Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Politika & Kriminal

Politika & Kriminal Nastavlja se. Pentagon je objavio da je viđen i drugi kineski špijunski balon

Glasnogovornik Pentagona kaže da balon prolazi iznad Latinske Amerike

Eyewitness image taken by Chase Doak captures what is suspected to be a Chinese spy balloon on Wednesday February 1, 2023 as it was flying over the city of Billings, Montana. The balloon has been flying over the United States for a couple of days, U.S. officials said on Thursday, in what would be a brazen act just days ahead of a planned trip to Beijing by U.S. Secretary of State Antony Blinken. Defence officials said they were confident the high-altitude surveillance balloon belonged to China. It was most recently seen above the western state of Montana. The military decided against shooting it down in case debris falls. China warned against speculation and "hype" until the facts are verified. A senior defence official speaking on condition of anonymity said the government prepared fighter jets, including F-22s, in case the White House ordered the object to be shot down.,Image: 753788133, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no
FOTO: Profimedia

Drugi kineski špijunski balon uočen je iznad Latinske Amerike, objavio je Pentagon. “Vidimo izvještaje o balonu koji prolazi iznad Latinske Amerike”, rekao je glasnogovornik Pentagona Pat Ryder, dan nakon što je prva letjelica uočena iznad američkog tla. “Sada procjenjujemo da je to još jedan kineski nadzorni balon.” Pentagon nije precizirao točnu lokaciju balona, ali američki dužnosnik rekao je za CNN kako se čini da trenutno ne ide prema SAD-u.

Novi razvoj situacije uslijedio je nakon što je američki šef diplomacije Antony Blinken otkazao najavljeni put u Kinu, a postupke Pekinga nazvao “neodgovornim” i “neprihvatljivim”. U telefonskom razgovoru s kineskim ministrom vanjskih poslova Wang Yijuom rekao je da je prisutnost balona u američkom zračnom prostoru jasno kršenje američkog suvereniteta i jasno kršenje međunarodnog prava. Rekao je da svijet očekuje da SAD i Kina odgovorno upravljaju svojim odnosima. SAD to čini i očekuje isto od Kine, rekao je Blinken.

“Sjedinjene Države nastavit će održavati otvorene linije komunikacije s Kinom, uključujući i rješavanje ovog incidenta koji je u tijeku”, rekao je. Glavni prioritet Washingtona je ukloniti balon iz zračnog prostora, rekao je Blinken, ne dodajući kako bi to trebalo učiniti. Kina je u petak izrazila žaljenje jer je njezin “civilni” balon zalutao iznad teritorija SAD-a zbog čega je nastala politička uzbuna u zemlji, a Blinken odgodio posjet Pekingu.

Vojni vrh razmatrao rušenje balona

Američki vojni vrh razmatrao je obaranje balona iznad Montane u srijedu, ali je predsjednik Joe Biden odlučio da to ne treba učiniti zbog sigurnosnog rizika od krhotina, rekli su dužnosnici u četvrtak.

Kinesko ministarstvo vanjskih poslova priopćilo je u petak kako je riječ o balonu koji se koristi u civilne meteorološke i druge znanstvene svrhe te je izrazilo žaljenje što je balon zalutao u američki zračni prostor.

Glasnogovornik kineske vlade rekao je ranije da “Kina nema namjeru narušavati kopneni teritorij i zračni prostor bilo koje suverene zemlje”. Blinken je rekao da želi posjetiti Peking čim to uvjeti dopuste. Međutim, ponašanje Kine uoči posjeta bilo je “štetno za sadržajne razgovore koje smo bili spremni voditi”, rekao je.

Telegram Klub kolaž Telegram Klub kolaž
Telegram Klub logo

Klub ekskluzivnih ponuda, pogodnosti i popusta,
samo za pretplatnike Telegrama.

Saznajte više