Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Politika & Kriminal

Politika & Kriminal Napad na sinagogu u Jeruzalemu, najmanje sedmero mrtvih, više ranjenih

Najmanje deset osoba je ranjeno u pucnjavi koju je policija opisala kao 'teroristički napad'

Israeli emergency service personnel and security forces stand near a covered body at the site of a reported attack in a settler neighbourhood of Israeli-annexed east Jerusalem, on January 27, 2023. (Photo by AHMAD GHARABLI / AFP)
FOTO: AFP

Sedam je osoba poginulo a deset ozlijeđeno u napadu na sinagogu u Jeruzalemu u petak, objavilo je izraelsko ministarstvo vanjskih poslova, dok je Washington najoštrije osudio taj “očiti teroristički napad”.

Izraelska policija opisala je incident kao “teroristički napad” i rekla da se dogodio u sinagogi Neve Ya’akov. Navodno je naoružani napadač otvorio vatru unutar sinagoge.

Hamas: ‘To je odgovor’

Do incidenta je došlo dan nakon najsmrtonosnijeg napada na Zapadnoj obali u posljednjih nekoliko godina. U četvrtak su izraelski komandosi ubili sedam naoružanih osoba i dva civila u operaciji u Jeninu.

U Gazi, glasnogovornik Hamasa kazao je za Reuters da je operacija “odgovor na taj zločin”, ali nije preuzeo odgovornost za napad na sinagogu, kao ni palestinski Islamski džihad. SAD je osudio “očiti teroristički napad” na sinagogu, rekao je zamjenik glasnogovornika State Departmenta Vedant Patel.

SAD: ‘To je strašno’

On je rekao novinarima da su američki dužnosnici u kontaktu s izraelskim kolegama i dodao kako ne očekuje da će zbog napada doći do izmjene plana putovanja državnog tajnika Antonyja Blinkena u Izrael drugi tjedan.

“Još skupljamo informacije”, rekao je Patel novinarima. “To je apsolutno strašno. Naše misli, molitve i sućut idu ubijenima u ovom užasnom činu nasilja. Najsnažnije osuđujemo ovaj očiti teroristički napad. “Naša predanost sigurnosti Izraela ostaje čvrsta”, dodao je Patel.

Telegram Klub kolaž Telegram Klub kolaž
Telegram Klub logo

Klub ekskluzivnih ponuda, pogodnosti i popusta,
samo za pretplatnike Telegrama.

Saznajte više