Novi detalji na suđenju Smiljani Srnec; policajac svjedočio da je njezin suprug odustao usred poligrafskog ispitivanja

Srnec je na suđenju angažirala novog branitelja, susjedi su opisali pretragu kuće

ZADNJA IZMJENA: pro 5, 2019
Foto: PIXSELL

Na Županijskom sudu u Varaždinu danas je nastavljeno suđenje Smiljani Srnec za ubojstvo sestre Jasmine Dominić. Na početku ročišta sudac je kazao kako odvjetnik Tomislav Brđanović više ne brani Srnec po službenoj dužnosti te da ona ima novog odvjetnika.

Na sudu se pojavilo i petero svjedoka, svjedoci pretrage kuće Josip Križaić i Josip Vrbanec, te policajka Silvija Maraković i dvojica policajaca Ivan Habulan i Dario Srnec, piše Jutarnji list.

Pretraga kuće

Smiljanin susjed Josip Križaić prvi je izašao pred sud i potvrdio da je svjedočio pregledu kuće koji je policija obavila na dan kad je pronađeno tijelo Jasmine Dominić. Kazao je kako su u kući tada bili Smiljanina kćer te njen zaručnik. Policajci su, prema njegovim riječima, pregledavali kuću, potkrovlje, ali ne i podrum koji su ostavili “za neki drugi dan”. Kazao je da je vidio škrinju, ali da nju nitko nije dirao.

I Josip Vrbanec je potvrdio da je bio svjedok pretrage. Kako je kazao, trojica policajaca pregledala su sve u dnevnoj sobi u kojoj su čak razvalili i krevet te sa zidova skinuli slike i luster.

Snimio Jasminu kako pleše

“Niš’ se nije prepustilo. Onda je došao jedan koji je rekao da idemo u klet otraga, već je bila noć. Ništa nitko nije dirao. Unutra su bile pločice, lavori za domaćinstvo, hidrofor. Taj policajac je rekao: Idemo van! To je sad puno posla, to ćemo doći drugi dan’ i onda su to zapečatili!”, kazao je dodajući da su pregledavali i potkrovlje. I on je ustvrdio kako policajci nisu ništa slikali te potvrdio druge navode prethodnog svjedoka.

Prisjetio se i kada je zadnji put vidio Jasminu. “Bila je jednom Jasmina 1999. godine na proslavi našeg kluba, to je bilo 17. 7. i tamo je plesala, ja sam je uhvatio kamerom kako pleše. Tu negdje sam ju zadnji put vidio. Čuo sam ja od ljudi da je otišla. Na televiziji sam čuo da je otišla”, rekao je svjedok.

Tijekom svjedočenja Josipa Vrbanca, Smiljana se nekoliko puta nasmijala, navodi Večernji.

Svjedočenje policajke

Policajka Silvija Maraković, koja je također prisustvovala očevidu, ali i istraživala okolnosti nestanka Jasmine Dominić, za razliku od susjeda je kazala da su policajci snimali očevid. Maraković je ispričala kako je s optuženom tri puta razgovarala 2015. i dva puta 2017. te da je nju i supruga vodila na poligraf. Navela je kako je optužena bila pod lijekovima, te je istaknula što joj je bilo sumnjivo.

“Postojale su neke sumnjive okolnosti, ja sam preuzela predmet i dogovorili smo da ponovo obavimo razgovore. Bilo je čudno sve s obzirom na protek vremena od nestanka i prijave nestanka i bilo je čudno s obzirom na neke sadržaje razgovora s članovima obitelji. Bilo je u imeniku brojeva liječnika, stanodavca, njezinih prijateljica. Te brojeve nismo provjeravali”, opisala je Marković.

Policajac potvrdio fotografiranje

Potom je svjedočio policajac Ivan Habulan koji je kazao da je tijekom očevida kolega snimao kamerom, dok je on sve fotografirao. Također je rekao da su izuzete neke vrećice iz škrinje. Kazao je i kako je moguće da su svjedoci bili na mjestu događaja kada su odvozili škrinju te da je u kući, kada su fotografirali škrinju, bila Smiljanina kćer i njen suprug.

Potom je pred sud izašao i policajac koji inače radi na pretragama, Dario Srnec, i koji, kako bi se moglo pretpostaviti po prezimenu, ipak nije u nikakvom srodstvu s optuženom. Kazao je kako su pretraživali sobu po sobu u kući te da nije vidio kada su radnici komunalca iznijeli škrinju.

Srnec usred poligrafa odustao od ispitivanja

Također je kazao da je Ivan Srnec usred poligrafa odustao od ispitivanja što im je bilo sumnjivo. “Pitao sam ga je li gotovo, a on mi je rekao da mu je poligrafski ispitivač postavljao neka neugodna pitanja i da je odustao od ispitivanja”, rekao je svjedok.

Sutra bi trebao svjedočiti Ivan Srnec, suprug Smiljane Srnec, no on može iskoristiti mogućnost da odbije svjedočenje.

Zdravka Grund
Telegram autor
1771 članak Više o autoru
Više s weba
Ostanite uz telegramov program