Napadači na novinara Peratovića pušteni na slobodu, sudac smatra da nema potrebe da budu u pritvoru

Tužiteljstvo je odmah najavilo da će se žaliti na tu odluku istražnog suca

ZADNJA IZMJENA: svi 31, 2015
Foto: PIXSELL/PIXSELL

Sudac istrage jučer je pustio na slobodu dvojicu pritvorenika koji su u četvrtak napali novinara Željka Peratovića, a dok tužiteljstvo najavljuje žalbu na tu odluku Peratović ističe da je i kvalifikacija nedjela preblaga, odnosno da napadače treba teretiti za pokušaj ubojstva. Zamjenik karlovačkog županijskog državnog odvjetnika Mladen Krajačić rekao je u izjavi za Hinu da se istraga tek otvara i da je pitanje gdje će ona odvesti. No, dodao je kako je njegovo osobno mišljenje da napad na Peratovića nije motiviran politikom, kako je isprva i Peratović tvrdio, već pisanjem o “šljunčarenju” kojim se bave osumnjičenici.

“Nakon što sam saslušao osumnjičenike mogu iznijeti samo svoje osobno mišljenje da se ne radi ni o kakvim političkim motivima i konotacijama. Javnost sada već zna čime se osumnjičenici bave pa se čini da je napad vezan na to, sve u uvjetima visoke alkoholiziranosti napadača. Ali, istraga se tek otvara, dugačak je put pred nama i pitanje je kamo bi istraga mogla odvesti ovaj slučaj”, rekao je Krajačić.

Dvojica napadača, a treći sudjelovao u kasnijem razbijanju

Pojasnio je i da je sudac istrage Ivan Perković, iako ne postoji dvojba da se napad dogodio, ocijenio da u konkretnom slučaju ne postoji potreba za istražnim zatvorom kao najstrožim vidom osiguranja uvjeta za istragu.

“Sudac istrage Županijskog suda u Karlovcu nije prihvatio prijedlog državnog odvjetništva za određivanjem istražnog zatvora, već je umjesto toga osumnjičenicima izrekao mjere opreza zabrane približavanja oštećeniku, zabrane uspostavljanja bilo kakve veze sa oštećenikom i svjedokom te obvezu redovitog javljanja policiji jednom tjedno”, rekao je Krajačić.

Peratović pokraj vrata kuće na kojima su šljunčari razbili staklo
Peratović pokraj vrata kuće na kojima su šljunčari razbili staklo PIXSELL/PIXSELL

Iako su se u ranijim medijskim izvještavanjima, ali i Peratovićevim istupima o napadu spominjala trojica napadača, Krajačić kaže da prema kaznenoj prijavi u napadu nije sudjelovao treći muškarac. Policija u prijavi tereti 37-godišnjaka i 48-godišnjaka da su 28. svibnja oko 19 sati ispred i u unutrašnjosti vikend-kuće na području Luke Pokupske verbalno, a potom i fizički napali 49-godišnjeg Peratovića te ga pritom lakše ozlijedili.

Šljunčari napali novinara zbog tekstova o eksploataciji šljunka

Ujedno, sumnja se da su kasnije, zajedno sa 64-godišnjom trećom osobom razbili stakla na ulaznim vratima vikendice i oštetili osobni automobil švicarskih registracijskih oznaka, vlasništvo Peratovićeve 43-godišnje supruge. Nastala materijalna šteta veća je od 9.000 kuna.

Kriminalističkim istraživanjem utvrđeno je da su osumnjičenici došli do kuće u mjestu Luka Pokupska te napali novinara udaravši ga rukama i nogama po tijelu i glavi, uslijed čega je zadobio tjelesne ozljede. Osumnjičenici se terete i da su uoči napada neovlašteno ušli u Peratovićev dom.

Neslužbeno se doznaje da su osumnjičeni poduzetnik Vladimir Čunko i jedan njegov radnik, koji se godinama bave šljunčarenjem na rijeci Kupi. Peratović je pisao novinske članke o štetnosti šljunčarenja, posebno ilegalnog, kao uzroku mnogobrojnih klizišta koje ugrožavaju kuće uz Kupu, što je navodno jako naštetilo njihovom ranije uspješnom poslu. Na saslušanju u subotu osumnjičeni nisu osporavali tijek događaja, ali su poricali da im je namjera bila Peratoviću nanijeti teške tjelesne ozljede.

Peratović smatra da je riječ o pokušaju ubojstva

Peratović, pak, kaže da zbog činjenice da prijavljene nikad ranije nije susreo i dalje sumnja da postoji naručitelj njegovog zastrašivanja, “koje je završilo pokušajem ubojstva”. Kazao je i da se nakon što je dobio rješenje istražnog suca koji je osumnjičenike pustio iz istražnog zatvora osjeća “još uplašenijim za vlastiti život, živote članova svoje obitelji i za život svjedoka Franje Požgaja“.

Ispričao je i da ga je Čunko udario oštrim metalnim predmetom “tik iznad sljepoočnice” te ga davio vičuči: “Sad ću te zadaviti!”. “Vjerojatno bi me i ubio da je pogodio sljepoočnicu, odnosno da se ja nisam istrgnuo ispod njegovih ruku i zavikao ‘upomoć’, našto je njegov pomagač Zihnija Grahović rekao da me pusti i potom su otišli”, ispričao je Peratović Hini.

Dodaje i da je službenom predstavkom prigovorio tijelima progona što je Čunko prijavljen samo za pokušaj nanošenja teške tjelesne ozljede, a tvrdi i da je inicijator zastrašivanja stariji Vladimir Čunko. “Tražim da jedan i drugi Čunko odgovaraju za pokušaj ubojstva, stariji u poticanju, dok za Grahovića tražim da odgovara za pokušaj nanošenja teških tjelesnih ozljeda”, rekao je Hini Peratović.

Policija (pre)kasno reagirala?

Žali se i na neprofesionalno postupanje policije jer tvrdi da od nešto iza 19 sati, kada je prijavio napad, očevid nije obavljen sve do 2.30 sati. Tvrdi i da policija nije tražila počinitelje sve do 22 sata, kada je na internetu objavio da ima dojavu jednog od susjeda da se počinitelji nalaze u kafiću u Rečici.

Peratović smatra da su se upravo zbog toga počinitelji vratili na njegovo imanje i počinili još jedno kazneno djelo – uništenje ili oštećenje tuđe stvari ili imovine uz štetu veću od 9.000 kuna. O svojoj je predstavci državnom odvjetništvu obavijestio i policiju, Ured predsjednice Republike Hrvatske, Odbor za informiranje, informatizaciju i medije Hrvatskog sabora i gradonačelnika Karlovca.

Više s weba
Ostanite uz telegramov program