Napravili smo pregled nekih naših većih priča koje ste tijekom proteklog tjedna možda propustili

Telegramove ovotjedne velike priče, intervjui, analize i komentari

ZADNJA IZMJENA: lip. 18, 2017

Donosimo kratki pregled nekoliko većih priča, komentara i analiza koje smo tijekom proteklog tjedna objavili na Telegramu, a koje ste možda propustili.

Podsjećamo na Fižulićev tekst u kojem analizira recentna politička događanja i pozadinu novog kredita za Agrokor, na komentar Dragana Markovine o stanju na hrvatskoj desnici, tekst našeg Drage Hedla o istim stečajnim upraviteljima koji stalno dobivaju poslove te još nekoliko naših većih i važnijih priča.

1. Fižulić: prošlotjedni događaji definitivno su potvrdili – uspjeli smo obraniti hrvatski crony kapitalizam

U svojoj kolumni Goranko Fižulić analizirao je recentna politička događanja i pozadinu novog kredita za Agrokor, te se osvrnuo na crony kapitalizam; sistem u kojem rođaci i prijatelji nositelja političke vlasti na državnom i lokalnom nivou, odnosno šefova u javnim i državnim poduzećima, imaju povlašten tretman u dobivanju poslova, zapošljavanju i financiranju. Taj sistem je u Hrvatskoj, kako piše, definitivno obranjen. Između ostalog i piše: “Vidljivo je da su ruske i zapadne banke te investicijski fondovi koji su kupovali obveznice po punoj cijeni nesporni gubitnici dosadašnjeg tijeka procesa izvanredne uprave, a neki vulture fondovi i domaći dobavljači apsolutni pobjednici”. Cijeli tekst čitajte ovdje.

2. Desnica kreće u dva smjera. Stier će pokušati okupiti onu klerikalnu, a Hasanbegović i Esih revizionističku

Dragan Markovina donosi progognozu razvoja situacije na hrvatskoj desnici nakon Plenkovićeva preslagivanja Vlade. Kaže da će se ona razvijati u dva smjera. Jedan će se okupiti oko Esih i Hasanbegovića, a drugi će pokušati okupiti Davor Ivo Steir. Analizu možete pročitati ovdje.

3. Isti stečajni upravitelji stalno dobivaju poslove. Mora ih određivati kompjuter nasumično, ali predmete dobije 10 istih

U Hrvatskoj je 1. rujna 2015. godine na snagu stupio novi Stečajni zakon. Studija profesora Domagoja Sajtera s osječkog Ekonomskog fakulteta otkrila je bizarne podatke prema kojima se stečajni upravitelji biraju nasumično, ali se određeni upravitelji favoriziraju. Drago Hedl je doznao kako je tri posto upravitelja dobilo jednu trećinu predmeta, o ostalih 97 posto dvije trećine. Priča je ovdje.

4. Cijenjena hrvatska profesorica objavila je važnu studiju o djeci koja odrastaju uz gay roditelje; neće se dopasti konzervativcima

 

Protivnici izjednačavanja prava homoseksualnih i heteroseksualnih brakova tvrde da je moralno neprihvatljivo dopustiti da djeca odrastaju s homoseksualnim roditeljima jer ih se time predodređuje da budu trajno žigosana i lišena mogućnosti da žive sretno kao svi ostali ljudi. Telegramov Božo Kovačević u svojem ovotjednom tekstu analizira istraživanje koje će pobiti ovu teoriju i sigurno se neće svidjeti konzervativcima.

5. Možda na prvi pogled djeluje OK, ali ovaj pokušaj eutanazije desnog krila HDZ-a nema previše šanse

Ivan Violić piše o premijerovom provođenju akcije demokratizacije HDZ-a, koji u svojem tekstu naziva pokušajem eutanacije desnog krila stranke. To se, kako piše, neće tako lako dogoditi. “Značajan postotak HDZ-ovih birača uvjereni su radikalni desničari. To je njihov politički DNA, koji se još generaciju ili dvije neće promijeniti. Oni samo čekaju prigodu da maknu Plenkovića i da stranku ponovo dovedu u lustracijsko-klerikalno-thompsonovsko stanje, kao lani i preklani, kad je predsjednik HDZ-a bio Tomislav Karamarko“.

6. Trump je u prvoj vanjskopolitičkoj krizi pokazao diletantizam te samo stvorio probleme i kaos u Kataru

Šest susjednih arapskih zemalja blokiralo je Katar pod optužbom da financiraju terorizam i surađuju s Iranom. Tenziju koja je mogla završiti za par dana, piše Telegramov Đivo Đurović, Trump je eskalirao, ne zato što bi za to bilo opravdanja, nego zato što ga hvalisava narav i neobuzdani ego gone na pripisivanje zasluga sebi. Trump je tako načinio štetu Americi, čiji je predsjednik, i slobodnom svijetu, čiji bi vođa trebao biti. Analizu Đurovića pročitajte ovdje.

7. Hodao sam po zagrebačkim kafićima i gnjavio konobare da mi iskreno pričaju što preziru kad im gosti rade

Naš novinar prošao je dosta veliki broj zagrebačkih šankova, gdje je pričao s konobarima. Otkrili su mu što mrze kad im gosti rade, sjetivši se nekih prilično neobičnih situacija, a usput su mu ispričali i još neke zgodne anegdote.

8. Topić za Telesport: Kada dovoljno dugo rezultatima maskirate lošu igru, kazna jednostavno mora stići

Mihovil Topić u svojoj analizi nogometne utakmice na Islandu piše kako generalno ovaj poraz ne bi trebao aspolutno nikoga brinuti. Međutim, rezultat na Islandu nazvao je kaznom koje je morala stići. “Prošlu utakmicu Ukrajinci nisu mogli kazniti, a ovaj put neusporedivo organiziraniji Island je potpuno zakočio igru Hrvatske. Poraz malo komplicira situaciju u kvalifikacijskoj skupini, ali rezultatski još nema mjesta panici”, piše. Cijeli tekst možete pročitati ovdje.

9. Telesport: Kužeove riječi o prokockanom Dinamu nikad nisu bile aktualnije

Urednik Telesporta Aleksandar Holiga piše o Josipu Kužeu, posljednjem treneru u Maksimiru kojeg su navijači zaista voljeli, koji je luzerski Dinamo pretvorio u šampionski i započeo 11-godišnju dominaciju. Jednom prilikom je rekao Zoranu Mamiću: „Ja sam prokockao novac, a neki su prokockali Svetinju. I tko onda ima veći porok? Jesam li ja veći kockar ako sam izgubio novac ili neki koji su izgubili dječje osmjehe i veselje navijača”. Ostatak teksta je ovdje.

10. Telegram video: Bili smo u Agrokoru i vidjeli hrpu s dokumentima o dugovima. Netko stvarno misli da će se svi naplatiti?

Bili smo u Agrokorovom urudžbenom odjelu i ovdje su dokumentirane sve tražbine tog koncerna. Na policama su sva potraživanja dobavljača prema Agrokoru: čak 9.864 tražbina zaprimljeno je do 9. lipnja kada su oni kojima je Agrokor ostao dužan trebali prijaviti tražbine povjereniku Anti Ramljaku. U našem videu možete pogledati što je u Agrokoru zatekla Telegramova urednica video sadžaja Silvana Menđušić.