Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Rat u Ukrajini

NATO osudio referendume na okupiranom teritoriju Ukrajine: 'Nikad nećemo priznati nelegalnu aneksiju'

'Pozivamo sve države da odbace očigledne ruske pokušaje osvajanja teritorija'

NATO Secretary General Jens Stoltenberg holds a press conference along with the European Parliament president at the European Parliament in Brussels on April 28, 2022. (Photo by Kenzo TRIBOUILLARD / AFP)
FOTO: AFP

Države članice NATO-a snažno su u čevrtak osudile namjeru održavanja tzv. referendume na teritoriju Ukrajine pod ruskom okupacijom te su odbacile rusku “neodgovornu nuklearnu retoriku”.

“Najoštrije osuđujemo plan za održavanje tzv. referenduma o pridruživanju Ruskoj Federaciji ukrajinskih područja koje djelomično kontrolira Rusija”, kaže se u izjavi Sjevernoatlantskog vijeća, tijela koje čine veleposlanici država članica NATO-a.

‘Neodgovorna nuklearna retorika’

Rusija je najavila održavanje referenduma u područjima Donecka, Luhanska, Zaporižja i Hersona. Članice NATO-a ističu da nikada neće priznati nelegalnu i nelegitimnu aneksiju ukrajinskog teritorija. “To je ukrajinski teritorij. Pozivamo sve države da odbace očigledne ruske pokušaje osvajanja teritorija”, navodi se u izjavi.

U izjavi se također odbacuje “neodgovorna nuklearna retorika”.

“Rusija snosi punu odgovornost za rat, ogromnu patnju koju njezina agresija donosi ukrajinskom narodu, kao i za cijenu svog rata, uključujući i za ruski narod koji se sada mobilizira. Rusija ima u svojim rukama okončanje sukoba i mora odmah zaustaviti ovaj rat i povući se iz Ukrajine”, stoji u izjavi Sjevernoatlantskog vijeća.

Telegram Klub kolaž Telegram Klub kolaž
Telegram Klub logo

Klub ekskluzivnih ponuda, pogodnosti i popusta,
samo za pretplatnike Telegrama.

Saznajte više