Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Politika & Kriminal

Nakon što je izgubio izbore u Brazilu, Bolsonaro se trumpovski pokušao spasiti sramote. Nije mu uspjelo

Žalio se da strojevi za brojanje glasačkih listića nisu bili ispravni, odbijen je

Brazil's President Jair Bolsonaro looks on as he attends the India-Brazil Business Forum meeting in New Delhi on January 27, 2020. (Photo by Money SHARMA / AFP)
FOTO: AFP

Čelnik brazilskog izbornog suda Alexandre de Moraes odbacio je u srijedu žalbu stranke predsjednika Jaira Bolsonara na rezultate izbora koje je njegov suparnik tijesno dobio, pokazuju sudski dokumenti.

Moraes, ujedno sudac vrhovnog suda, također je Bolsonarovoj stranci naredio da plati novčanu kaznu zbog neutemeljene žalbe. Bolsonarova Liberalna stranka je podnijela žalbu kojom je dovela u pitanje izborne rezultate, tvrdeći da neki strojevi za brojenje glasačkih listića nisu bili ispravni, pa te listiće ne bi trebalo uvažiti.

Prijetili ozbiljni državni neredi

Politički analitičari i stručnjaci za izbore upozoravali su da žalba nema nikakve osnove, iako je i dalje mogla mobilizirati pristaše koji su prosvjedovali zbog Bolsonarova poraza.

Cestovne prepreke koje su u Brazilu postavili gotovo su nestale početkom studenoga i tek desetak najupornijih nastavilo je demonstrirati pred vojarnama. Bolsonaro, krajnji desničar, još nije čestitao na pobjedi ljevičaru Luizu Inaciju Luli da Silvi koji bi 1. siječnja 2023. trebao preuzeti dužnost,

Telegram Klub kolaž Telegram Klub kolaž
Telegram Klub logo

Klub ekskluzivnih ponuda, pogodnosti i popusta,
samo za pretplatnike Telegrama.

Saznajte više