Nastavak hit sage: u slavonskom gradiću bankomat i dalje ne radi jer je gradonačelnik uzeo predah u toplicama

Drago Hedl donosi nastavak urnebesa koji je u Otoku počeo tako što lokalni HDZ nije platio struju pa su ih isključili

ZADNJA IZMJENA: sij 31, 2020

Građani Otoka, gradića na krajnjem istoku Hrvatske, već puna tri dana ne mogu podizati gotovinu na bankomatu OTP banke. Razlog je krajnje bizaran: bankomat spomenute banke nalazi se u službenim prostorima Općinskog odbora HDZ Otoka, kojem je pak, kako je Telegram pisao, zbog neplaćanja računa za električnu energiju, u ponedjeljak, 27. siječnja, iskopčana struja. Tako je i bankomat ostao bez napajanja.

U međuvremenu Županijski odbor HDZ-a Vukovarsko-srijemske županije, platio je dug Hrvatskoj elektroprivredi, ukupno 1.044 kune, te još 80 kuna za ponovno uključenje struje.
Tako je već jučer zasvijetlio neonski natpis HDZ-a u Ulici Vladimira Nazora 1, u Otoku, no bankomat još nije proradio.

Ključevi su kod gradonačelnika

Razlog je ponovno bizaran: da bi bankomat OTP proradio potrebno ga je resetirati, no službenici koji rade na održavanju bankomata ne mogu ući u prostorije HDZ-a. Ključevi su, naime, kod gradonačelnika Otoka, Josipa Šarića, a on je već nekoliko dana u Daruvarskim toplicama. Inače, Josip Šarić, koji je gradonačelnik Otoka već 26 godina, obnaša i dužnost pomoćnika glavnog tajnika HDZ-a Gordana Jandrokovića.

Šariću smo, s obzirom da je povjerenik HDZ-a za Grad Otok i da se kod njega nalaze ključevi Gradskog odbora stranke, u četvrtak ujutro poslali upit i zatražili odgovor kada će biti riješen problem s bankomatom, no nije nam odgovorio. Kada smo s njim razgovarali prošlog utorka nije znao da je HEP HDZ-u iskopčao struju. Tada nam je rekao da se nalazi u Daruvarskim toplicama.

‘Banka na ovo nije mogla utjecati’

Iz OTP banke danas su nam potvrdili da njihov bankomat u Otoku još uvijek nije u funkciji. ”Bankomat OTP banke u Otoku ne radi već skoro tri puna dana jer je u prostoru u kojemu se nalazi isključena struja zbog neplaćanja računa od strane korisnika prostora, a na što OTP banka nije mogla utjecati.

Onog trenutka kad struja bude ponovo uključena, bankomat će proraditi. Ukoliko korisnik ne plati struju i ona ne bude ponovo ukopčana u najskorijem roku te bankomat i dalje ne bude mogao raditi na postojećoj lokaciji, potražit ćemo novu lokaciju za bankomat”, stoji u odgovoru kojeg je Telegramu uputila Danijela Omelić.

Klijenti OTP banke u Otoku sada su u priličnim problemima: zbog boravka gradonačelnika Šarića u toplicama do gotovine ne mogu doći jer bankomat ne radi, a korištenje ATM mašina drugih banaka podliježe plaćanju naknade.

Iz OTP banke svoje klijente upućuju na tri bankomata u Vinkovcima, no do Vinkovaca iz Otoka ima 20-ak kilometara. ”Klijenti OTP banke gotovinu mogu podizati svojim debitnim karticama vezanim uz tekući račun i na kioscima Tiska (koji nude uslugu podizanja gotovine) uz naknadu višestruko nižu nego na bankomatima drugih banaka. Bez obzira na iznos podizanja, naknada na kioscima Tiska iznosi pet kuna, a kiosci se nalaze u Otoku i Privlaci”, priopćili su izu te banke.

Bankomatu se može prići samo iz ureda HDZ-a

No, kako je uopće došlo do toga da se bankomat jedne banke našao u prostorijama političke stranke, HDZ-a. Gradski odbor HDZ-a Otoka nalazi se u iznajmljenom prostoru, pa da bi smanjio troškove najma, ustupio je dio ureda za smještaj bankomata, što naplaćuje OTP banci. Kako se cijeli bankomat, osim dijela na kojem korisnici mogu podizati gotovinu, nalazi u prostorijama HDZ-a, moguće mu je prići samo iz tog prostora. A ključeve, pak, kako smo rekli, ima jedino gradonačelnik Šarić, pa isključivo o njemu ovisi kada će bankomat OTP banke ponovno proraditi.

Danas prijepodne u Daruvarskim toplicama rekli su nam kako je gradonačelnik Otoka i pomoćnik glavnih tajnika HDZ-a, Josip Šarić još uvijek njihov gost.

Drago Hedl
Istraživački novinar
519 članaka Više o autoru
Više s weba
Ostanite uz telegramov program