Politika & Kriminal

Rusi protjeruju britanske diplomate, no May kaže da to ne mijenja činjenicu da Moskva stoji iza pokušaja ubojstva

Rusija tvrdi da oni nisu odgovorni za napad na bivšeg špijuna Sergeja Skripalja

Britain's Prime Minister Theresa May delivers her speech at the Conservative Party’s Spring Forum in London on March 17, 2018. / AFP PHOTO / POOL / SIMON DAWSON
FOTO: AFP

Britanska premijerka Theresa May ocijenila je u subotu da mjere odmazde koje je poduzela Moskva, odlukom o protjerivanju 23 britanska diplomata, ne mijenjaju činjenično stanje niti rusku krivicu u slučaju trovanja bivšeg ruskog špijuna i njegove kćeri u Velikoj Britaniji.

“Ruski odgovor ne mijenja činjenično stanje: pokušaj ubojstva dviju osoba na britanskom tlu, za koji nema drugog zaključka nego onog o krivici ruske države”, rekla je May u govoru na kongresu konzervativne stranke u Londonu. Moskva je u subotu objavila odluku o izgonu 23 britanska diplomata i o zabrani rada British Councila u Rusiji.

Velika Britanija ne tolerira prijetnje ruske vlade

Te su mjere odgovor na “provokativne akcije” i na “neutemeljene optužbe u vezi s događajima 4. ožujka u Salisburyju” koje je iznio London, stajalište je Rusije. “Nećemo tolerirati prijetnje životima britanskih građana ili drugih na britanskom tlu od strane ruske vlade. Ohrabruje nas snažna potpora koju smo dobili od naših prijatelja i saveznika širom svijeta”, rekla je May.

Britanija je objavila da je njezin trenutni prioritet pobrinuti se za britansko osoblje u Rusiji nakon odluke Moskve. “Naš današnji prioritet je pobrinuti se za naše osoblje u Rusiji i pomoći onima koji će se vratiti u Britaniju”, objavljeno je u priopćenju iz Foreign Officea.

Skripal i njegova kći su još u kritičnom stanju

Dodaju je da je London očekivao takav odgovor Moskve, te da će se Vijeće za nacionalnu sigurnost sastati početkom idućeg tjedna kako bi razmotrilo daljnje korake. Velika Britanija optužuje Rusiju za napad vojnim nervnim otrovom ruske proizvodnje. Bivši špijun Sergej Skripal i njegova kći Julija još su u bolnici u “kritičnom” stanju a policajac koji im je pritekao u pomoć od petka je izvan životne opasnosti, navodi London.

Moskva od početka niječe da je naručila taj napad nervnim agensom poznatim pod nazivom novičok koji je Rusija, tvrdi jedan od njegovih tvoraca koji danas živi u Sjedinjenim Državama, izradila u vrijeme Sovjetskog Saveza i koji je samo Rusija kadra proizvesti.

Bespoštedno novinarstvo koje gura društvo naprijed.

Za neograničeno čitanje Telegrama i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

Pretplatite se
Već imam pretplatu