Telegram je otkrio da je gradonačelnik ucjenjivao vijećnika. I sad se konačno radi na raspuštanju požeškog HDZ-a

Reakcije na ozbiljnu aferu koju smo ovaj tjedan otkrili

ZADNJA IZMJENA: lis 4, 2019

Nakon Telegramovog otkrića da je gradonačelnik Požege, Darko Puljašić (HDZ) tražio od potpredsjednika Gradskog vijeća Dragana Borevca da mu svakog mjeseca daje dvije tisuće kuna, dio svoje naknade od 3.600 kuna, a Puljašić to potom prosljeđivao Igoru Krizmaniću, bivšem predsjedniku Gradskog vijeća i članu Gradskog odbora HDZ-a (izbačenom iz stranke u ožujku ove godine, zbog obiteljskog nasilja), čini se da će Gradski odbor HDZ-a biti raspušten.

Tako će se, prema informacijama Telegrama, vjerojatno ponoviti situacija od prije dvije godine kada je raspuštena Županijska organizacija HDZ-a, nakon ostavke saborskog zastupnika te stranke, Franje Lucića, koji je Telegramovom novinaru, potpisniku ovog teksta, nudio mito, a da zauzvrat ne piše o malverzacijama u njegovim propalim tvrtkama TOFRADO i TOFRADO bačvarija.

U Gradskom odboru HDZ-a Požege prilike su, doslovno, uzavrele

Skandal gradonačelnika Puljašića, o čemu se u Požegi šaputalo već tjednima, Telegramu je potvrdio Ivan Albreht, gradski vijećnik HDZ-a i član Gradskog odbora te stranke. Priču je potvrdio još jedan član Gradskog odbora, također HDZ-ov vijećnik u Požegi, kao i visokopozicionirani izvor iz HDZ-a. Ni sam Borevac, koji je na Puljašićevo traženje davao dio svoje vijećničke naknade, nije demantirao priču: rekao je tek da nije dužan širu javnost upoznati što radi s novcem koji dobiva kao naknadu za obavljanje dužnosti zamjenika predsjednika Gradskog vijeća.

U Gradskom odboru HDZ-a Požege prilike su, doslovno, uzavrele. Dio članova, među kojima i Albreht, traži da se sve do kraja raščisti. Slučaj neće moći biti gurnut pod tepih, jer, kako saznajemo, u cijeli se slučaj, nakon Telegramovog napisa, uključilo i Općinsko državno odvjetništvo u Požegi. No, kako to u politici biva, kada se dogodi tako duboka podjela unutar neke gradske ili županijske stranačke organizacije, HDZ ih u pravilu raspusti. To se, naravno, neće dogoditi za nekoliko dana, kako ne bi ispalo – slično kao što je bilo i s nedavnom rekonstrukcijom Vlade – da mediji vode kadrovsku politiku stranke na vlasti. No, da će se dogoditi ubrzo, da će Gradski odbor HDZ-a biti raspušten, više je nego sigurno, jer su optužbe na Puljašićev račun itekako ozbiljne.

Slučaj alkoholizirane kume Gabrijele Žalac koji je završio u skandalu

Predsjednik županijskog odbora HDZ-a, dr. Željko Glavić, ugledni liječnik, ravnatelj Bolnice u Požegi i redovni profesor na Medicinskom fakultetu u Osijeku, koji je na stranku preuzeo nakon ostavke Franje Lucića, zatekao je iznimno teško stanje u stranci koja vlada Požeško-slavonskom županijom i Gradom Požegom. Požeškog župana Alojza Tomaševića nakon spoznaja o obiteljskom nasilju isključili su iz HDZ-a, no Franjo Lucić, iako je Vrhovni sud prihvatio kao dokaz snimku na kojoj se čuje kako pokušava podmititi novinara, pa će optužnica, sasvim sigurno sada biti podignuta, i dalje je u HDZ-u. Njegovo moguće izbacivanje iz stranke očito se još odvaguje u Središnjici.

Dr. Glavić je u posljednjih godinu dana pokazao odlučnost u nastojanju čišćenja stranke od osoba koje su se ogriješile u elementarne moralne norme i demokratske standarde. Iz stranke je tako, zbog obiteljskog nasilje, isključen bivši član Gradskog odbora Igor Krizmanić, akter najnovije požeške afere. Isključen je i Stjepan Vukušić, također član Gradskog odbora HDZ-a, zbog prometne nesreće nakon koje je pobjegao s mjesta događaja. Iz istih razloga, iz stranke je izbačena i Marijana Obradović, kuma smijenjene ministrice Gabrijele Žalac, koja je nakon nesreće izazvane u alkoholiziranom stanju, također pobjegla s mjesta nesreće.

Potreban je blagoslov s Trga žrtava fašizma, gdje ionako imaju puno briga

Zbog vlastite vjerodostojnosti, ali i vjerodostojnosti stranke (uostalom, HDZ je na prošlim izborima izašao sa sloganom: Vjerodostojno) dr. Glavić će se vrlo brzo morati očitovati oko najnovijeg skandala Darka Puljašića (a bilo ih je više), ujedno i predsjednika Gradskog odbora HDZ-a. Slično će biti i s Lucićem, kada protiv njega, kako se očekuje, Županijski sud u Osijeku potvrdi optužnicu USKOK-a za pokušaj podmićivanja.

Lucić i Puljašić, međutim, ipak su malo krupnije ribe, mada ni jedan ni drugi ne kotiraju osobito u stranačkom vrhu. Za njihovo moguće izbacivanje iz HDZ-a trebat će blagoslov s Trga žrtava fašizma, gdje ionako imaju previše briga.

No, raspuštanje Gradskog odbora HDZ-a Požege, s obzirom na najnoviji skandal u kojeg su uključena najmanje dvojica članova (Puljašić i Borovac), ali i zbog činjenice da su ove godine, upravo iz tog stranačkog tijela, već isključena dvojica (Krizmanić i Vukušić) vrlo je vjerojatan potez na kojem mora inzistirati i dr. Željko Glavić, kako u pitanje ne bi doveo vlastiti ugled, ali i politiku kakvu je do sada vodio

Drago Hedl
Istraživački novinar
528 članaka Više o autoru
Više s weba
Ostanite uz telegramov program