Nakon što se našao usred Trumpove afere, njegov predstavnik za Ukrajinu podnio je ostavku

Volker se spominje u pritužbi zviždača o telefonskom pozivu između Trumpa i ukrajinskog predsjednika

ZADNJA IZMJENA: ruj 28, 2019
Foto: AFP

Specijalni predstavnik američkog predsjednika Donalda Trumpa za Ukrajinu Kurt Volker podnio je u petak ostavku, izvijestio je CNN te izvori upoznati sa tom situacijom.

Volker je ostavku podnio nakon što je imenovan u pritužbi zviždača koja se odnosi na telefonski poziv od 25. srpnja između Trumpa i ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskija, kažu izvori.

Pritužba zviždača

Prema pritužbi zviždača iz obavještajne zajednice, objavljenoj u četvrtak, Volker je razgovarao s Trumpovim odvjetnikom Rudyjem Giulianijem, kako bi pokušao “zauzdati štetu” od napora Trumpovog odvjetnika da pritisne Ukrajinu da istraži predsjednikovog političkog rivala Joea Bidena.

Reuters navodi i da je o Volkerovoj ostavci prvo izvijestio State Press, studentska publikacija na Državnom sveučilištu Arizona, koja podupire istraživački centar u kojem je Volker izvršni direktor.

State Department bez komentara

Drugi izvori upoznati sa situacijom navode da je Volker na poziciji posebnog predstavnika Trumpa za Ukrajinu bio honorarno, neplaćen od 2017., te da je pokušao pomoći ukrajinskoj vladi da riješi sukob sa separatistima koje financira Rusija.

State Department nije odmah odgovorio na zahtjev za komentarom o tome.

Zdravka Grund
Telegram autor
1729 članaka Više o autoru
Više s weba
Ostanite uz telegramov program