Politika & Kriminal

Navala na cijepljenje u Sloveniji nakon što su covid potvrde postale obavezne za odlazak na posao i u trgovinu

Jučer je cijepljeno oko sedam tisuća ljudi, skoro dvostruko više od uobičajenog prosjeka zadnjih tjedana

People relax on the outdoor terrace cafe shop at the city center as Slovenia eases its lockdown.
Outdoor terrace bars, restaurants along with beauty and hair salons, and small-scale shops opened under strict safety measures in Slovenia seven weeks after the start of the lockdown due to coronavirus pandemic. Slovenia has not reported any new COVID-19 cases in two consecutive days.
Outdoor Terrace Bars Reopen in Ljubljana, Slovenia - 04 May 2020,Image: 516991807, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia
FOTO: Profimedia

Vladina odluka po kojoj je od srijede u Sloveniji za rad, kupovinu, vožnju javnim prijevozom i niz drugih uobičajenih aktivnosti potrebno imati covid potvrde povećala je interes građana za cijepljenje. Kako javljaju slovenski mediji, pozivajući se na podatke s mjesta za cijepljenje protiv covida-19, u utorak je cijepljeno oko sedam tisuća ljudi, skoro dvostruko više od uobičajenog prosjeka zadnjih tjedana.

Najviše ih se željelo cijepiti cjepivom Johnson&Johnson jer je za imunizaciju dovoljna jedna doza, a na nekim je mjestima u Ljubljani interes za cijepljenje bio takav da su neke koji su došli morali naručiti za sljedeći dan.

Zaoštravanje mjera i uvođenje PCT uvjeta (preboljeli, cijepljeni, testirani) za rad, odlazak u trgovački centar, zdravstvenu ustanovu, vožnju javnim prijevozom (od čega su izuzeti učenici osnovnih i srednjih škola), za različite uslužne djelatnosti, javne ustanove i korisnike njihovih usluga, uvedeno je zbog pogoršanja epidemiološke situacije.

Testiranja dva puta tjedno u radnim sredinama

Premijer Janez Janša izjavio je da su mjere pooštrene kako bi se izbjeglo ponovno “zatvaranje”, te da alternative nije bilo. Oni koji nisu cijepljeni i nisu preboljeli covid-19 još uvijek svoj zdravstveni status glede zaraze mogu dokazivati negativnim testom na koronavirus.

Vlada je međutim najavila da će se ovisno o epidemiološkoj situaciji uvjeti zaoštravati, te će bez ikakvih ograničenja biti samo oni koji su cijepljeni ili već bili zaraženi i stekli imunitet, a i u radnim sredinama necijepljeni će se morati testirati dva puta tjedno.

Zaoštravanje po kojemu bi bez ograničenja za rad i aktivnosti bili samo cijepljeni i oni koji su covid-19 preboljeli (PC) uvelo bi se najprije za uzor drugima u državnu upravu, a sve s ciljem da se što prije cijepi većina stanovništva, osobito rizičnija skupina starijih od 50 godina.

Slovenija je od jučer u tamnocrvenoj zoni

Jednu dozu cjepiva u Sloveniji je do sada dobilo 49 posto populacije, a sve potrebne doze 44 posto, što je za suzbijanje opasnije i zaraznije delta varijante premalo, ocjenjuje se. Zbog brzog povećanja novozaraženih Slovenija je od utorka po ocjeni Europskog centra za kontrolu bolesti (ECDC) u “tamnocrvenoj” fazi razvoja epidemije s 14-dnevnom incidencijom od 502 slučaja zaraze.

U utorak je zabilježeno skoro 1400 novozaraženih, svaki četvrti test bio je pozitivan, a tri su oboljela preminula. U bolnicama je na covid odjelima 333 oboljelih, dok ih je prije tjedan dana bilo 229.

Za još članaka poput ovog, prijavite se na Telegramove newslettere

Bespoštedno novinarstvo koje gura društvo naprijed.

Za neograničeno čitanje Telegrama i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

Pretplatite se
Već imam pretplatu