Nastavljaju se žestoki prosvjedi u Bjelorusiji, uhićeno je više od tisuću ljudi

Ozlijeđeno je 14 policajaca i 51 prosvjednik

ZADNJA IZMJENA: kol 12, 2020
Foto: AFP

Bjeloruska policija je trećeg dana prosvjeda protiv predsjednika Aleksandera Lukašenka u utorak privela više od tisuću prosvjednika, objavilo je u srijedu bjelorusko ministarstvo unutarnjih poslova. Ministarstvo je objavilo i kako je tijekom demonstracija ozlijeđeno 14 policajaca i 51 prosvjednik.

Državna novinska agencija BelTA piše kako je jedan od organizatora prosvjeda unajmio stan na 17. katu hotela Belarus i od tamo koordinirao bunt, prenosi agencija dpa. Informacija nije potvrđena i nije dan nikakav dokaz niti fotografija, piše Reuters.

 

Prvog dana privedeno oko tri tisuće ljudi

Bjeloruske vlasti ranije su objavile da su prvog dana prosvjeda pritvorile oko tri tisuće ljudi. Bjelorusi su izašli na ulice prosvjedujući protiv rezultata izbora na kojima je prema službenim podacima s 80 posto glasova pobijedio Aleksander Lukašenko koji je na vlasti od 1994. godine.

Europska unija smatra da izbori nisu bili “ni slobodni ni pravedni“ te je osudila “neproporcionalno i neprihvatljivo“ nasilje snaga sigurnosti nad prosvjednicima.

Izvanredni sastanak u EU

Povjerenik EU-a za vanjske poslove Josep Borrell u srijedu je najavio izvanredni sastanak na vrhu europskih ministara vanjskih poslova na temu situacije u Bjelorusiji, Libanona i odnosa s Turskom, prenosi agencija France Presse.

Švedska ministrica vanjskih poslova Ann Linde u srijedu je rekla da će ministri raspravljati o ciljanim sankcijama nad onima koji su “odgovorni za nasilje nad prosvjednicima i izbornu prijevaru“, prenosi Reuters.

Više s weba
Ostanite uz telegramov program