Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Politika & Kriminal

Nakon Telegramovog upita inspektori kreću u Ministarstvo zdravstva zbog katastrofalnih zahoda

Beroš je fotografije užasnog stanja sanitarnih čvorova objavio da opravda milijunski natječaj

Inspektori zaštite na radu kreću u Ministarstvo zdravstva zbog sramotnih sanitarnih čvorova u sjedištu na zagrebačkom Ksaveru. Potvrđeno je to za Telegram iz Državnog inspektorata Republike Hrvatske (DIRH) koji vodi HDZ-ov Andrija Mikulić. Dakle, Mikulić svom stranačkom kolegi Viliju Berošu, ministru zdravstva, šalje inspektore zbog zahoda.

Na ovaj potez DIRH se nije odlučio sam, već nakon Telegramovog upita o katastrofalnom stanju toaleta u Beroševom ministarstvu koje se jasno vidi na fotografijama objavljenima prošli tjedan. Ministarstvo zdravstva je njima pokušalo opravdati 2,3 milijuna kuna vrijedan natječaj za obnovu sanitarnih čvorova.

Zašto su zahodi tako skupi?

Kada je otkriveno da će Beroševi ljudi kupovati WC četke za 700 kuna, te školjke skuplje od 3000 kuna, brže bolje su se požalili da su im toaleti u užasnom stanju, doduše već godinama. Ne bi li prisnažili potrebu obnove i milijunsko ulaganje pokazali su novinarima stvarno stanje. “Sramota nas je kad dolaze strane delegacije, a nama više od pola zahoda nije u funkciji”, poručili su.

Objašnjavajući dalje zašto je vrijednost natječaja tako visoka, kazali su kako uopće ne misle kupiti tako skupe WC četke i školjke. No, tvrde, kako se na ranije, jeftinije natječaje jednostavno nitko nije javio, pa je u konačnici vrijednost obnove osam sanitarnih čvorova narasla na 2,3 milijuna kuna.

Gordan Žanić, čelnik Uprave za financijske poslove i javnu nabavu Ministarstva, novinarima je rekao da je zgrada 1980. te da od tada nije bilo značajnijih građevinskih radova, uključujući i na sanitarnim čvorovima. “Od 2017. pokušavamo obnoviti sanitarne čvorove i ne uspijevamo. Vjerojatno procijenjena cijena nije bila dobra pa se nitko nije javljao na natječaje”, rekao je dodajući kako je još sve moguće jer natječaj nije gotov.

Beroš bi mogao biti i kažnjen

U svakom slučaju sramotno stanje ministarskih zahoda izašlo je na vidjelo, pa smo pitali DIRH planiraju li u Ministarstvo zdravstva poslati sanitarnu inspekciju. Objasnili su nam da to nije posao za sanitarne inspektore, već inspektore zaštite na radu. “Obveze poslodavca po navedenom pitanju propisane su Pravilnikom o zaštiti na radu za mjesta rada slijedom čega je vaša prijava uvrštena u plan rada nadležne inspekcije rada u području zaštite na radu Državnog inspektorata”, odgovoreno je na naš upit o nadzoru sanitarnih čvorova u Ministarstvu zdravstva.

I doista, u Pravilniku o zaštiti na radu za radna mjesta čak 16 stavaka jednog članka odnosi se na nužnike. Propisano je što sve moraju imati, kako moraju izgledati, kako moraju biti odvojeni muški i ženski nužnici, kako se moraju zaključavati, te koliko se moraju provjetravati.

Ako pak inspektori utvrde da s nužnicima nešto ne štima mogu naložiti poslodavcu da ih sredi. Ukoliko poslodavac ne postupi po rješenju inspektora može, u ovakvom slučaju, dobiti prekršajnu kaznu od 120 tisuća kuna.

Telegram Klub kolaž Telegram Klub kolaž
Telegram Klub logo

Klub ekskluzivnih ponuda, pogodnosti i popusta,
samo za pretplatnike Telegrama.

Saznajte više