Nakon Telegramove objave, Grad Zagreb hitno izbrisao dokumente o kupovini uskrsnih ukrasa

Mijo Prgomet odgovara Telegramu: ‘Ja sam poduzetnik, 23 godine sam na tržištu. Brat mi je spletom okolnosti političar’

ZADNJA IZMJENA: ožu 26, 2020

Danas oko 13.00 Telegram je objavio tekst naslovljen: “Uoči zatvaranja javnih sadržaja, Bandić je dao 169.250 kn za uskrsno ukrašavanje grada. I to bratu Drage Prgometa”. Pozivajući se na otkriće emisije Radio studenta, Strah od slobode, objavili smo sljedeće:

“Na dan 17. ožujka, kada je Nacionalni stožer objavio kako će se u Hrvatskoj zbog koronavirusa ukinuti svi javni sadržaji na minimalno 30 dana, Milan Bandić donio je odluku da se Zagreb prigodno dekorira za Uskrs koji ovi godine pada 12. travnja. Pritom, taj posao vrijedan 169.250 kuna jednostavnom nabavom dodijeljen je zagrebačkoj tvrtki Armus, u vlasništvu Mije Prgometa.”

Sve je javno dostupno

Objavu smo potkrijepili javnim dokumentom, izvatkom iz Registra ugovora javne nabave u kojem jasno stoji kako je taj posao nesumnjivo sklopljen. Danas 26. ožujka oko 12.30 u Registru je stajalo ovo:

Ubrzo nakon objave teksta, glasnogovornica gradonačelnika Milana Bandića Ivanka Čuljak poslala nam je SMS u kojem stoji kako, citiramo, “šalje demanti jer nema ukrašavanja”. Nakon otprilike pola sata, netko iz Grada Zagreba uklonio je dokumente o uskrsnom ukrašavanju iz Registra ugovora pa se sada tamo više ne mogu naći dokazi o sklopljenom poslu:

Novac će uplatiti u humanitarne svrhe

Paralelno, Telegram je primio mail gospodina Mije Prgometa, brata šefa Gradske skupštine, u kojem stoji kako je on sada predložio Gradu Zagrebu da novac od ukrašavanja ipak ne isplate njegovoj tvrtki, nego u fond za sanaciju šteta od potresa. Zgodno je napomenuti kako je mail Gradu poslao tek danas iza podneva, četiri dana nakon potresa, i nakon što je Radio student otkrio njihov deal:

Bandićeve krizne mjere!Ugovor za uskrsno ukrašavanje grada kojim će gradsku blagajnu osloboditi nepotrebnog tereta od…

Gepostet von Strah od slobode am Donnerstag, 26. März 2020

Gospodinu Prgometu, koji je ranije također najavljivao kako će nas demantirati, zahvalili smo na javljanju. No zamolili smo ga da nam pojasni što to točno želi demantirati, kad je svojim dopisom samo potvrdio ono što smo napisali: “Da mu je Milan Bandić, uoči zatvaranja javnih sadržaja, dao 169.250 kn za uskrsno ukrašavanje grada”.

‘Ja sam poduzetnik na tržištu’

Odgovorio je kako je on poduzetnik 23 godine te da živi na tržištu. Brat mu je, nastavlja, spletom okolnosti slučajno političar pa se inače suzdržava ovakvih natječaja. No sada je, tvrdi, njegovu tvrtku na natječaj prijavio jedan od inženjera. “To su relativno male nabave pa se oko takvih stvari niti ne konzultiramo”, detaljizirao je.

Smatra svejedno kako pritom ništa nije sporno te da je Telegram pisanjem o ovoj temi, citiramo bez intervencija, “poduzeću Armus nanio štetu na rušenju ugleda među gospodarstvenicima”. Dodao je i kako bismo mu se trebali ispričati. “A ovu gestu koju doniramo stradalima od potresa ostavljam na volju hoćete li objaviti. Po tome ću suditi o vašim vrijednostima”, stoji na kraju dopisa koji je Mijo Prgomet poslao Telegramu.


NOVO! Nakon objave ovog teksta, iz Grada Zagreba stiglo je priopćenje kako je gradonačelnik, sedam dana nakon provedenog postupka, donio odluku kako nema ukrašavanja Grada Zagreba za uskrsne blagdane te da je “poništio predmetnu narudžbenicu”.

Andrej Dimitrijević
Telegram autor
198 članaka Više o autoru
Više s weba
Ostanite uz telegramov program