Politika & Kriminal

Nastavnici se pobunili, traže da Capak povuče mjeru o polaganju mature: 'Dovodite živote u opasnost'

Prema novoj mjeri učenike u samoizolaciji poziva se da u školama polažu ispite državne mature pod posebnim uvjetima

12.03.2021., Zagreb - Konferencija za medije Nacionalnog stozera CZ. Ravnatelj HZJZ Krunoslav Capak predstavio je rezultate seroloskog istrazivana te je usvrdjeno da antitijela su pronadjena kod 25 posto ispitanika. Photo:Zeljko Lukunic/PIXSELL
FOTO: Zeljko Lukunic/PIXSELL

Nezavisni sindikat zaposlenih u srednjim školama Hrvatske zatražio je u utorak, zbog opasnosti od širenja covida-19, žurno povlačenje upute kojom se učenike u samoizolaciji poziva da u školama polažu ispite državne mature pod posebnim uvjetima.

Posebne uvjete za učenike s izrečenom mjerom samoizolacije tijekom polaganja države mature objavio je u ponedjeljak Hrvatski zavod za javno zdravstvo u suradnji s Nacionalnim centrom za vanjsko vrednovanje i Ministarstvom znanosti i obrazovanja, a sindikat upozorava da je uputa u potpunosti protivna mjerama očuvanja zdravlja stanovništva.

Opasnost za zdravlje i živote

Sindikat je zatražio u otvorenom pismu ravnatelju Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo žurno povlačenje upute, upozoravajući da se pozivanjem takvih učenika u škole dovode u opasnost životi i zdravlje svih koji bi s njima došli u kontakt prilikom dolaska i odlaska iz škole, uključujući zaposlenike srednjih škola i ostale učenike.

Iz sindikata također upozoravaju da se pozivanjem učenika u samoizolaciji na dolazak u školu u pitanje dovodi i izricanje mjere samoizolacije za sve građane, jer moglo bi se protumačiti da svatko tko nađe valjan razlog može uz dopuštenje kršiti tu mjeru. Zatražili su stoga da na ispite državne mature ni ove godine ne dolaze učenici u samoizolaciji, koji bi propuštene ispite državne mature, kao i lani, mogli polagati u jesenskom roku.

Lanjski režim na fakultetima

Istodobno, fakulteti i visoka učilišta trebali bi, kao i prošle godine, osigurati dovoljno upisnih mjesta za učenike koji bi propustili polaganje mature u ljetnom roku.

“Tražimo vašu žurnu reakciju, jer objavom posebnih uputa uznemirili ste sve zaposlenike srednjih škola, kao i učenike i njihove roditelje, jer dovodite u opasnost mnoge živote”, poručuje sindikat.

Za još članaka poput ovog, prijavite se na Telegramove newslettere

Bespoštedno novinarstvo koje gura društvo naprijed.

Za neograničeno čitanje Telegrama i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

Pretplatite se
Već imam pretplatu