Nasljednici legendarne književnice vode mučnu borbu za vilu na Šalati, kuću na Žumberku i umjetnine

Rođaci Višnje Stahuljak na sudu se bore za njezinu ostavštinu

ZADNJA IZMJENA: stu. 27, 2016
Foto: Proleksis enciklopedija Leksikografskoga zavoda Miroslav Krleža

Borba za ostavštinu slavne hrvatske književnice Višnje Stahuljak koja je, navodno, vrijednu vilu u elitnoj zagrebačkoj četvrti oporukom ostavila svom nećaku Zvonimiru Chytilu završila je na sudu.

Zbog fantomske oporuke i vrijednog nasljedstva nagrađivane autorice, prije svega kuće u elitnom zagrebačkom kvartu, vodi se sudski spor što ga je pokrenuo upravo Zvonimir Chytil tražeći svoj dio imovine. Tužio je književničinog brata, Zlatka Stahuljaka, uglednog hrvatskog muzikologa i pedagoga, koji je svojevremeno bio i prvi hrvatski veleposlanik u Pragu. Sada, više od pet godina nakon smrti autorice brojnih nagrađivanih književnih djela, njezino ime našlo se u sudskom procesu, a rodbina i najbliži prijatelji našli su se u sudnici.

Iznenađenje na ostavinskoj raspravi

Svega nekoliko mjeseci nakon smrti gospođe Stahuljak, dok je ostavinska rasprava bila u tijeku, pojavio se njezin nećak tvrdeći kako posjeduje oporuku kojom se i on našao među nasljednicima.

“Grobnicu i portrete ostavljam Andrei Magdić, a kuću u Mesićevoj ulici Zrinki Stahuljak i Zvonimiru Chytilu“, navodno je glasila oporuka književnice napisana na dva lista papira koje je ostavila u ladici radnog stola u svojoj kući u Mesićevoj ulici u Zagrebu. Ključeve tog stana imao je jedino njezin brat Zlatko Stahuljak, a nećak Zvonimir Chytil, na sudu je tvrdio kako je znao za postojanje oporuke, te izrazio sumnju da je nakon autoričine smrti uništena.

“Tijekom studija, negdje od 1977. do 1983. godine, živio sam u toj kući u Mesićevoj ulici zajedno s mojim stricem Veljkom Chytilom i njegovom suprugom Višnjom Stahuljak. Sa mnom je strina bila u odličnim odnosima, dok se sa svojim bratom već tada sporila oko te kuće.

Bliskost sa Višnjom Stahuljak i njezinim suprugom

Ja sam Veljka i Višnju smatrao roditeljima. I nakon što je stric Veljko 2009. godine umro, Višnja je dolazila k meni u Varaždin, a ja sam je čak i češće posjećivao u Zagrebu. U to vrijeme bila je bliska jedino sa mnom i mojom sestrom te Andreom Magdić.

Sa Zlatkom se stric Veljko posvađao još ranije, jer im je želio prodati kuću. Zato Višnja nije željela da Zlatko uopće bude blizu nje na Veljkovom sprovodu”, opisivao je navodno poremećene odnose autorice i njezinog brata Zvonimir Chytil.

Posvjedočio je i kako mu je književnica, na Božić 2010. godine, dakle svega par mjeseci prije smrti u ožujku 2011., dok je bila na liječenju u bolnici Merkur, otkrila na koji je način podijelila svoju imovinu.

Detalji oporuke i podjele imovine

“Iako je imala 84 godine bila je svega svjesna. Rekla mi je da je svojoj nećakinji Zrinki Stahuljak ostavila stan, dok je Andrei Magdić ostavila grob u kojem je bio pokopan stric Veljko. Nisam ju pitao je li to negdje napisala, jer sam smatrao da se to podrazumijeva kada je upotrijebila riječ ostavila”, nastavio je opisivati svoj odnos s pokojnom književnicom Zvonimir Chytil.

No, sve to je Zlatko Stahuljak na sudu odlučno opovrgnuo.

“Nikakve oporuke nije bilo, pa tako ni one kojom bi moja sestra išta ostavila svom nećaku. Osim toga, Zvonimir Chytil nije njezin nećak, već nećak njezinog supruga. Bio je kod njih podstanar neko vrijeme, a sada je već godinama u inozemstvu. Sjećam se da mi je Veljko pričao da su se posvađali.

Skladni obiteljski odnosi ili svađa?

Ja i moja sestra nikada se nismo sporili oko obiteljskih nekretnina. Jedini spor vodili smo za brisanje naziva ‘državno vlasništvo’. Ja sam oduvijek imao ključ od te kuće, jer smo si sestra i ja pomagali”, odgovorio je na tužbu Zlatko Stahuljak.

Andrea Magdić, kumče pokojne književnice, također je svjedočila, tvrdeći kako zna da ju je Višnja Stahuljak napisala oporuku i ostavila kuću suprugovom nećaku Zvonimiru. No, priznala je da oporuku nikada nije vidjela.

Chytilova druga sestra, Alka Turalija tvrdi kako je vidjela oporuku. “Bila je na noćnom ormariću kraj kreveta. Sve je bilo vrlo detaljno napisano, krasopisom, jer je pokojna Višnja bila spisateljica. Rekla mi je da oporuku spremim u radni stol”, svjedočila je na sudu. I ona je naglasila da je književnica bila u iznimno lošim odnosima s bratom Zlatkom.

Dio imovine ostavila domaćici

“Najviše joj je pomagala dugogodišnja domaćica Ankica, pa je i nju spomenula u oporuci”, rekla je. No, o ostalim detaljima oporuke nije mogla svjedočiti, jer je, tvrdi, pročitala samo dio koji se odnosio na njezinu obitelj.

“Zato znam da je u oporuci pisalo da moj brat Zvonimir i Zrinka Stahuljak nasljeđuju svaki pola kuće u Mesićevoj ulici, da ja nasljeđujem Žumberak, albume i dokumente obitelji, fotografije i neke njezine zabilješke iz života, dok Andrea Magdić nasljeđuje grob na Mirogoju. Moj brat Damir prema oporuci je trebao dobiti dio novca, dok je svoj portret ostavila djeci prijateljice Katje Magdić“, detaljno je svjedočila Chytilova sestra.

Još nekoliko članova obitelj Zvonimira Chytila prisjetilo se riječi Višnje Stahuljak o podjeli imovine nakon smrti.

Sud: ‘Nije dokazano da oporuka postoji’

U svim tim kombinacijama spominjan je upravo nećak njezinog supruga. I dok su neki čuli da je pisala oporuku, mnogi nisu znali postoji li doista takav dokument.

Općinski građanski sud u Zagrebu nije povjerovao Chytilu i njegovim svjedocima.

“Nije životno da je Alka Turalija još u jesen 2010. vidjela oporuku Višnje Stahuljak, a da je Zvonimir Chytil, iako se oporuka odnosila i na njega za nasljedstvo doznao tek za Božić te iste godine. Zato ovaj sud nije utvrdio postojanje oporuke”, zaključeno je u nepravomoćnoj presudi na koju Zvonimir Chytil može podnijeti žalbu višem sudu i tako nastaviti svoju borbu za dio imovine Višnje Stahuljak.

Ana Raić Knežević
Telegram autor
1041 članak Više o autoru