Politika & Kriminal

Nakon Telegramovog teksta, policija kazneno prijavila HEP koji je upao čovjeku na njivu i uništio mu usjeve

Drago Hedl donosi nastavak priče iz Slavonije, gdje je HEP čovjeku bez pitanja upao na zemljište i napravio kaos

”Čim se u Telegramu prošlog petka pojavila informacija kako je po nalogu vinkovačke Elektre bager tvrtke Sokol bez najave i dopuštenje upao na moju njivu zasijanu pivskim ječmom i počeo rovati i kopati, već prvog sljedeće radnog dana, u ponedjeljak, 18. svibnja, zvala me osoba koja se predstavila kao Ivan Blaževac, iz te HEP-ove tvrtke, govoreći kako su spremni platiti nastalu štetu”, kaže Zvonko Jelić, čija se njiva nalazi na samom rubu Grada Otoka, na krajnjem istoku Slavonije.

”Istoga dana posjetili su me i iz Policijske postaje Otok i izdali potvrdu o prijavi kaznenog djela. Kada se slična stvar dogodila prije četiri godine i kada su mi također upali u njivu i počinili štetu, niti me je itko zvao iz Elektre, niti je bilo tako ozbiljnog postupanja policije kako ovoga puta, kada je priča dospjela u javnost”, objašnjava Jelić s kojim razgovaramo na njegovoj njivi u Otoku, gdje su radovi posve stali. I danas je ondje rupa pored električnog stupa, uokolo rasipana iskopana zemlja i uništeni nasadi, kao što je bilo i prvog dana, što dokazuje da nikakvih hitnih radova nije bilo i da se HEP ponio krajnje bahato, ne želeći pričekati žetvu ječma koja će uslijediti za dva tjedna.

Predviđena zatvorska kazna do dvije godine

Priča koju je donio Telegram zorno potvrđuj izreku kako se ono, čega nije bilo u medijima, nije ni dogodilo. Tek kada je slučaj nevjerojatnog postupanja HEP-a, upada na privatni posjed bez dopuštenja i najave, dospjela u javnost, uslijedila je reakcija. U policijskom zapisniku stoji kako se radi o počinjenju kaznenog djela opisanog u članku 235. stavak 1. kaznenog zakona (oštećenje tuđe stvari).

Također, piše kako je bager ”nepozvan i bez najave” ušao na poljoprivredno zemljište te izgazio posijani ječam u dužini od 40 metara, a potom iskopao rupu duljine četiri metra, širine jedan metar i dubine 0,9 metara dok su zemlju odlagali u neposrednoj blizini iskopa. U prijavi piše i da su uništili nasade ječma na površini 20 puta 20 metara. Inače, za kazneno djelo koje je navela policija, oštećenje tuđe stvari, predviđena je zatvorska kazna u trajanju do dvije godine.

HEP je očito mislio da mogu raditi što hoće

“Pogledajte”, kaže Jelić, pokazujući rukom na trafostanicu HEP-a ograđenu žicom koja se nalazi nekih dvadesetak metara od električnog stupa postavljenog na njegovom polju. “Zar stup nisu mogli postaviti ondje, na njihovu posjedu. Mene, kao vlasnika njive koja se nalazi tik do HEP-ovog pogona niti su obavijestili što kane polagati ispod zemlje, niti su za to tražili dopuštenje. A moja njiva spada u građevinsku zonu i budem li sutra htio ondje nešto graditi, pitanje je hoću li za to dobiti građevinsku dozvolu s obzirom na HEP-ove instalacije”, kaže Jelić.

Kao što je Telegram pisao, Jelićeva njiva, veličine jednog hektara, ubilježena je u katastarskoj čestici na kojoj HEP nema pravo služnosti, pa je očito da su upadom na njegov posjed postupili na način korištenja snage jačega, smatrajući da kao državna tvrtka mogu raditi što hoće.

Nastalu štetu na njivi procijenit će sudski vještak, no Jelić kaže kako će ići i dalje: tražit će očitovanje HEP-a o tome kakve instalacije kane položiti ispod zemlje koja mu pripada i koju obrađuje. Kaže da neće dopustiti bilo kakve radnje koje bi u budućnosti ondje mogle spriječiti gradnju kuće ili kakvog gospodarskog objekta s obzirom da se njiva nalazi unutar građevinske zone. Bit će zanimljivo što će o svemu reći sud kada se pred njim nađu David (Jelić) i Golijat (HEP).

Nastavite čitati