Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Politika & Kriminal

Ne stišavaju se reakcije na uhićenje Žalac: 'Prvo Milan, danas ona. Ne želim ni pomisliti koga će sutra'

Mnogi rade usporedbe između "novog" i "starog" HDZ-a, a Grmoja smatra da bi Plenković trebao podnijeti ostavku

Današnje uhićenje Gabrijele Žalac, bivše ministrice u vladi Andreja Plenkovića i još uvijek aktualne članice Predsjedništva HDZ-a, zbog afere koju je razotkrio Telegram, izazvalo je lavinu reakcija. Žalac je jutros uhićena nakon ekstenzivne istrage provedene po nalogu Ureda europskog javnog tužitelja. Do istrage je došlo nakon otkrića Telegrama još 2019. godine. Tada smo objavili kako je softver koji je vrijedio 2,9 milijuna kuna, njezino ministarstvo platilo 13 milijuna.

Među brojnim političarima koji su reagirali na uhićenje Žalac je i Nikola Grmoja. Na Facebooku je poručio da bi u ovoj situaciji jedina normalna reakcija bila Plenkovićeva ostavka. “Koliki su milijuni eura ovjereni kao ispravni pod dirigentskom palicom ministrice Žalac”, pitao je Grmoja i pozvao Vladu da razriješi člana HDZ-a i ravnatelja SAFU-a Tomislava Petrica, koji je uhićen uz Žalac, kako bi “barem malo spasila obraz Hrvatske pred europskim institucijama”.

Između ostalog Grmoja je još poručio: “Pitanje za milijun dolara je što je radila Zlata Hrvoj Šipek i DORH.”

Usporedbe Sanaderovog i Plenkovićevog HDZ-a

“Mercedes-ministrica i šef agencije za administriranje europskog novca uhićeni su temeljem europskog uhidbenog naloga, ne temeljem istrage USKOKA. To je ogroman skandal, i ovime je ugled Hrvatske pred ostatkom Unije vrlo ozbiljno narušen”, poručio je Bojan Glavašević.

Naglasio je da je Žalac i dalje članica predsjedništva HDZ-a. “Onog istog HDZ-a za koji Andrej Plenković tvrdi da nema veze sa Sanaderovim HDZ-om. A, član HDZ-a, pa i neki šefić u stranci je, pogađate, i ovaj drugi uhićeni. Čekam da mi Plenković opet objasni da njegova stranka nije kriminalna organizacija. Kao što kažu “Zločesta djeca” u jednom skeču: “I svi se grohotom nasmijaše'”, napisao je Glavašević.

I Marijana Puljak je napravila usporedbu između Sanaderevog i Plenkovićevog HDZ-a. “Ko’ je rek’o da nema razlike između Sanaderovog i Plenkovićevog HDZ-a?! Ima. Sanaderov HDZ je muljao samo s hrvatskim proračunom, Plenkovićevi prijatelji muljaju i s hrvatskim i europskim proračunom. Napredak je vidljiv”, objavila je na Facebooku.

‘Prvo Milan, pa Žalac. Koga će sutra’

SDP-a je na službenom Twitteru stranke objavio reakciju svog šefa Peđe Grbina koji je istaknuo da je SDP dugo ukazivao na afere Gabrijele Žalac, podsjetivši da je njegova stranka pokrenula i postupak njezinog opoziva. “Ovo što danas vidimo nije ništa novo, jer je afera objavljena još 2019. godine. Žao nam je što nadležna tijela nisu postupala puno brže. Da se u ovu priču nije upetljao OLAF, vjerojatno bismo još dugo čekali da se protiv Gabrijele Žalac pokrene postupak”, poručio je Grbin.

Njegov stranački kolega i europarlamentarac Predrag Fred Matić je na Twitteru također komentirao “novi/stari HDZ” osvrnuvši se na Plenkovićevu raniju izjavu da ga je iznenadilo uhićenje Žalac. “Ministrica Žalac uhićena prije sat vremena. Plenković: ‘Uhićena prije sat vremena? Pa šta? To je onaj stari HDZ. Ima li koji HDZ-ovac uhićen u zadnjih 15 minuta? Nema. Eto, to je moj HDZ o kojem možemo razgovarati'”, napisao je Matić.

Uhićenje je kratko komentirao i redatelj i aktivist Dario Juričan. “Prvo su došli po našeg Milana, danas Žalac, ne želim ni pomislit po koga će sutra”, napisao je Juričan iznad slike na kojoj su pokojni zagrebački gradonačelnik Milan Bandić, Gabrijela Žalac i Andrej Plenković.