Nakon Telegramovog teksta osuđena Škorina kandidatkinja povlači se iz kampanje

Napala je sudove zbog presude za pomaganje organiziranog kriminala. Proces zbog krađe putnih naloga nije komentirala

ZADNJA IZMJENA: lip 28, 2020

Telegram je sinoć objavio vijest koju su prenijeli gotovo svi mediji: Davorka Smoković koju je Miroslav Škoro stavio na svoju listu u VIII. jedinici pravomoćno je osuđena zbog pomaganja organiziranom kriminalu.

Objavili smo i transkripte njezinih tajno snimljenih razgovora s Draženom Golemovićem, nekad najbližim suradnikom Vjeke Sliška, kojem je prema presudi pomagala opstruirajući istragu protiv njega. I to joj, kako smo pisali, nije jedini problem sa zakonom; nepravomoćno je osuđena i zbog krađe putnih naloga i taj sudski postupak još traje.

Domovinski pokret nije se oglasio

Odgovor Domovinskog pokreta, koji smo zatražili prije objave teksta, još nismo dobili, no upravo je stiglo priopćenje Davorke Smoković koja se, tvrdi, povlači iz kampanje i u slučaju da osvoji mandat, neće ga konzumirati. Bivša državna odvjetnica pritom je napala sudove jer ih, kaže, ne zanima prava istina.

Osuđena je na svim redovnim instancama, a presudu joj je nedavno potvrdio i Vrhovni sud. Sada najavljuje kako će podići tužbu na Ustavnom sudu.

Njezinu izjavu prenosimo u cijelosti:

“Iako nikakvu presudu Vrhovnog suda još nisam dobila i pripremit ću se za podnošenje tužbe Ustavnom sudu Republike Hrvatske, ne želim da se moj navodni teret u bilo kojem smislu prenosi na Domovinski pokret.Stoga, ukoliko osvojim mandat, dat ću ga na konzumaciju Domovinskom pokretu i koaliciji okupljenoj oko njega.

Želim istaknuti kako, ako je zaista potvrđena prvostupanjska sudska presuda, mene se u njoj ne tereti da sam primila ikakav dar, naknadu ili protu-uslugu za navodno pogodovanje. Suđenje traje od 2009. godine, a mene se tereti da sam počinila službeničko kazneno djelo iako u predmetu na čiji sam tijek navodno utjecala nisam imala nikakve ovlasti, a ni položaj – što je preduvjet za kaznenu odgovornost službenika prema zakonodavstvu koje je važilo u 2009. godini.

Kazneni zakon se u međuvremenu promijenio, na način da se smatra da je takvo kazneno djelo izvršeno tek ukoliko nastupi štetna posljedica – dok se mene u ovom predmetu tereti bez posljedice. Naposljetku je Sud odustao od utvrđivanja što sam ja to točno tražila da se učini ili ne učini za korist Dražena Golemovića, nego je tek općenito zaključio da sam tražila „nešto“, što bi bilo u njegovu korist.

Kao osoba s dugogodišnjim iskustvom u kaznenom pravu možda sam naivno vjerovala u to da i u tom mom postupku nekog zanima prava istina, vladavina prava, ali čak i ova nagla konačna odluka koja dolazi u trenutku kada sam se kandidirala protiv vladajuće stranke, nakon što mi se sudilo preko jedanaest godina, govori nešto o hrvatskom pravosuđu”, napisala je Smoković.

Više s weba
Ostanite uz telegramov program