Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Politika & Kriminal

Politika & Kriminal Nečuveno. S najproblematičnijeg fakulteta u Hrvatskoj šalju dopise medijima i traže da prestanu pisati o njima

Dubinski ruinirani Hrvatski studiji, umjesto svojim krajnje ozbiljnim problemima, odlučili su se posvetiti - medijima

FOTO: Pixsell

Fakultet hrvatskih studija, pisali smo o njemu mnogo, zadnjih godina producira akademske trilere dostojne Netflixa, HBO-a i ostalih streaming plaformi. Da na tom fakultetu zaista mnogo toga ne štima, utvrdio je 2022. razoran upravni nadzor koji je tamo uputio resorni ministar Radovan Fuchs. U nalazu koji smo ekskluzivno objavili, spori se neovlašteni upad (!) Hrvatskih studija u Državni proračun za plaće 22 zaposlenika, izvođenje studija za koje nemaju dozvolu, neosnovana i nejasna isplata višemilijunskih bonusa za preko stotinu zaposlenika, itd.

Ovi nalazi sada su u rukama Porezne i Državnog odvjetništva. Fakultet, nastao u dubioznim okolnostima početkom 2020. – nakon još dubioznije reorganizacije 2017. – već dugo nema niti stalno vodstvo. Jedina pretendentica za poziciju dekanice sporna je profesorica povijesti Vlatka Vukelić, široj javnosti poznata po revizionističkim stavovima. Dapače, na faksu su je izabrali za dekanicu, ali rektor Stjepan Lakušić njen izbor još uvijek ne daje na potvrdu Senatu.

Ovakvoj, dubinski ruiniranoj ustanovi, predstoji i službeni postupak reakreditacije, odnosno vrednovanja kvalitete. Riječ je o ozbiljnom procesu tijekom kojeg strani stručnjaci ispituju kvalitetu cjelokupne ustanove, a temeljem njihove analize fakultetu se (ne) dopušta dalje raditi. Međutim, od svih nabrojanih tema i problema, na Hrvatskim studijima najozbiljnije su se posvetili – medijima koji pišu o njihovim složenim problemima.

Studenti koji su govorili

Kako je u kolumni izvijestio Marko Matijević, glavni urednik nišnog portala srednja.hr, s Hrvatskih studija zaprimili su nadrealan dopis s potpisima 39 ljudi. Nije jasno tko su oni jer uz njihove nečitke potpise ne stoje imena i prezimena. Od srednja.hr traže da prestanu pisati o Hrvatskim studijima i njihovim problemima. Iako dosad neviđen, taj je zahtjev manji problem ovog pisma. Potpisnici se u nastavku najozbiljnije obračunavaju s novinarom srednja.hr Dujom Kovačevićem. Kovačević je nekadašnji student Hrvatskih studija koji sada novinarski prati zbivanja na tom fakultetu.

Tijekom 2017. godine, bio je dijelom inicijative Studenti govore. Otvoreno su i vrlo koncizno upozoravali na spornu reorganizaciju institucije, lansiranu iz tadašnjeg Rektorata pod vodstvom Damira Borasa i njegovog prorektora Ante Čovića. Studenti tada nisu uspjeli. Prevladalo je proizvoljno savijanje Sveučilišta, pravila i dobrih običaja pa su Hrvatski studiji danas daleko od akademskog mjesta na kojem su mogli biti i koje im se smiješilo 2016., prije protektorata Borasovog i Čovićevog Rektorata.

Studenti ne govore

S Hrvatskih studija sada se, dakle, obračunavaju sa svojim bivšim studentom. U pismu sa službenim memorandumom fakulteta, navode da Kovačević o njima piše “radi velike količine frustracije koju veže uz neuspjeh na studiju”. Rugaju se i Studentima govore, koji 2017. nisu uspjeli u svojoj borbi. Na tom fakultetu još uvijek radi šačica profesora koja može posvjedočiti o besprijekornom akademskom putu kolege Kovačevića. Posebno je bizarno da se izruguju neuspjehu inicijative Studenti govore, koja se zalagala da se njihov fakultet ne pretvori u vrelo problema.

Zanimalo nas je stoji li iza tog besprizornog pisma uprava fakulteta predvođena obnašateljem dužnosti dekana Stjepanom Ćosićem. Uputili smo mu niz pitanja; je li i on među potpisnicima pisma, je li ga inicirao, odražava li to pismo stav Fakultetskog vijeća, zašto se na njemu nalazi memorandum faksa ako nije riječ o službenom dopisu. Htjeli smo saznati i trebaju li ostali, bivši i sadašnji, studenti očekivati ovakve prozivke pod njegovom upravom ako će na bilo koji način sporiti neki od segmenata rada i poslovanja Hrvatskih studija.

Stjepan Ćosić, privremeni dekan, na sva ova pitanja odgovorio nam je s tri rečenice. “Tijela Fakulteta nisu razmatrala ni odlučivala o sadržaju navedenog pisma. Rad Fakulteta medijski se problematizira i tome se kao o.d. dekana ne protivim niti to mogu. Pretpostavljam da je riječ o izražavanju mišljenja dijela zaposlenika u okviru građanskih sloboda”, poručio je kratko Telegramu. Studenti Hrvatskih studija dosad nisu reagirali na pismo o bivšem studentu Kovačeviću. Kako je ispravno ustvrdio glavni urednik srednja.hr, od 2017. studenti tamo više ne govore.

Telegram Klub kolaž Telegram Klub kolaž
Telegram Klub logo

Klub ekskluzivnih ponuda, pogodnosti i popusta,
samo za pretplatnike Telegrama.

Saznajte više