Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Politika & Kriminal

Politika & Kriminal Napadači na novinarku u Splitu bit će prvi prijavljeni za posve novo kazneno djelo. Kazna je do 5 godina

Prisila prema osobi koja obavlja poslove od javnog interesa ili u javnoj službi kažnjava se od ove godine

Dvojica muškaraca koje je nakon napada na novinarku pred župnom crkvom Svetog Leopolda Bogdna Mandića u Splitu bit će, vrlo vjerojatno, prijavljeni zbog kaznenog djela koje se u Kaznenom zakonu RH nalazi od početka ove godine. Prema javno dostupnim statistikama ovo bi trebala biti prva prijava za takvo kazneno djelo.

Riječ je, kako je kazao ministar unutarnjih poslova Davor Božinović, o prisili prema osobi koja obavlja poslove od javnog interesa ili je u javnoj službi.

Dvojicu je već uhitila policija

Dvojica muškaraca koji su još uvijek na kriminalističkom istraživanju nasrnuli su na novinarku Dalmatinskog portala. Ona je snimala misu na kojoj su se vjernici okupili iako je Nacionalni stožer Civilne zaštite zabranio okupljanja zbog sprječavanja širenja zaraze koronavirusa. Župnik Josip Delaš vjernike je okupio iako je prije tjedan dana, na Cvjetnicu, već dobio prekršajnu prijavu.

Novinarka je grubo odgurnuta, oduzet joj je mobitel kojim je snimala okupljanje vjernika, a potom su joj “crkvenim vratima prikliještili ruku”.

Zašto je mijenjan Kazneni zakon?

Napadačima sada slijedi prijava i to zbog kaznenog djela koje je uvršteno u zakon upravo kako bi se moglo sankcionirati one koji nasrću na ljude dok rade svoj posao – poput vozača u javnom prijevozu, učitelja, socijalnih radnika, a sada evo i novinara.

Obrazlažući izmjenu Kaznenog zakona ministar Dražen Bošnjaković kazao je lani kako se pojavila potreba za uvođenjem ovakve vrste kazneno-pravne zaštite jer su zaposlenici u raznim javnim službama nerijetko bili žrtve napada. Zato su redom i liječnici i socijalni radnici i nastavnici i vozači tražili da ih zakon zaštiti kao službene osobe, primjerice poput policajaca. Napadi na policajce, naime, zakonom se već godinama, posebno kažnjavaju.

Novinari rade posao od javnog interesa

“Željeli smo propisati jaču kaznenopravnu zaštitu osoba koje obavljaju poslove od javnog interesa ili u javnoj službi, primjerice vozača koji obavljaju poslove javnog prijevoza putnika i zato smo uveli novo kazneno djelo ‘Prisila prema osobi koja obavlja poslove od javnog interesa ili u javnoj službi’. Ako netko vozi autobus s 50 učenika i ako netko prema njemu počini kazneno djelo to zaista treba biti posebno sankcionirano”, naglasio je tada Bošnjaković.

Sasvim je, međutim, jasno i da je novinarka koja je željela snimiti misu u Splitu obavljala posao od javnog interesa, te je zato logično da su napadači koji su je u tome spriječiti prijavljeni upravo za to kazneno djelo.

Propisane su kazne i do pet godina zatvora

Kazneni zakon inače predviđa do tri godina zatvora za onoga tko bude proglašen krivim za ovu prisilu, a ukoliko je žrtva u napadu ozlijeđena propisana je kazna od šest mjeseci do pet godina zatvora. Novinarka Dalmatinskog portala zadobila je u napadu ozljede, no još nije potvrđeno koliko su teške.

Osim za prisilu, dvojica izgrednika iz Splita, prema ministrovim riječima, mogli bi biti prijavljeni i za oštećenje tuđe stvari, budući da su novinarki uništili mobitel kojim je snimala. Nedugo nakon toga napadnuta je i snimateljica N1 televizije, kojoj je pred crkvom razbijena kamera. Podaci o napadaču proslijeđeni su policiji, potvrdili su s N1.

Osim ove trojice, novinare pred crkvom vrijeđali su i ostali vjernici, kao i ljudi iz obližnjih kuća.

Telegram Klub kolaž Telegram Klub kolaž
Telegram Klub logo

Klub ekskluzivnih ponuda, pogodnosti i popusta,
samo za pretplatnike Telegrama.

Saznajte više