Narod odlučuje i Istina o Istanbulskoj nisu uspjeli; Ustavni sud jutros im je odbacio tužbe

Narod odlučuje tvrdio je da je odluka o provjeri potpisa za raspisivanje referenduma o promjeni izbornog sustava nezakonita

ZADNJA IZMJENA: sij 21, 2019

Ustavni sud jutros je objavio da odbacuje tužbe koje su podnijele referendumske inicijative Narod odlučuje i Istina o istanbulskoj. Vjerojatno se sjećate, građanska inicijativa Narod odlučuje podnijela je tužbu Ustavnom sudu tvrdeći da je odluka Vlade i Ministarstva uprave o provjeri potpisa za raspisivanje referenduma o promjeni izbornog sustava nezakonita.

Istina o Istanbulskoj predala je žalbu Ustavnom sudu tražeći da se poništi postupak provjere potpisa za raspisivanje referenduma i da novu provjeru obavi Državno izborno povjerenstvo.

Što su tražili

Ustavni sud odluke je objavio jutros. “Odbacuje se zahtjev Građanske inicijative Istina o Istanbulskoj” podnesen u povodu očitovanja Ministarstva uprave Republike Hrvatske”, navedeno je na stranicama Suda. Dakle, Narod odlučuje podnio je tužbu Ustavnom sudu jer smatraju da je odluka Vlade i Ministarstva uprave o provjeri potpisa za raspisivanje referenduma o promjeni izbornog sustava nezakonita. Prema njihovom mišljenju, tom odlukom povrijeđeno je ustavno pravo građana na referendum i zakonitost, jer je izvršna vlast uzela sebi za pravo da odlučuje hoće li biti referenduma.

Inicijativa “Istina o Istanbulskoj” predala je žalbu Ustavnom sudu tražeći da se poništi cijeli postupak provjere potpisa za raspisivanje referenduma i da novu provjeru obavi Državno izborno povjerenstvo (DIP) uz prisutnost njihovih članova. Na početku zasjedanja Sabora prošloga tjedna, volonteri inicijative dijelili su letke i pozvali zastupnike da omoguće građanima izlazak na referendum.

Zahtjevi referendumskih inicijativa odbijeni su u dva odvojena rješenja donesena krajem prosinca prošle godine. Odluke koje je potpisao predsjednik Ustavnog suda Miroslav Šeparović donesene su većinom glasova, uz izdvojeno mišljenje suca Miroslava Šumanovića.

 

Vedran Vrabec
Telegram autor
1875 članaka Više o autoru
Više s weba
Ostanite uz telegramov program