gradu Zagrebu nisu znali do jučer. Dogradonačelnica je demantirala da je Nogalu danas zabranjen ulaz u bolnicu. Kazala je i da Nogalo nije dostavio dokaze kojima bi osporio tvrdnje i izvješća koje ga tereti za nepravilnosti u zapošljavanju.

7. Što o svemu kaže ministar Kujundžić?

Ministar zdravstva Milan Kujundžić tvrdi da nije pratio slučaj smjene ravnatelja Dječje bolnice Srebrnjak Bore Nogala jer ne stigne s obzirom da se ne bavi samo medijima. Kujundžić je novinarima uoči sjednice Vlade rekao da nema drugih informacija osim te da je Nogalo smijenjen te da će vidjeti o čemu se radi. “Ne znam. Bolnica je u vlasništvu grada, pa ću vidjeti. Dobio sam informaciju da su ravnatelja smijenili, druge informacije nemam, pa ću vidjeti”, kazao je ministar zdravstva. Na novinarsku konstataciju da je Nogalo rekao “puno teških riječi” o smjeni Kujundžić je odgovorio da nije pratio “jer ne stigne”.

8. Tko je žena koju optužuje dr. Nogalo?

Prof. dr. sc. Ana Stavljenić Rukavina, gospođa koju Nogalo optužuje da je orkestrirala njegovu smjenu, predsjednica je Upravnog vijeća bolnice Srebrnjak. Javnosti je poznata kao jedina ministrica zdravstva koja je dala ostavku. To se dogodilo u listopadu 2001. godine, kada je iz Vlade Ivice Račana otišla zbog afere Baxter. Te su godine u Hrvatskoj u nekoliko dana prilikom dijalize umrla 23 pacijenta. Pokazalo se da su za to krivi dijalizatori koje je na tržište stavila Pliva.

Tadašnja ministrica, koja je u Vladu ušla kao nestranački kadar na prijedlog HSLS-a, ostavku je podnijela iako njeno ministarstvo nikada nije ni odobrilo upotrebu spornih dijalizatora. Stavljenić Rukavina je danas u mirovini, ali i dalje je politički aktivna u zagrebačkoj Gradskoj skupštini, kao članica Stranke rada i solidarnosti gradonačelnika Milana Bandića. Stavljenić Rukavina je i potpredsjednica te stranke.

Vedran Vrabec
Telegram autor
2017 članaka Više o autoru
Više s weba
Ostanite uz telegramov program