Naši reporteri su u Lici; događanja na prijevremenim izborima možete pratiti cijeli dan na Telegramu

Darko Milinović jutros je glasao u Gospiću

ZADNJA IZMJENA: ožu 10, 2019
Foto: Borko Vukosav

Telegramovi reporteri Borko Vukosav i Andrej Dimitrijević danas su u Ličko-senjskoj županiji gdje se upravo održavaju prijevremeni izbori za županijske skupštine te gradska i općinska vijeća, nakon što su raspuštena jer nisu donijela proračune za ovu godinu.

Dvojica glavnih protukandidata Darko Milinović i HDZ-ov Marijan Kustić jutros su, s ostalim građanima, izašli na birališta. Milinović je na biralište u Gospiću, gdje se trenutno nalaze naši reporteri, došao s obitelji oko 10 ujutro, dobro raspoložen, ali promukao “nakon jučerašnjeg druženja”. Uvjeren je da će HDZ pretrpjeti najgori poraz za koji bi, smatra, netko u HDZ morao snositi odgovornost. Kaže kako su se “riješili Ronalda i to će se vidjeti po rezultatu”.

Milinović je glasao u Gospiću Borko Vukosav

Ne isključuje suradnjus HDZ-om

Doduše čini se da je Milinović malo popustio u odnosu prema bivšoj stranci pa tako sada kaže kako bi moguća postizborna suradnja s HDZ-om bila teška jer teško pronalaze zajednički jezik, no suradnju kao takvu ipak nije isključio. Dodaje kako će surađivati sa “svim progresivnim snagama”.

Milinović pred biralištem Borko Vukosav

Županijski predsjednik HDZ-a i nositelj HDZ-ove liste za Ličko-senjsku županiju Marijan Kustić glasovao je u mjestu Kustići na Pagu, u kojem glasuje 161 osoba. Osim njega i Milinovića ključnu ulogu na ovim izborima trebala bi imati Bura promjene, nezavisna lista koju čine nezavisni gradonačelnici Novalje Ante Dabo i Otočca Stjepan Kostelac te načelnik Plitvičkih Jezera Ante Kovač.

Glasanje u Gospiću Borko Vukosav

Inače, građani koje smo zatekli na biralištima uglavnom se slažu da do prijevremenih izbora nije trebalo doći te ne očekuju neku značajniju promjenu:

Kako trenutno stvari stoje na jednom od birališta, rekao nam je i jedan od promatrača u Gospiću:

Slabija izlaznost

Inače, na ličke izbore do 11,30 sati izašlo je 16,8 posto birača, odnosno njih oko 7300 od ukupno 43 tisuće. Na redovnim lokalnim izborima u svibnju 2017. godine u isto vrijeme svoje je pravo iskoristilo gotovo 22 posto birača, odnosno njih oko 9500.

Slabiji odaziv na izbore bilježi i sjedište Ličko-senjske županije, Gospić, u kojemu je u nedjelju prijepodne glasovalo oko 19 posto birača (2061 od gotovo 11 tisuća), dok ih je u svibnju 2017. glasovala gotovo četvrtina (oko 2700). Najbolju izlaznost u Lici imaju Udbina, (22 posto), Senj (21,5 posto) i Karlobag. Ličani u županijsku skupštinu biraju 31 vijećnika, natječe se devet lista, a birati može oko 43.000 birača na 116 biračkih mjesta.

Situacija u Brinju

Nakon Gospića,Telegramovi reporteri navratili su do Brinja koje je na prošlim lokalnim izborima uvjerljivo stajalo uz desnicu. Svaki treći stanovnik ovog mjesta, od svega 3000 ljudi, tada je glasao za HDZ. No tada je u njemu bio i Darko Milinović.

Posjetili smo biračka mjesta u lokalnoj osnovnoj školi i vatrogasnom domu. Gužve nije bilo; izlaznost je do 11:30 bila svega 18 posto. Među rijetkima koji su se odazvali glasanju susreli smo 82-godišnjeg Milu Vranića. Kada smo ga upitali kako će glasati kratko je poručio: “Kao i uvijek, isto!”, no nije otkrio znači li to za Milinovića ili HDZ.

Ispred birališta u osnovnoj školi susreli smo Ante Rodu koji je ljut što je morao na izbore prije vremena. Nepotrebno se troše novci, kaže, “a političari se dotle samo prepucavaju”. Ne misli da će biti išta bolje.

S njim se slaže i jedna mlada djevojka koja se odbila predstaviti. Ni njoj nije jasno kako išta može biti bolje kad izbor nije nov. Za razliku od nje jedan bračni par kaže nam kako ipak očekuju promjene. No glasat će standardno “za svoje”.

Tuga u Vrhovinama

Dvadeset i osam kilometara niže nalaze se Vrhovine. Ovdje ni danas nemaju sumnje za koga glasati jer je većina u ovom mjestu srpske nacionalnosti. Prije dvije godine 69 posto njih glasalo je za Pupovčev SDSS. Biralište koje smo posjetili nekada je bila škola. Kako je u mjestu samo jedno jedino dijete, škola je zatvorena i prepuštena propadanju. Da ispred zgrade nisu bile izvješene izborne liste, pomislili bismo da se radi o ruini. Ispred zgrade susrećemo nekoliko mještana.

Oni rezignirano pričaju kako u Lici više nema uvjeta za ikakvu proizvodnju ili normalan život mladih koji odlaze. U Vrhovinama tako nemaju autobusnu liniju niti stajalište, a najbliža željeznička postaja nalazi se 9 kilometara od mjesta.

Žale se kako su zaboravljeni od svih te da najmanje trideset godina slušaju jedna te ista obećanja političara o boljem životu. S tugom u glasu jedan mještanin priča kako je i dalje prisutna netrpeljivost među Hrvatima i Srbima. Jednom povratniku je tako zapaljena kuća. Policija nije pronašla počinitelje.

Dodaju i kako je pravi problem to što će im uskoro računi za otpad porasti nekoliko puta. “Standardni paušal za otpad do sada je bio 33, a odvoz 3 kune. Sada osnovica ide na 102 kune, a odvoz na 15 ili 18 kuna. O tome pišite!” sugeriraju nam malobrojni mještani.

Tko se sve bori

Uz Milinovićevu listu, HDZ i SDSS u Lici se za mandate bore i stranka Milana Bandića, neovisna lista Bura promjena, SDP, Živi zid te HSLS i HNS. Sveukupno 279 kandidata bori se za 31 mandat u županijskoj skupštini.

Bez obzira tko na kraju osvoji vlast (bilo uvjerljivom pobjedom ili koalicijom – koja je ipak izglednija u ovom slučaju) neće mu biti lako, tj. ne bi mu trebalo biti lako. Jer regija koja je bila rodno mjesto Ante Starčevića i Nikole Tesle, u kojoj je proradila prva tiskara u ovom dijelu Europe, i koja na svom području ima čak tri nacionalna parka, park prirode te rezervat biosfere – danas ima najniži BDP od svih županija i najmanju naseljenost.

Andrej Dimitrijević
Telegram autor
218 članaka Više o autoru
Više s weba
Ostanite uz telegramov program