Politika & Kriminal

Naša znanstvenica apelira na ljude da prime ponuđena cjepiva: 'Šanse za smrt od covida tisuće su puta veće nego za emboliju'

Molekularna biologinja s Ruđera napominje da se i sama cijepila AstraZenecom

FOTO: Screenshot HRT

Andreja Ambriović Ristov, molekularna biologinja s Instututa Ruđer Bošković, danas je vrlo jasno i precizno objasnila zašto nema alternative cijepljenju protiv covida, bez obzira na rijetke nuspojave. “Gotovo je sigurno da će svatko od nas dobiti covid, prije ili kasnije. Znamo da kod cijepljenja imamo šansu jedan naprema milijun da se stvori tromboembolija.

Kod infekcije covidom imamo dva posto šansu da završi smrtnim ishodom. Razlika između te dvije vjerojatnosti je oko 30 tisuća puta. Mislim da to potpuno opravdava da se svatko cijepi što prije kako bi pomogli sebi i drugima”, kazala je Ambriović Ristov gostujući u emisiji Studio 4 HRT-a. Uz to, znanstvenica je dodala kako je cijepljenje društveno odgovoran postupak, budući da na taj način štitimo i sve one koji se nisu cijepili.

Vjeruje da je AstraZeneca sigurna

Ambriović Ristov kaže kako misli da nije izgubljena bitka kada je riječ o povjerenju građana prema cjepivu AstraZenece. “Došlo je do zbunjenosti javnosti zbog objave EMA-e. Napravila je određenu grešku jer nije dala preporuku može li se AstraZeneca koristiti u svim dobnim skupinama.

U prijašnjim objavama je bilo da se ne može koristiti kod starijih što nije bilo točno, nije postojala dovoljna količina podataka da se ustvrdi da je cjepivo sigurno i kod starijih. Kasnije je to EMA nadopunila i onda se cjepivo počelo koristiti u svim dobnim skupinama.

Zatim je primijećeno nešto slučajeva tromboembolija, radi se o vrlo rijetkim slučajevima. Vjerojatnost da ćete dobiti takvu nuspojavu je otprilike 1 naprema milijun. Nakon toga EMA je rekla da vjerojatno postoji veza između cijepljenja AstraZenecom i tromboembolijom, većinom se tu radi o mlađim ženama. EMA tu nije dala preporuku i počeo je kaos. Vjerujem da je ovo cjepivo u potpunosti sigurno i da je na neki način došlo do politizacije cjepivom”, rekla je molekularna biologinja dodajući da se i sama cijepila AstraZenecom, prenosi portal HRT-a.

Docjepljivanje će biti potrebno

Ambriović Ristov je rekla kako će docjepljivanje svakako biti potrebno zbog toga što ne znamo koliko dugo su učinkovita postojeća cjepiva, ali i zbog pojave novih sojeva. “Cjepivo koje sada koristimo je vrlo učinkovito protiv britanske varijante, nešto je manje učinkovito protiv južnoafričke i brazilske. U svakom slučaju ćemo imati određeni stupanj zaštite.

Samim cijepljenjem ćemo smanjiti broj cirkulirajućih virusa u populaciji i time ćemo dugoročno smanjiti i broj novih varijanti koje se pojavljuju. Prvo od svega je cijepljenje što većeg broja ljudi u populaciji, a svaka nova varijanta koja neće biti prepoznata cjepivom bit će potrebno docjepljivanje”, rekla je.

Znanstvenica je podsjetila da se prve dvije doze primaju, ovisno o cjepivu, u razmaku do 12 tjedana. “Sigurno sljedeću dozu nećemo primati nakon mjesec dana nego između šest mjeseci i godinu dana nakon dvije doze. Ovo cjepivo, kakva god učinkovitost protiv novih varijanti bila, ono štiti i ono najbitnije spriječit ćemo da završimo na respiratoru”, poručila je je molekularna biologinja za kraj, dodavši još da je potpuno nerazumno da pojedine države bacaju cjepivo.

Bespoštedno novinarstvo koje gura društvo naprijed.

Za neograničeno čitanje Telegrama i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

Pretplatite se
Već imam pretplatu