Politika & Kriminal

Izgleda da su pregovori sindikata i Vlade gotovi; čekaju se detalji

Mihalinec je rekao da su oni ovlašteni donijeti odluku i da neće biti izjašnjavanja

FOTO: N1

Nešto iza 16 sati, predstavnici Vlade i sindikata novinare su pozvali u dvoranu, a očekuje se da će objaviti rezultate pregovora koji su danas nastavljeni.

Šef srednjoškolskog sindikata Branimir Mihalinec uoči novog sastanka, koji je počeo u 14 i 30, rekao je da su oni ovlašteni donijeti odluku i da neće biti izjašnjavanja na referendumu. “Naša tijela donose odluke, o tome ćemo obavijestiti premijera. Naša tijela su ovlaštena donositi takve odluke, za ovako nešto ne trebamo izjašnjavanje”, rekao je kratko Mihalinec. Kazali su da će više reći nakon sastanka.

Premijer Andrej Plenković došao je na pregovore sa sindikatima nakon što je završio sastanak užeg vodstva HDZ-a u središnjici stranke.

Divjak: sindikati su se po svemu sudeći izborili za koeficijente

Ministrica Blaženka Divjak izjavila je uoči sastanka da su se po svemu sudeći učitelji izborili za povećanje koeficijenata, izrazivši očekivanje da će od utorka nastava redovno krenuti. “Po svemu sudeći i prema svim najavama ono što možemo zaključiti u ovom trenutku je da su se učitelji izborili za povećanje koeficijenata. Očekujem da sutra učenici budu u razredu”, rekla je Divjak. Dodala je da će se detalji i sve ono što slijedi čuti nakon današnjeg sastanka.

Inače, članovi sindikata Preporod će o prihvaćanju Vladine ponude odlučiti na referendumu. O tome se glasalo danas oko 13 sati, a od 21 člana Glavnog vijeća sindikata, šest ih je bilo protiv izjašnjavanja, a 15 za provedbu izjašnjavanja, otkrio je čelnik sindikata Željko Stipić. Izjašnjavanje će biti provedeno sutra ili prekosutra.

Stipić je dodao da sindikat autonomno odlučuje o tome hoće li biti izjašnjavanja članstva. “Prema našem statutu, Glavno vijeće odlučilo je da se ide na izjašnjavanje koje traje do 19 sati, a sve ide u smjeru da ćemo i mi potpisati Temeljni kolektivni ugovor”, rekao je Stipić, prenosi Dnevnik.hr.

Kusić se nada da će nastava početi sutra

Posebni savjetnik premijera Zvonko Kusić u ponedjeljak je, uoči nastavka pregovora prosvjetnih sindikata s predstavnicima Vlade, izjavio kako se nada da će se danas ponuditi rješenje koje će prekinuti štrajk u školama. “Ja se nadam brzom rješenju”, izjavio je Kusić novinarima ispred Banskih dvora. Rekao je i kako se nada da će sutra početi nastava u školama, iako ne zna je li to tehnički moguće.

Kusić je odbio komentirati poziciju ministrice obrazovanja Blaženke Divjak, rekavši da to ovisi o premijeru. Prosvjetni sindikati traže povećanje plaća za prosječno 6,11 posto preko koeficijenata i poručuju da će štrajk završiti čim se taj zahtjev ispuni. Štrajk u školama ulazi u 36. dan.

Bespoštedno novinarstvo koje gura društvo naprijed.

Za neograničeno čitanje Telegrama i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

Pretplatite se
Već imam pretplatu