Politika & Kriminal

Nakon što su ga 4 žene optužile za zlostavljanje, glavni državni odvjetnik New Yorka podnio je ostavku

Eric Schneiderman negirao je sve optužbe. Inače, radi se o velikom protivniku Trumpa

Državni odvjetnik američke savezne države New York Eric Schneiderman podnio je ostavku, javljaju američki mediji.

Schneiderman se na to odlučio nakon optužbi četiri žene da ih je zlostavljavao i tukao te bio nasilan tijekom odnosa s njima. Među njima su dvije bivše djevojke 63-godišnjeg glavnog državnog odvjetnika, optužile su ga da ih je udario, a njihove ispovijesti prenio je časopis New Yorker.

Negira sve optužbe, kaže da je uvijek imao pristanak

Gospodin Schneiderman je bio veliki pristaša #MeToo pokreta protvi seksualnog uznemiravanja i žestoki protivnik američkog predsjednika Donalda Trumpa. Schneiderman je sve optužbe na svoj račun negirao, u priopćenju koje je objavio naveo je kako nije nikoga udario. “U privatnosti intimnih veza bio sam uključen u aktivnosti uz suglasnost partnera. Nikada nikoga nisam napao. Nikada nisam imao seksualni odos bez pristanka, to je granica koju ne bih prešao”, poručio je u svom priopćenju.

No, na ostavku se ipak odlučio. “Iako se ove tvrdnje ne odnose na moje profesionalno ponašanje, niti imaju veze s obavljanjem mog posla, u ovom kritičnom trenutku bi me spriječile da efektno radim”, poručio je u priopćenju kojim daje ostavku na svoju funkciju.

Percipiralo ga se kao borca za prava žena

Četiri gospođe koje su optužile Scheidermana tvrde kako ih je gušio i tukao, te im prijetio da će ih pratiti. Jedna od njih je ispričala kako ju je udario kada je odbila biti s njim.

Schneiderman je za glavnog državnog odvjetnika New Yorka izabran prije 8 godina, 2010. godine i očekivalo se da će se kandidirati i za treći mandat krajem ove godine. Ironično je što se uvijek isticao kao veliki borac za prava žena.

Za još članaka poput ovog, prijavite se na Telegramove newslettere

Bespoštedno novinarstvo koje gura društvo naprijed.

Za neograničeno čitanje Telegrama i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

Pretplatite se
Već imam pretplatu