Politika & Kriminal

Nakon Telegramovog istraživačkog teksta inspekcija zaustavila milijunske radove moćne Osatina grupe

Prijavili su izgradnju akumulacije za navodnjavanje, a gradili su lagunu za gnojovku

Dan nakon što je Telegram 17. kolovoza objavio tekst kako Osatina grupa, treći po veličini poljoprivredni proizvođač u Hrvatskoj, izvodi goleme građevinske radove uz autocestu Slavonica, na području općine Satnica Đakovačka, gradilište je zatvoreno.

Nadležna građevinska inspekcija, službeno je potvrđeno Telegramu iz Državnog inspektorata, zabranila je radove i 26. kolovoza Osatina grupi naložila ”uklanjanje vodne građevine-nasipa s akumulacijom za navodnjavanje i to u roku od 120 dana”.

Što su radili tamo?

No, iako je reakcija Državnog inspektorata bila promptna i učinkovita, ostaje velika zagonetka što je zapravo Osatina grupa radila na parceli u vlasništvu Đakovačko-osječke nadbiskupije, koje je Crkva iznajmila Osatina grupi.

Je li u ogromnim, već iskopanim bazenima, trebala biti akumulacija vode za navodnjavanje ili pak laguna (akumulacija) za odlaganje tekuće gnojovke iz okolnih govedarskih farmi Osatina grupe.

Fotografija snimljena danas na kojoj se vidi da su radovi zaustavljeni Drago Hedl

I laiku je jasno da je akumulacija vode za navodnjavanje i akumulacija za odlaganje tekuće gnojovke razlika kao između neba i zemlje, no u trenutku kada je inspekcija izašla na teren vidjeti što to zapravo Osatina grupa ondje radi, dobili su odgovor da je u pitanju vodna građevina namijenjena navodnjavanju.

Prijavili ‘jednostavnu građevinu’

Osatina grupa, naime, izradila je glavni projekt i prijavila početak građenja jednostavne građevine – akumulacije za navodnjavanje poljoprivrednih površina. Prema važećem Pravilniku o jednostavnim i drugim građevinama i radovima, za to nije potrebna građevinska i uporabna dozvola, niti suglasnost Hrvatskih voda, Hrvatskih autocesta ili drugih javno-pravnih tijela.

No, kad je građevinska inspekcija izašla na teren, utvrdila je da se ne radi o jednostavnoj građevini i jednostavnim radovima, pa je naložila obustavu građenja.

Osatina grupa prijavila je početak građenja 7. kolovoza ove godine, ali je Upravnom odjelu za prostorno uređenje, graditeljstvo i zaštitu okoliša Osječko-baranjske županije navela kako se radi o ”građevini i opremi namijenjenoj biljnoj proizvodnji na otvorenom prostoru – akumulaciji za navodnjavanje sa zaštitom od procjeđivanja isključivo fleksibilnom folijom”.

Gradilište se nalazi odmah uz autocestu Drago Hedl

Odbijali su odgovoriti na upite

O prijavi početka građenja, kako to zakon nalaže, obavješteno je Ministarstvo unutarnjih poslova, građevinska inspekcija i inspekcija rada i sve je išlo glatko i kao po loju, dok Telegram nije objavio priču o izvođenju radova ovijenim velom tajne. Iz Ostaine grupe uporno su ignorirali naše upite što se ondje uistinu gradi.

A kada smo, nakon bezuspješnih pokušaja dobivanja odgovora, bilo telefonom bilo e-poštom, banuli u njihovu upravu zgradu u Viškovcima, kraj Đakova, rečeno nam je da nije riječ ni o kakvoj građevini, već rekonstrukciji. Čega, nije objašnjeno. Telegramu nije odgovoreno ni iz Đakovačko-osječke nadbiskupije, koja je vlasnica tog zemljišta i trebala bi znati što se ondje počelo graditi.

Tri dana nakon Telegramovog teksta i dva dana nakon što je Državni inspektorat zabranio daljnje izvođenje radova, Osatina grupa obratila se Upravnom odjelu za prostorno uređenje, graditeljstvo i zaštitu okoliša Osječko-baranjske županije tražeći očitovanje treba li zahvat za koji je izvršena prijava početka građenja, uporabna dozvola.

Laguna za odlaganje gnojnice

Odgovoreno im je da ne treba, s obzirom da je Osatina grupa prijavila početak radova na izgradnji jednostavne građevine, akumulacije za navodnjavanje. No, građevinska inspekcija Državnog inspektorata, očito, uočila je da stvari baš ne stoje tako. Da se ondje gradi nešto drugo.

Odgovor na pitanje što bi to točno moglo biti jasan je iz dopisa Hrvatskih voda Osatina grupi: ondje, uz autocestu Slavonica, u općini Satnica Đakovačka, baš kao što je Telegram pisao, kanilo se graditi lagunu za odlaganje gnojnice iz obližnjih govedarskih farmi!

A razliku između akumulacije vode za navodnjavanje i lagune za odlaganje gnojnice, zna svakako tko je prošao pored farme i osjetio vonj koji se odatle širi. Osatina grupa obratila se Hrvatskim vodama tri dana nakon što je Državni inspektorat zabranio daljnje izvođenje radova na ”akumulaciji za navodnjavanje” i zatražila suglasnost, već pogađate, za izgradnju lagune radi kontroliranog odlaganje tekuće gnojovke. I to baš na istom mjestu, na istoj katastarskoj čestici, u Satnici Đakovačkoj, gdje su tri dana prije toga uveliko gradili ogromne bazene za navodnjavanje!

Ekspresna suglasnost Hrvatskih voda

U Hrvatskim vodama bili su više nego brzi. Već 25. kolovoza, samo četiri dana nakon zahtjeva, Osatini grupi daju suglasnost za izgradnju lagune ”za privremeno odlaganje tekuće gnojovke s bioplinskog postrojenja”. Kažu, ”lokacija akumulacije (lagune) nije u vodozaštitnom području, a u neposrednom okruženju nema vodnih građevina.

A vodna građevina, vidjeli smo, trebalo je biti upravo ono što je Osetina grupa najavila graditi, a Državni inspektorat zaustavio i naložio da se sagrađeno ukloni u roku od tri mjeseca.

U dopisu Hrvatskih voda (u čijem je Telegram posjedu) mudro zaključuju ”kako je izgradnja akumulacije (lagune) za kontrolirano odlaganje tekuće gnojovke puno prihvatljivije rješenje od nekontroliranog odlaganja gnojovke po kanalima i oraničnim površinama u neposrednom okruženju farmi i bioplinskih postrojenja”, što se, priznaju u Hrvatskim vodama ”događalo prethodnih godina”.

Mogu se žaliti na rješenje

A to je upravo ono zbog čega se i bune stanovnici općine Satnica Đakovačka, jer se po okolnim kanalima, zbog nekontroliranog odlaganja gnojovke, širio nepodnošljiv smrad. Vidjevši što Osatina grupa radi, s pravom su se bojali da će se ondje taložiti ogromne količine gnojnice, što bi se vjerojatno dogodilo da Državni inspektorat nije zabranio radove. No, Osatina grupa može se na rješenje žaliti pa će konačnu riječ dati Upravni sud.

Inače, Agencija za plaćanje u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju Osatina grupi isplatila je 7,4 milijuna kuna bespovratnog novca za gradnju lagune u kojoj se zbrinjava gnojnica i tu u općini Podgorač, koja je od Satnice Đakovačke (gdje Osatina grupa, što se vidi iz zahtjeva prema Hrvatskim vodama, također želi graditi lagunu za smještaj gnojnice, čiju je gradnju zabranio Državni inspektorat) udaljena manje od 20 kilometara.

Bespoštedno novinarstvo koje gura društvo naprijed.

Za neograničeno čitanje Telegrama i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

Pretplatite se
Već imam pretplatu